YAZARLARIMIZ
Çağlar Karnıyarık
Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı
ckarniyarik@gmail.com



Cumhuriyet Tarihinin Akaryakıta Bağlı En Büyük “Vergi Kaçakçılığı Operasyonu”

İçişler Bakanlığı 16.01.2021 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinesinde İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce; 15-16.01.2021 tarihinde eş zamanlı olarak İstanbul merkezli 50 ilde akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı ve nitelikli dolandırıcılık yapan bir suç örgütüne yönelik SİLİCİ kod adlı operasyonun gerçekleştirildiğini duyurdu.

Operasyonla; Yürütülen soruşturma kapsamında bilişim sistemleri yoluyla kamu kurumlarını zarara uğrattığı tespit edilen 220 şüphelinin gözaltına alındığı, 170 akaryakıt istasyonu, 23 akaryakıt dağıtıcı firması, 1 istasyon teknik destek firması, 2 otomasyon yazılım ve bağlı 1 şubesi olmak üzere toplam 242 noktada vergi müfettişleri ile gelir uzmanlarının katılımı ile yapılan aramalarda mali belgelere ve bilgisayar, cep telefonu vb. dijital materyallere el konulduğu,

Akaryakıt istasyonlarından 608 milyon litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiğinin tespit edildği,

Silinen akaryakıtın güncel maddi değerinin yaklaşık 3,6 milyar TLolduğu ve MASAK raporuna göre devletin yıllık 3 milyar TL, 5 yıl içerisinde 15 milyar TL zarara uğratıldığının belirlendiği kamuoyu ile paylaşıldı.

Cumhuriyet Tarihinin Akaryakıta Bağlı En Büyük Vergi Kaçakçılığı Operasyonu olarak kamuoyuna duyurulan operasyonla ortaya çıkarılan vergi kaçakçılığı ne şekilde oluyordu. Nasıl oluyordu da bu denli büyük bir kaçakçılık gerçekleştirilebiliyordu, 5 Yıl gibi bir süre zarfında vergi ziyaına sebep olunan tutarın boyutu bu denli büyük olabiliyordu.

Akaryakıtta Verginin kaçırılması hikayesini aşşağıdaki şekilde örnekleyelim;

“X dağıtım şirketi rafineriden aldığı akaryakıtı şantiyeleri olan maden, inşaat ya da nakliye şirketlerine toplu şekilde fatura ediyor ancak akaryakıt teslimini gerçekleştirmiyor. Yani ortada sadece fatura düzenlenmesi durumu var. Maden, inşaat ya da nakliye şirketleri aldıkları bu faturalarda yer alan tutarı maliyet olarak göstererek karlılıklarını azaltıyor faturalarda yer alan %18 KDV’yi ise indirilecek KDV olarak ödeyecekleri vergiden indirmek suretiyle ödenecek verginin ödenmemesin önüne geçebiliyorlardı. Ancak, Faturası düzenlenen akaryakıt için mal teslimi yapılmadığı sadece fatura ticareti yapıldığını söylemiştik peki teslimi yapılmayan akaryakıt ne olacaktı.

İşte asıl olay burada ortaya çıkıyor operasyonunda adı buradan geliyor “SİLİCİ”

X dağıtım şirketi rafineriden aldığı akaryakıtı bayisine indirimli bir şekilde belgesiz olarak teslim ediyor, indirimli olarak alınan akaryakıt rafineri fiyatının dahi altında sanki kampanya varmış gibi satılabiliyordu. Akıllara şu soru geliyor iyide bayiden alınan akaryakıt için pompanın başında fiş kesiliyor, satılan akaryakıt için KDV açısından vergiyi doğuran olay meydana geliyor. İşte burada SİLİCİLER ortaya çıkıyor. Yazılım firmalarından organizasyona dahil olanların elemanlarınca yazılım programına girilerek satış verileri siliniyor sanki hiç akaryakıt satışı olmamış gibi durum meydana getiriliyor. Faturasız alınan akaryakıt elden çıkarılıyordu üstelik son tüketiciden de KDV tahsil edilip devlete ödenmeyerek karlılık arttırılıyordu. Son tüketicinin elindeki akaryakıt alım fişleri ise artık bir kâğıt parçasından ibaret hale geliyordu.

Bundan birkaç sene sonra yeniden bir operasyonla Cumhuriyet Tarihinin Akaryakıta Bağlı En Büyük “Vergi Kaçakçılığı Operasyonu” manşetlerini gazetelerden okuyacak mıyız? Muhtemelen bu sorunun yanıtı evet olacaktır, Akaryakıt ürünlerindeki yüksek vergi yükü nedeniyle bu sektördeki kaçak iş yapa iştahı bitmeyecektir.

Peki bu vergi kaçakçılığın önüne nasıl geçilebilecektir,

Esasen EPDK düzenleyici işlemleriyle bu yapının önüne geçebilecek kabiliyettedir. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı gerek bilişim alt yapısı gerekse Uzman Personeli aracılığıyla denetimler yaparak bu tür kaçakçılık faaliyetlerini engelleyebilecek güce sahiptir.

Akaryakıt sektöründe kullanılan yazılımların kapalı devre bir sistem haline getirilmesiyle de konu çok kolay bir şekilde çözüme kavuşturulabilecektir.

Ayrıca Akaryakıt ticaretinde Katma değerin çok fazla olmaması nedeniyle kanun koyucu kaynağından vergileme yoluyla bu tür kaçakçılığın önüne geçebilecektir. Yani KDV kaldırılarak yerine ÖTV oranları arttırılmak suretiyle bu gerçekleştirilebilecektir. Tabi ÖTV oranlarının arttırılması vatandaş üzerinde var olan kötü algısını daha artıracağı düşünülerek ÖTV benzeri yeni bir vergi türü ihdas edilmelidir.

18.01.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM