Bu yazımızın konusu Malatya ve diğer illerde yaşanan don olayından dolayı zarar gören mahsullere ilişkin olarak vergi mevzuatı kapsamında faydalanacağı haklardan bahsedilecektir. Makale niteliği taşımayan bu yazımız; sadece “don afeti” sonucunda zarar gören mükelleflerin sade bir anlatımla hangi haklardan nasıl yararlanabileceği hususuna değinilecektir.
Sosyal devlet ilkesi gereği vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı da mali güce göre vergilendirme ile alakalıdır. Mali güce göre vergilendirmede, mükelleflerin ekonomik ve sosyal durumlarına göre bir vergilendirme işlemine tabi tutulmaları amaçlanır. Böylece ekonomik durumu bir afet dolayısıyla zora düşen mükellefe bu durumuna göre muamele yapılması gerekmektedir.
Bilindiği üzere 10-12/Nisan 2025 tarihlerinde ülkemizde tarihimizin en büyük zirai don olaylarından birini yaşadık. Yaşanan bu afetlerden dolayı vergi mevzuatımızda Vergi Usul Kanunu’nun “Verginin Terkini” başlıklı 115. maddesi düzenlenmiştir. Bu kanunun düzenlenme gerekçesi de afetlere maruz kalan mükelleflerin vergi borç ve cezalarını terkin ederek, bu afette mükellefin yanında olmayı amaçlamaktadır.
Vergi Usul Kanunu’nun 155 maddesi ile Terkin;
“Yangın, yer sarsıntısı, yer kayması, su basması, kuraklık, don, muzir hayvan ve haşârat istilası ve bunlara benzer âfetler yüzünden:
1. Varlıklarının en az üçte birini kaybeden mükelleflerin bu âfetlerin zarar verdiği gelir kaynakları ile ilgili bulunan vergi borçları ve vergi cezaları;
2. Mahsullerinin en az üçte birini kaybeden mükelleflerin, âfete mâruz arazi için zararın tahakkuk ettiği hasat ve devşirme zamanına tesadüf eden yıla ait olarak tahakkuk ettirilen Arazi Vergisi borçları ve vergi cezaları;
Maliye Bakanlığınca zararla mütenasip olmak üzere, kısmen veya tamamen terkin olunur. Maliye Bakanlığı terkin yetkisini mahalline devredebilir.
Zarar derecesini ve ilgili bulunduğu gelir kaynağını mahallî idare heyetleri yaptıracağı tahkikat üzerine tesbit eder. “
şeklinde düzenlenmiştir.
Kanun lafzından anlaşılması gerekenler;
Yazımızın giriş bölümünde de belirtildiği üzere; yazımızın amacı akademik bir çalışma mahiyetinde değildir. Yazımızda sade ve anlaşılır bir dil kullanılarak bu afetten zarar gören çiftçilerimize destek amaçlı olarak hazırlanmıştır. Yazımın, memleketim ve kaysının başkenti olan Malatyamızın emektar çiftçilerine faydalı olması dileğiyle…
KAYNAKÇA
18.04.2025
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.