1. Giriş
Her yıl temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) malî tatil uygulanır. Haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde, malî tatil, temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlar.
Anayasamızın 50. Maddesinde dinlenmenin her çalışanın hakkı olduğuna ilişkin hüküm yer almaktadır. Buradan hareketle mali tatil ile yoğun iş temposuyla çalışan mali müşavirlerin dinlenmeleri amaçlanmıştır.
2. Mali Tatil Nedeniyle Uzayan Süreler
Son günü mali tatile rastlayan aşağıda belirtilen süreler, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beş gün uzamış sayılacaktır.
2.1. Beyana dayalı tarhiyatta, kanuni süresinde verilmesi gereken beyannamelerin verilme süreleri
Beyanname verme süresinin son günü mali tatil süresi içerisinde kalan vergi, resim ve harçlara ilişkin beyannamelerin verilme süreleri, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beş gün uzayacaktır. Buna göre 20016 yılı için, mali tatil 1 Temmuz 2016 tarihinde başlayıp 20 Temmuz 2016 tarihinde sona ereceğinden, söz konusu beyannamelerin verilme sürelerinin son günü 25 Temmuz 2016 tarihi olacaktır. Mükelleflerin mali tatil süresinin sonunu beklemeden beyannamelerini vermeleri de mümkündür
.2.2. İkmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatta, vadesi mali tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi
İkmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyata ilişkin olup vadesi mali tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beş gün uzamış sayılacaktır.
Örneğin; vergi müfettişi tarafından mükellef adına yapılan resen tarhiyata ilişkin vergi ve cezanın vade tarihi 10.07.2016 olması durumunda vade tarihi mali tatile rastladığından ödeme süresi 25.07.2016 tarihinin mesai saati bitimine kadar uzayacaktır.
2.3.Tarh edilen vergilere ve/veya kesilen cezalara karşı uzlaşma talep etme veya cezada indirim hükümlerinden yararlanmak amacıyla yapılacak başvurulara ilişkin süreler
İkmalen, re’sen veya idarece yapılmış olan tarhiyatlara karşı mükelleflerin uzlaşma talep etme veya cezada indirim talebinde bulunma süresinin son gününün mali tatile rastlaması halinde söz konusu süre, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beş gün uzamış sayılacaktır. Dileyen mükelleflerin, adlarına tarh edilen vergi ve kesilen cezalara karşı mali tatil süresi içinde de uzlaşma veya cezada indirim talebinde bulunabilmesi mümkündür. Gerek tarhiyat öncesi gerekse de tarhiyat sonrası uzlaşmayla ilgili olarak, mükelleflerin bu yönde bir talebi olmadığı müddetçe, mali tatil süresi içinde uzlaşma günü verilemeyecektir.
2.4. Devamlı bilgi verme hükümleri kapsamında verilmesi gereken bilgilerin verilmesine ilişkin süreler
Mükelleflerden devamlı bilgi verme çerçevesinde istenecek bilgilerin verilmesine ilişkin sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde anılan süre, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beş gün uzamış sayılacaktır.
3. Mali Tatil Nedeniyle İşlemeyen Süreler
Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirli sürelerde yapılması gereken muhasebe kayıt süreleri, bildirim süreleri ve vergiyle ilgili işlemlere ilişkin dava açma süreleri malî tatil süresince işlemez. Belirtilen süreler malî tatilin bitiminden itibaren tekrar işlemeye başlar.
3.1. Muhasebe kayıt süreleri
Vergi Usul Kanununun 219 uncu maddesinde muamelelerin defter kayıtlarının on günden fazla geciktirilmesi uygun değildir şeklinde belirtilmiştir. Söz konusu kayıt sürelerinin mali tatile rastlaması halinde ise süre, mali tatil süresince işlemeyecektir.
Örnek: Mükellef (B)’nin, 5 Temmuz 2019 tarihinde yaptığı satışa ilişkin olarak düzenlediği aynı tarihli faturasını defterlerine kaydetme süresi (muamelelerin muhasebe fişi kullanılmadan doğrudan defterlere kaydedildiği durumda), söz konusu faturanın düzenlenme tarihinden itibaren 10 gün olup, bu süre 15 Temmuz 2019 tarihinde sona erecektir. Ancak, söz konusu sürenin mali tatile rastlayan 10 günlük kısmı işlememiş sayılacağından, defterlere kaydetme süresi (20 Temmuz+10 gün) 30 Temmuz 2019 tarihinde (bu tarih dahil) sona erecektir.
3.2. Bildirme süreleri
Bildirim sürelerinin mali tatile rastlaması halinde ise süre, mali tatil süresince işlemeyecektir.
Örnek: İşi bırakma bildiriminde bulunma süresinin mali tatile rastlayan kısmı işlememiş sayılacak ve işlemeyen kısım kadar uzamak suretiyle sona erecektir
3.3. Dava açma süreleri
İkmalen, re’sen veya idarece yapılmış olan tarhiyatlara karşı mükelleflerin dava açma süresi, tarhiyata ilişkin vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür. Dava açma süresinin mali tatile rastlaması halinde süre, mali tatil süresince işlemeyecektir.
4. Mali tatil süresince defter ve belgelerin ibrazı, vergi incelemesine başlama
Mahkeme kararı veya Cumhuriyet Savcılıklarının talebi üzerine ya da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan aramalı incelemeler hariç olmak üzere, malî tatil süresince inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilemez, mükellefin işyerinde incelemeye başlanılmaz. Mali tatil süresinden önce başlanılmış olan bir incelemeye bu süreden önce ibraz edilen defter-belge üzerinde devam edilebilecek; ancak, bu süre zarfında mükelleften ilave defter, belge ve bilgi talep edilemeyecek, mükellef veya vergi sorumlusu, inceleme sonucunda yapılacak tespitlerin yer aldığı tutanağı imzalamaya davet edilemeyecektir.
5. Mali tatil süresince bilgi isteme ve tebligat işlemleri
Tatil süresince, vergi ve ceza ihbarnameleri ile mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç, bilgi isteme talepleri mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına bildirilmez. Ancak tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde süre, malî tatilin son gününden itibaren işlemeye başlar. İkmalen, re’sen veya idarece yapılmış olan tarhiyatlara karşı mükelleflerin kendilerine tanınan yasal haklardan (dava açma, cezada indirim ve uzlaşma talep etme) herhangi birini kullanma süresi bu tarhiyatlarailişkin vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün olup, tebligatın mali tatil süresi içinde yapılması halinde süre, mali tatilin son gününden itibaren işlemeye başlayacaktır.
6. SONUÇMali tatil mevzuatımıza 2007 yılında girmiş ve 10 yıldır uygulana gelmiştir. Mali tatil ile bazı mali yükümlülükler mali tatil sonrasına ertelenmekte veya belirli sürelerin işlemesi durmaktadır. Meslek Mensuplarının (SM, SMMM, YMM) motivasyon artışı ve dinlenmesi için elzem olan bu uygulama maliye çalışanlarını da kapsayacak şekilde geliştirilmelidir.
27.01.2016 tarihinden yayımlanan 6661 sayılı Kanun ile mali tatil uygulamasında değişikliğe gidilmiştir. Mali tatil nedeniyle 7 gün uzayan süreler 5 güne indirilmiş, beyana dayanan ve beyanname verme süresi malî tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi üç günden, uzayan beyanname verme süresinin son gününü izleyen günün mesai saati bitimine kadar olarak değiştirilmiş ve mali tatil uygulamasından istisna tutulan gümrük idareleri tarafından tahsil edilen vergi resim harçlara ek olarak özel tüketim vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iletişim vergisi, şans oyunları vergisi de istisnalar arasına alınmıştır.
KAYNAKÇA
1. 5604 sayılı Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun
2.Mali Tatil Uygulaması Hakkında Genel Tebliğ (Sıra No: 1)
3. 27 Ocak 2016 tarihli ve 29606 sayılı Resmi Gazete’de 6661 sayılı Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun
08.07.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.