YAZARLARIMIZ
Caner Samancı
Yeminli Mali Müşavir
E. Vergi Müfettişi
bilgi@canersamanci.com



Teknopark Satışlarında Proje Kodunun Faturalarda Gösterilmemesi İstisna Uygulamasına Engel Mi?

Son günlerde Teknoloji Geliştirme bölgelerinde faaliyette bulunan firmalara düzenledikleri faturalarda istisna şartlarının ihlal edilmesi yönünden izaha davet yazıları gönderiliyor. Maliye’nin robotlarının verilen hizmetin muhtevasına yönelik denetim ve kontrol mekanizması içeremeyecek olması, ihlale ilişkin tespitin yalnızca fatura içerikleri üzerinden yapılabilmesi zorunluluğunu doğuruyor. İhlale konu fatura içeriklerinin ortak yönünün proje kodları belirtilmeyen faturalar olması bu tespitimizi doğrular nitelikte.

Peki gerçekten, proje kodlarının faturalarda belirtilmemesi istisna şartlarının ihlali anlamına gelir mi?

Kurumlar Vergisi Yönünden

Teknoparklarda faaliyette bulunan mükelleflere Gelir/Kurumlar vergisi istisnası 4691 Sayılı Kanunun Geçici 2. Maddesi ile tanınmış olup anılan maddede “Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu Bölgedeki yazılım, tasarım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31/12/2028 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır.” İfadesine yer verilmiştir. Maddede yer alan müteakip bölümlerde usul esaslar ile istisnaya ilişkin diğer sınırların Cumhurbaşkanı, Maliye Bakanlığı ve Sanayi Teknoloji Bakanlığının yetkili olduğu belirtilmektedir.

İlgili mercilerin konuya ilişkin düzenlemelerin detaylarına bakıldığında istisna kazancın hesaplanması ve hizmetin niteliğine ilişkin sınır, usul ve esasların belirtildiği, ancak hizmet türünün cinsinin faturalarda ne şekilde belirtilmesine yönelik herhangi bir şartın yer almadığı görülmektedir.

Katma Değer Vergisi Yönünden

Katma Değer Vergisi Kanunun Geçici 20. Maddesinde teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan mükelleflerin münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, oyun, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden müstesna olduğu belirtilmiştir.

Kurumlar Vergisi yönünden tanınan kazanç istisnasında gerçekleşen üretimin yazılım, tasarım ve Ar-ge faaliyetlerinden elde edilmesi yeterli görülürken KDV istisnasından faydalanmak için satışların tadadi olarak sayılan 8 teslim ve hizmet kapsamında olması kanunen şart koşulmuştur. Konuya ilişkin olarak 1 Seri No.lu KDV Uygulama Genel Tebliğ içeriğine bakıldığında usul şartları yönünden, tıpkı Kurumlar Vergisi istisnasına yönelik çerçevede çizildiği gibi, hizmet niteliğinin belirtilen şekillerde faturalarda yer verilmesi gerektiği ile ilgili düzenleme bulunmamaktadır.

Sonuç

Vergi Usul Kanunun “Faturanın Şekli” başlıklı 230. Maddesinde malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarının fatura içeriğinde belirtilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu doğrultuda teslime konu hizmetin tam olarak karşılığının faturada belirtilmesi esas olmakla birlikte hizmet içerik detayının fazla ve komplike olması durumunda kısaca belirtilmesi mümkün olup çoğu zaman ürüne dair kodlamaların dahi kullanılmasına sıkça rastlanılmaktadır.

Benzer şekilde, teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan firmaların da, bölgede ürettikleri ürün ya da hizmetleri satışa konu etmeleri halinde proje bitirme belge numaraları dahil olmak üzere ürün içeriğine dair mümkün mertebe detay bilgilere yer vermesinde fayda bulunmaktadır. Böylelikle, hem Kurumlar Vergisi yönünden (özellikle birden fazla proje yürütülüyorsa) kazancın hesaplanması, hem de Katma Değer Vergisi istisnası kapsamına girip girmemesi bakımından geriye doğru yönelik yapılacak denetimlerde yol göstermesi bakımından muhakkak yarar sağlayacaktır.

Bazı faturalarda projeye yönelik detaylara yer verilirken bazılarında yer verilmemesinin Maliye’nin dikkatini çekmesi ve bu bağlamda izah talebinde bulunması son derece anlaşılabilir bir durum. Ancak, bir şekilde faturalarda proje bilgilerine yer verilmemesinin istisna şartlarının ihlali anlamına gelmesine yönelik herhangi bir düzenleme bulunmadığını da ifade etmek gerekir.

Bu durumla karşılaşan mükelleflere; verilen hizmetin yukarıda kısaca belirtilen kanuni şartları sağlayan nev’iden hizmetler olduğuna kani iseler, düzeltme beyanları ile vergi ve cezai yaptırımlara maruz kalmadan önce, Vergi Usul Kanununun “İşlemlerin Gerçekliğini İspat” hükmü de göz önüne alınarak tevsik edici belgelerini de ek yapmak suretiyle dilekçelerini hazırlayıp gerekirse sözlü olarak da ilgili birimlere izahta bulunmalarını tavsiye ederiz.

18.02.2025

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM