YAZARLARIMIZ
Caner Atik
Yeminli Mali Müşavir
Eski Hesap Uzmanı
Eski Vergi Müfettişi
Ankara Büyük Ölçekli Mükellefler Eski Grup Başkan Yrd.
caneratik@yukselisymm.com.tr



Dikkat! 1 Temmuz İtibariyle Yeni Dönem Başlıyor

Son yıllarda Maliye peşi sıra önemli değişikliklere imza attı. Bir yandan hiç hayatımızda olmayan yeni müesseseler ihdas edilirken bir yandan da yıllardır uygulanagelen konularda önemli değişiklikler yapıldı. Meslek mensupları olarak bizler de tüm değişiklikleri takip etmekte zaman zaman zorlandık. Bugün dikkat çekmek istediğim değişikliğe ilişkin yasal düzenleme aslında çok daha önce, 26 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7338 sayılı Kanunla yapıldı.

Konumuz: Vergi İncelemesi

Mevcut durumda vergi incelemesi, vergi müfettişi ile mükellef kurum temsilcisi arasında düzenlenecek incelemeye başlama tutanağı ile başlar. Her ne kadar incelemelere yıllardır bu şekilde başlandıysa da uygulamada sorunlar hep vardı. Yoğun iş hayatı, tutanak imzalamak için uygun bir toplantı günü belirlenmesini zorlaştırmakta, tutanak imzası günler hatta haftalar sonrasına sarkabilmekteydi. Özellikle zaman sınırı olan incelemelerde (örneğin zamanaşımına uğrayacak işlerde) bu sarkmalar, vergi müfettişlerini zor durumda bırakıyordu. Diğer taraftan vergi müfettişinin görev yaptığı şehir dışındaki inceleme görevlerinde ya müfettiş ilgili şehre fiilen gitmek veya mükellef kurum temsilcisi müfettişin çalışma adresine gelmek zorunda kalıyordu. Bu durum da incelemelerdeki gecikmeleri artırıyordu. Uzayan incelemeler, hem vergi müfettişlerinin üzerinde iş yükü olarak kalmaya devam ediyor hem de mükellefler için sevimsiz inceleme süreci gereksiz yere uzamış oluyordu.

Uygulamada yaşanan bu ve bunun gibi sıkıntılar nedeniyle Maliye Bakanlığı 7338 sayılı Kanunla uygulamada değişikliğe gitti.

VDK’dan Gelecek Yazıları Sakın Gözden Kaçırmayın

7338 sayılı Kanunla Vergi Usul Kanunu’nun 140’ıncı maddesinde yapılan değişiklik ile vergi incelemesi tutanak ile değil vergi müfettişinin düzenleyeceği bir yazı ile başlayacak. Dolayısıyla vergi müfettişinden gelen yazı artık mükellefi incelemeye başlamak için tutanak imzalamaya davet eden bir yazı değil, doğrudan vergi incelemesinin başladığını ve incelemenin konusunu açıklayan bir yazı olacak.

İncelemenin Yapılacağı Yer Konusunda Değişen Pek Bir Şey Yok

7338 sayılı Kanunla Vergi Usul Kanunu’nun 139’uncu maddesinde düzenlenen “İncelemenin Yapılacağı Yer” konusunda da değişiklik yapıldı. Aslında bu değişiklik fiili durumu hukuki hale getirmek için yapılan bir düzenlemedir. Maddenin değişmeden önceki hali her ne kadar incelemenin, mükellefin iş yerinde yapılacağını düzenlemiş olsa da uygulamada incelemeler büyük ölçüde vergi müfettişinin çalışma adresinde yürütülüyordu. Bu nedenle madde metninde de değişiklik yapılarak incelemenin dairede yapılacağı ifade edildi. Diğer taraftan mükellefin talep etmesi durumunda inceleme iş yerinde de yapılabilecektir.

Nerede O Eski Mali Tatiller!

Bilindiği üzere 1 – 20 Temmuz tarihleri arası mali tatil dönemidir. Bu tarihler arasında birçok mali yükümlülük, işleyen süreler, yapılacak işlemler askıya alınır. Bunlara vergi incelemeleri de dahildir. Mali tatile ilişkin tebliğin ilgili bölümünde mali tatil süresince “mükellefin iş yerinde incelemeye başlanılamayacağı” ifade edilmiştir. Her ne kadar mükellefin daireye çağırılarak incelemeye başlanılmasına bir engel bulunmasa da teamül olarak vergi müfettişleri mali tatilde vergi incelemesine başlamayı tercih etmezler. Ancak yapılan düzenleme ne mükellefin iş yerine gitmeyi ne de vergi müfettişinin çalışma adresine çağırmayı gerektirmediği için mali tatil döneminde de resmi yazı ile vergi incelemesi başlayabilecek. Mali tatilde bir nebze olsun dinlenme imkanı bulan meslek mensuplarının bütün keyfi, vergi müfettişinden gelecek bir yazıyla kaçabilecek ne yazık ki. Ama konunun iyi tarafı, yine mali tatil süresi içerisinde inceleme için defter, belge ibrazı istenemeyecek. Yani mali tatilde resmi yazı ile incelemeye başlanılsa da bu incelemeye ilişkin defter ve belgelerin ibrazı istenilemeyecektir. Eğer mali tatilden önce veya mali tatil süresi içinde defter ve belgelerin ibrazı istenilmişse ancak verilen sürenin son günü mali tatile denk geliyorsa verilen sürenin son günü, mali tatilin bitimini takip eden 7’nci gün bitmiş sayılacaktır. Örneğin defter ve belge ibrazı için son tarih 18 Temmuz olacak şekilde bir tebligat yapıldıysa, bu tarih mali tatil nedeniyle 27 Temmuz tarihine uzamış olacaktır.

Sonuç

En başta da ifade ettiğim gibi 1 Temmuz tarihi itibariyle vergi incelemelerinde yeni bir dönem başlıyor. Artık vergi müfettişinin düzenleyeceği bir yazı ile inceleme başlayacak. Bu nedenle sistem üzerinden gelen resmi yazıları artık daha sıklıkla kontrol etmenizi öneririm. Çünkü resmi yazıyı görmemiş olmanız, daha incelemenin başında sizi vergi müfettişine defter ve belge ibraz etmeyen mükellef durumuna düşürebilir. Bu durum ise incelemeye tatsız bir başlangıca neden olur. Mali tatilde vergi incelemesine başlanabileceği ancak defter ve belge ibrazı için mevcut haklarınızın korunduğunu hatırlatmak isterim.

28.06.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM