YAZARLARIMIZ
Burak Sağlanmak
Vergi Müfettiş Yardımcısı
İstanbul Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı
buraksaglanmak@windowslive.com



Emekliler Hangi Durumda Emlak Vergisi Ödemez?

TEK KONUTU OLAN EMEKLİLERİN BİNA VERGİSİ MUAFİYETİ

Türkiye sınırları içinde bulunan binalar, arsalar ve araziler emlak vergisine tabidir. Emlak vergisini belediyeler tahsil etmektedir.

          Emlak Vergisi Kanununun 8 inci maddesinin değişik ikinci fıkrasında, "Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup on sekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2 yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir."  hükmüne verilmiştir. Bu madde kapsamında çıkarılan 003/6576 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bina vergisi oranı sıfıra indirilmiştir.

KİMLER BİNA VERGİSİNDEN MUAFTIR?

Türkiye'de brüt yüzölçümü 200 m2 yi geçmeyen tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan;

- Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler,

- Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret bulunanlar,

- Gaziler,

- Şehitlerin dul ve yetimleri,

Şartları sağlamaları ve başvurmaları halinde bina vergisinden muaf olacaklardır.

İNDİRİMLİ EMLAK VERGİSİ UYGULAMASNDAN (SIFIR)  YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?

1. Sosyal güvenlik kurumlarından emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından başka gelir elde etmemek.  

Gelir İdaresi Başkanlığı İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 17/07/2012 tarih ve B.07.1.GİB.4.35.17.02-175.01[8-2012/1]-686 sayılı özelgesinde, “Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli, dul vb. şeklinde birden fazla maaşın alınması indirimli vergi uygulamasını engellememektedir. Bu itibarla, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan emekli maaşının yanı sıra eşten dolayı da ölüm aylığı alınması durumunda yukarıda belirtilen diğer şartları taşımak kaydıyla indirimli bina vergisi oranından (sıfır) yararlanılması mümkün bulunmaktadır.”

2. Yıllık menkul sermaye iradı geliri toplamı bina vergisi indiriminden yararlanılan yıldan bir önceki yılda geçerli olan Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı geçmemesi gerekir.

3.brüt alanı 200m2 geçmeyen tek meskene sahip olmak

İndirimli bina vergisinde binanın brüt mü yoksa net alanının mı esas alınacağı hususunda. Gelir İdaresi Başkanlığı İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 12/04/2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.35.17.02-032-86 sayılı özelgesinde “..sahibi olduğunuz tek meskeninizin brüt alanının 200 m2'yi geçmesi nedeniyle, indirimli emlak vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır.”

4. Meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle, sahip olduğu tek meskeni kiraya verip, kirada oturanlar da indirimli vergi oranından faydalanabileceklerdir.

Gelir İdaresi Başkanlığı Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı 14/03/2012 tarih ve B.07.1.GİB.4.06.17.02-175-1[8-2011/78]-358 sayılı özelgesinde “…emekli maaşı dışında başkaca bir geliri olmayanın sahip olduğu meskeni kiraya verip kendisi de kirada oturması durumunda diğer şartların da taşınması halinde indirimli vergi oranından yararlanılması mümkün bulunmaktadır.”

Emekli oluğunu ve tek evinizin bulunduğunu ve bu evi de kiraya vererek eşine ait evde oturduğunu belirterek indirimli emlak vergisi oranından (sıfır) yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda görüş isteyen ilgiliye, Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı 11/04/2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.18.01-006.01-265 sayılı özelgesinde sahibi bulunduğunuz tek meskeni kiraya vererek gayrimenkul sermaye iradı elde etmeniz ve eşinize ait evde oturmanız nedeniyle söz konusu meskeniniz için indirimli emlak vergisi oranı uygulanmasına imkan bulunmamaktadır.”

TEK MESKENİN YANINDA İŞYERİ KİRA GELİRİ ELDE EDİYORUM, İNDİRİMLİ BİNA VERGİSİ ORANINDAN (SIFIR) YARARLANABİLİR MİYİM?

Gelir İdaresi Başkanlığı Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı nın 25/07/2012 tarih ve B.07.1.GİB.4.16.16.02-175.01[12.1]-318 Sayılı Özelgesi’nde “…Mükelleflerin gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmaları, indirimli vergi oranından yararlanmalarına engel teşkil etmemektedir. Ancak Emekli maaşınızın dışında meskeninizin bulunduğu sitede 1/240 oranında hissedarı olduğunuz 8 adet işyerinden gelir elde ettiğiniz anlaşıldığından indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından faydalandırılmanız mümkün bulunmamaktadır.

Özelgeden de anlaşılacağı üzere; sahip olunan işyeri gelir getirmiyorsa indirimli bina vergisi oranından yararlanılabilir, ancak işyerinden kira geliri elde ediliyorsa bu istisnadan yararlanmak mümkün değildir. 

EMEKLİLER GEÇMİŞE DÖNÜK OLARAK İNDİRİMLİ EMLAK VERGİSİNDEN YARARLANABİLİR.

Emlak vergisi bildirimini vermemiş ve indirimli bina vergisi oranından (sıfır) yararlanma talebinde bulunmamış mükelleflerin, gerekli formları daha sonra vermeleri halinde, indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından zamanaşımı süreleri de dikkate alınmak suretiyle    (5 yıl) geçmişe dönük olarak faydalanmaları mümkün bulunmaktadır.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun 26/12/2014 tarihinde Yenimahalle Belediye Başkanlığı’na verdiği tavsiye, “Geriye dönük olarak (5 yıllık tarh ve tahakkuk zamanaşımına atıf yaparak) tahsil edilen emlak vergilerinin şikâyetçiye iade edilmesi” şeklindedir.

BELEDİYEYE YAPILACAK BAŞVURU

Belirtilen şartları taşıyan mükelleflerin, aşağıda örneği verilen formu doldurup imzalayarak ilgili belediyelere vermeleri gerekmektedir.

TEK MESKENİ OLAN (İNTİFA HAKKINA SAHİP OLANLAR DAHİL) EMEKLİLERE, DUL VE YETİMLERE AİT FORM


Tarih: ...../....../......



............................BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

Emlak Vergisi Kanununun 8 inci maddesi uyarınca aşağıda vasıfları açıklanan meskenime indirimli vergi nispeti uygulanmasını talep ediyorum.

- Gelirim münhasıran aşağıda belirtilen sosyal güvenlik kurumundan aldığım aylıktan ibarettir.

- Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2' yi geçmeyen tek meskenim dışında başka meskenim bulunmamaktadır.

- Bu mesken muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanılmaktadır.(*)

Yukarıdaki bilgilerin doğruluğunu kabul eder, gereğini arz ederim.


 

ADRES: Açıklama: http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/eski/files/ecblank.gif MÜKELLEF
Açıklama: http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/eski/files/ecblank.gif Açıklama: http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/eski/files/ecblank.gif Adı ve Soyadı
Açıklama: http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/eski/files/ecblank.gif Açıklama: http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/eski/files/ecblank.gif (İmza)


 

GAYRİMENKULÜN: Açıklama: http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/eski/files/ecblank.gif Açıklama: http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/eski/files/ecblank.gif
Bina Vergisi Sicil No : ..................................................
Belediyenin Adı : ..................................................
Mahallesi : ..................................................
Cadde ve Sokağı : ..................................................
Kapı ve Daire No : ..................................................


 

Pafta No Ada No Parsel No
.................... .................... ....................


 

SOSYAL SİGORTALAR T.C. EMEKLİ Açıklama: http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/eski/files/ecblank.gif Açıklama: http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/eski/files/ecblank.gif
 
KURUMU SANDIĞI BAĞ-KUR DİĞER SANDIKLAR (X)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Emekli Sicil Emekli Sandığı Açıklama: http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/eski/files/ecblank.gif Açıklama: http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/eski/files/ecblank.gif
 
Numarası Sicil Numarası Bağ-Kur No Sandık Sicil No
 
................. ................. ................. .................
 


 

Not: Mükellef hangi sosyal güvenlik kurumundan aylık alıyorsa o kuruma kurumundan aylık alıyorsa o kuruma Açıklama: http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/eski/files/ecblank.gif (X) Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesi kapsamına giren sandığın ismi yazılacaktır.


 

KAYNAKÇA

·         1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu

·         38 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği

·         45 Seri No’lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği

·         2004/8268 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

               

29.03.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM