Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 20.11.2008 tarih ve 27060 sayılı Resmi Gazetede yayımladığı 3 Seri Nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde Türkiye’de rüşvet alınıp verildiğini kabul ve itiraf etti. Anılan tebliğin "11.12. Kanunen yasaklanmış fiiller nedeniyle katlanılan giderler” başlıklı bölümünde şöyle dendi: “Kanunen yasaklanmış fiiller nedeniyle katlanılan giderler ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili giderler niteliğinde olmadığından, bu giderlerin gelir ve kurum kazancından indirilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla, rüşvet verme fiili Türk Ceza Kanununun 252 nci maddesinde suç olarak tanımlandığından, rüşvet ve rüşvet ile ilgili her türlü gider, vergiye tabi ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınmayacaktır."
Bilindiği gibi, Kurumlar, yaptıkları tüm harcamaları belgelemek kaydıyla giderlerine yazarlar. Bu, ortaklara hesap vermek ve gerçek kâr y ada zararın tespiti için gereklidir. Biz buna “Ticari Kâr” diyoruz, bu ticari kâr’a eğer varsa vergi kanunları açısından kabul edilmeyen giderler eklenir, böylece “Mali kâr” ortaya çıkar. Şimdi İdare, bu düzenleme ile, rüşvetin, vergiye tabi kazancın tespitinde gider olarak indirilmeyeceğini ifade ediyor, yani ticari kazancın tespitinde rüşvet, gider olarak yazılabilir, Türk Ticaret Kanunu ve muhasebe ilkeleri açısından bir sakınca yoktur. Rüşvetin Türk Ceza Yasası açısından suç oluşturması ise ayrı bir bahistir ve “Kanunen Kabul Edilmeyen Gider” olarak muhasebeleştirilmesine engel değildir.
Rüşvetin bazı kamu görevlilerince alındığını herkes biliyor; alınıyor, veriliyor, ancak birçoğu kanıtlanamıyor. Gelir idaresi Başkanlığı da demek ki, bu durumu yakından biliyor, ya da kendisinden bu tarzda yorum ya da mukteza talep edilmiş ki, konuya açıklık getiriyor kendince. Getiriyor ama, bu bir başka açıdan da ülkemizde rüşvet alınıp verildiğinin itirafı değil mi?
28.11.2008
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.