Mesleğe yeni adım atacak meslek adayı arkadaşlarımızı 04-05.07.2009 tarihlerinde SMMM yeterlilik sınavına girecekler. Kendilerine zorlu sınavda başarılar dileriz.
Bilindiği gibi 28/3/2007 tarih ve 26476 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak aynı tarih itibariyle yürürlüğe girmiş bulunan 5604 sayılı ‘Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun’ ile her yıl Temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) malî tatil uygulanacaktır. Mali tatil, genel olarak, aşağıdaki türden işlemleri kapsayacaktır;
Ancak kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, kanunun kapsamı ile ilgili de birçok tartışma gündeme gelmiştir. Çünkü kanunun tüm mali işlemleri kapsaması beklenirken kapsamda bazı sınırlamaların olması eleştirileri de beraberinde getirmektedir. Örneğin Beyanname verme süreleri mali tatilin bitiminden itibaren yedi iş günü sonraya ötelenirken Özel Tüketim Vergisi, Özel İletişim Vergisi gibi bazı vergilerin beyan ve ödeme süreleri kanun kapsamına dahil olmadığından değişmemiştir. Kanunla ilgili eleştirileri çoğaltmak mümkündür ve hâlihazırda eleştiriler her geçen gün artarak devam etmektedir, ancak yazımızda mali tatil ile SMMM Yeterlilik Sınavı arasındaki ilişki irdelenecektir.
SMMM yeterlilik sınavını düzenleyen TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) Maliye Bakanlığından mazbata alarak kurulan bir meslek odasıdır ve bu şekilde kurulan tüm meslek odaları gibi Kamu Kurumu Niteliğinde olan bir kuruluştur. Bu durumda Kamu Kurumu Niteliğinde olan bir kuruluşun, özellikle de meslek mensuplarının ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin gelişimini sağlamak ve mesleki disiplini korumak amacıyla kurulan bir kuruluşun en zor ve en önemli sınavını mali tatilde ertelemesi gerekmez mi?
Bu soruya hemen güçlü bir evet dersek iki kez yanılırız. Birinci yanılgımız 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkındaki Kanun’un çok eleştiri alan kapsamına göz attığımızda ortaya çıkmaktadır. Çünkü kanunun 7. maddesinde ‘Gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla ilgili olarak malî tatil uygulanmaz.’ denilmektedir. Yani 5604 sayılı kanun kapsamına Gümrük İdareleri, Belediyeler gibi Kamu Kurumları dahi alınmamışken Kamu Kurumu Niteliğinde olan Kurumların Kanun kapsamında olması gerektiğini düşünmek anlamsız olacaktır. İkinci yanılgımıza gelirsek, az önce de söylediğimiz gibi TÜRMOB meslek mensuplarının ihtiyaçları için kurulmuş bir kuruluştur, ancak 3568 sayılı yasada meslek mensubu olabilmenin özel şartları altında SMMM Yeterlilik sınavından başarılı olmak şartı olduğundan bu sınava girenler meslek mensubu değil sadece meslek mensubu adayı olmaktadır dolayısıyla TÜRMOB’ UN adaylar için bir sorumluluk duyma mecburiyetinden bahsedemeyiz. Sınavda görev alacak meslek mensupları da şikâyetçi olmadığından TÜRMOB’ bu açıdan eleştirmemiz doğru olmaz. Ayrıca madalyonun diğer tarafından bakarsak gerçekten geniş kapsamlı olması durumunda ve sınav tarihinin mali tatilin başında değilde sonunda olması durumunda çoğunluğu çalışan, meslek mensubu adaylarının bu önemli sınavın mali tatilde olmasını istemesi bile olağan olurdu.
Sonuç olarak 5604 sayılı ‘Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun’un kapsamının yetersizliği sebebiyle ‘Mali Tatil’ kavramı meslek mensupları için henüz ‘Tatil’ kavramıyla eşanlamlı olamamıştır. Bu kanunun çıkması için büyük çaba sarf eden TÜRMOB’ UN tatile sahip çıkması gerekirdi düşüncesindeyiz. TÜRMOB, sınava giren meslek mensubu adaylarının hepsini meslektaş kabul etmeli, sınava gireceklerin ve sınavlarda görevli meslektaşların mali tatillerine sahip çıkmalıdır. Yüksek saygı duyduğumuz meslek birliğimizin sınav tarihlerini belirlerken “mali tatil” uygulamasını dikkate alması “mali tatil” bilincini yükseltecektir.
05.07.2009
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.