2008 yılından itibaren muhasebecilerin yeni bir işi daha oldu, düzenli olarak her ay verilmesi gereken Form BA ve Form BS bildirimleri. Durum, 06.02.2008 tarih ve 26779 sayılı resmi gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 381 no.lu Vergi usul Kanunu Genel Tebliği ile düzenlenmiştir. Muhasebeci ve 3658 sayılı kanun ile yetkili kılınmış SM, SMMM ve YMM’ler yeteri kadar sıkı bir tempoda çalışırken, işlerini hafifletmenin bir yolunu ararken yeni bir işin ve yeni bir sorumluluğun altına daha girmiş oldular, herkese büyük kolaylıklar dilerim.
Ancak işin bu formları düzenlemekle ve vermekle kalmayacağını herkes çok iyi biliyor. Bu formların verilmesi esnasında çok dikkatli bir hesap mutabakatı yapılması gerekecektir. Her ay mutabakat yapmak hem zaman hem de maddi maliyeti olan bir durumdur, özellikle muhasebe büroları için. Yapılan düzenleme ticaretin kendi kurallarına ve ruhuna da ters bir düzenlemedir çünkü; ticarette mutabakat aylık olarak yapılamayabilmekte, bazı durumlarda bir mal veya hizmetin dolayısıyla faturanın kabulü daha uzun sürebilmektedir. Faturaların bu formlarla bildirilmesi ticari anlamda ihtilaflara da (faturanın kabulü anlamında) yol açabilecektir.
Vergi kanunları açısından da çatışmalar söz konusu olabilecektir. Örneğin KDV Kanunu 29. maddesinde, “İndirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir.” denilmektedir. Yani KDV Kanunu geç gelen veya işlenen faturada indirimi (yıl sarkmaması durumunda) kabul etmektedir. KVK Kanunu 6. maddesi de aynı yönde düzenleme (dönemsellik) yapmıştır. Yani ocak ayına ait bir fatura aralık ayında kayıt altına alınabilmektedir. Ancak bu durum Form BA ve Form BS bildirimleri açısından yıl içerisindeki incelemelerde sıkıntı yaratabilecektir.
Hemen birçok mükellefin muhatap olduğu üzere, vergi daireleri ve vergi denetmenleri tarafından yapılacak kontroller önem arz edecektir. Bu kontrollere istinaden herkes vergi dairelerine ve vergi denetmenliklerine evrak taşıyacak ve mali idare tarafından mutabakatlar yapılacaktır. Evet çok doğru bir cümle “mali idare tarafından mutabakat” yapılacaktır. Doğruyu söylemek gerekirse doğru mu bende karar veremiyorum ancak; mali idarenin yapmayı planladığı şeyin bu olmadığını çok iyi biliyorum. Anlaşılan Mali idare bu formları çok sevdi ve bu formlardan çok para kazandı. Bu uygulamalar sonucunda Türkiye’de “Kod’lu liste” ye girmeyen mükellef kalmayacak gibi görünmektedir. Bildiğim bir başka konu da mali idarenin bu iş için ayrı bir birim kurması gerektiğidir, hiç değilse bir tek adres ve birim ile muhatap olunur ve farklı farklı uygulamalardan kurtulunur.
Bu kadar açıklamadan sonra, 381 no.lu Vergi usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında, Form BA ve Form BS bildirimleri hakkında bilgi verelim.
FORM BA VE FORM BS BİLDİRİMLERİNİN VERİLMESİ HAKKINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR
1) Form BA ve Form BS bildirimleri elektronik ortamda gönderilmelidir. VUK 381 no.lu genel tebliği, VUK 376 no.lu genel tebliğine atıf yapmak suretiyle Form BA ve Form BS bildirimlerinin de elektronik ortamda gönderilmesini zorunlu kılmıştır. (VUK 376 no.lu genel tebliğinde; Ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen Gelir Vergisi mükellefleri ile Kurumlar Vergisi mükelleflerine hiçbir hadle sınırlı olmaksızın Muhtasar ve Katma Değer Vergisi Beyannamelerini elektronik ortamda gönderme zorunluluğu getirilmiştir, denilmektedir.)
2) 2007 takvim yılı için geçerli olan had; Bir kişi veya kurumdan yapılan katma değer vergisi hariç 30.000 YTL ve üzerindeki mal ve hizmet alımları, "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; bir kişi veya kuruma yapılan katma değer vergisi hariç 30.000 YTL ve üzerindeki mal ve hizmet satışları ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildireceklerdir.
3) VUK 32 sıra no.lu sirküleri ile, 2007 dönemine ilişkin "Form Ba" ve "Form Bs" bildirimlerinin verilme süresi 05 Haziran 2008 tarihine kadar uzatılmıştır. Son gün 05.06.2008 saat 24:00’dır.
4) 01.01.2008’den itibaren Form BA ve Form BS bildirimleri aylık olarak verilecektir. Mükellefler bildirim formlarını aylık dönemler halinde düzenleyerek, takip eden ayın 5’inci gününden itibaren bir sonraki ayın 5’inci günü akşamına kadar vermekle yükümlüdürler.
5) 2008 yılı ve takip eden yıllara ilişkin mükelleflerin mal ve/veya hizmet alımları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 8.000 YTL olarak yeniden belirlenmiştir. Buna göre, bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 8.000 YTL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alımları, "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 8.000 YTL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet satışları ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirilecektir. Limitin altında kalan alış ve satış bedelleri toplamı ise "Diğer Mal ve Hizmet Bedeli Toplamı" ( Tablo III ) bölümüne yazılacaktır (Ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle yapılan satışların toplamı KDV hariç tutarlar olarak Tablo III’e dahil edilecektir). Bildirim verme yükümlülüğünde olan, ancak, tüm alış ve satışları belirtilen hadlerin altında kalan mükellefler, söz konusu formları Tablo II dışındaki tüm bilgileri doldurmak suretiyle vermek zorundadırlar. Bu bildirimlerinde limit altında olan tüm alışları için Ba formunun, limit altında olan tüm satışları için de Bs formunun Tablo III bölümünde yer alan "Diğer Mal ve Hizmet Bedeli Toplamı" alanları doldurulacaktır.
6) Ocak, Şubat ve Mart 2008 dönemlerine ilişkin Form BA ve Form BS bildirimleri 05.04.2008 – 05.06.2008 tarihleri arasında verilebilecektir.
7) SM, SMMM ve YMM Bilgileri
a. Elektronik ortamdaki bildirim formları, kullanıcı kodu, parola ve şifre almış mükelleflerce yerine getiriliyor ise, Formu düzenleyen kısmına mükellefe ilişkin bilgiler, formdaki yeminli mali müşavir kısmına ise, varsa yeminli mali müşavirlere ilişkin bilgiler yazılacaktır.
b. Formların elektronik ortamda gönderilmesi işlemi yeminli mali müşavirlerce gerçekleştirilecek ise formu düzenleyen kısmına varsa serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavire ait bilgiler yazılacak; mükellefin serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşaviri bulunmaması halinde, bu kısma, mükellefe ait bilgiler yazılacaktır. Formu gönderen kısmına ise formu elektronik ortamda gönderen yeminli mali müşavirlerin bilgileri yazılacaktır.
c. Formların elektronik ortamda gönderilmesi işlemi, serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir tarafından gerçekleştirilecek ise, formu düzenleyen kısmına serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavirin bilgileri, yeminli mali müşavir kısmına ise varsa yeminli mali müşavirlere ait bilgiler yazılacaktır.
Tüm ayrıntıları merak edenler; Vergi Usul Kanunu 362, 376 ve 381 no.lu genel tebliğlerinde konuya ilişkin düzenlemeler ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
20.05.2008
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.