YAZARLARIMIZ
Dr.Bülent Öz
İK & İş Güvenliği Uzmanı
bulentoz@moreenstitu.com
www.moreenstitu.com



İş Hukukunda Yeni Bir Soluk Geliyor!!! ‘‘Arabulucuk’’(II)

Bir önceki yazımızda Arabuluculuk sisteminin özellikle ülke ekonomisine, toplumsal uzlaşmaya ve geciken adalet sorunlarına bir nebzede olsa derman olabileceğinden bahsetmiştik. Arabuluculuk özellikle gelişmiş hukuk sistemlerin olduğu ülkelerde yaygın olarak kullanılan bir "Alternatif Uyuşmazlık Çözüm" (ADR) yöntemidir.

Arabuluculuk; tarafların içinde bulundukları uyuşmazlığı tarafsız bir üçüncü kişi yardımı ile mahkemeye gitmeden ya da mahkeme yönlendirmesiyle çözmelerinde kullanabilecekleri en etkin yöntemdir. Tarafların uzun yargılama süreleri ve masraflarının göz önüne aldığından bu alternatif çözüm yaklaşımının tercih edileceği aşikârdır.

Kimler Arabulucu Olabilir?

Arabulucuların tıpkı diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi farklı meslek guruplarına da açılmasının sistemin başarısı için önemli bir yol ayrımı olduğu kanısındayım. Arabuluculuk sistemi bir hukuk bilgisinden çok uzlaşma kültürünün ve yeteneğinin ön planda olduğu bir süreçtir. Nitekim arabulucuların alması gereken eğitimlere baktığımızda kişisel gelişim ve uzlaşma eğitimlerden ibaret uluşu da bu tespitimi doğrulamaktadır.

28540 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği 26.maddesi gereğince Hukuk Fakültesi Mezunu 5 yıllık kıdeme sahip Avukatlar arabuluculuk eğitimine katılarak arabulucu olabilir.

Arabuluculuk Eğitimleri Neleri Kapsar?

Arabuluculuk eğitimlerinin Türkiye Barolara Birliği, Bünyesinde hukuk fakültesi olan Üniversiteler ve Adalet Bakanlığı Akademisi tarafından verilebilir

Arabulucular Yönetmeliğin 26.maddesinde gereğince aşağıda ki eğitimleri almak durumdadırlar.

 (1) Arabuluculuk eğitimi, hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra beş yıllık meslekî kıdem kazanmış kişiler tarafından alınan, arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili temel bilgileri, iletişim becerileri, müzakere ve uyuşmazlık çözüm yöntemleri, psikoloji ile diğer teorik ve pratik bilgileri içeren ve arabuluculuğun yerine getirilmesi için gerekli olan bilgi ve becerilerin kazanılmasını amaçlayan eğitimi ifade eder.

(2) Arabulucu olacak kişilere asgari otuz altı saati teorik ve oniki saati uygulamalı olmak üzere toplam kırk sekiz saat arabuluculuk eğitimi verilir.

(3) Teorik eğitimin altı saati

(a) bendinde belirtilen arabuluculuk için gerekli olan temel hukuk bilgisinin, otuz saati ise

(b) bendinde belirtilen arabuluculuk için gerekli olan teknik bilginin ve becerinin verilmesinden oluşur.

a) Arabuluculuk için gerekli olan temel hukuk bilgisi eğitimi; arabuluculuğa elverişli alanlar, yargılama aşamasında arabuluculuğa başvurulması hâlinde dikkat edilmesi gereken hususlar, arabuluculuk müzakereleri sonunda yapılması gereken işlemler ile bir anlaşmanın ortaya çıkması hâlinde bu anlaşmanın düzenlenmesi ve hukuki niteliği gibi hususları kapsar. b) Teknik bilgi eğitimi; iletişim becerileri ve beden dili, müzakere yöntemleri, toplantı yönetimi, psikoloji, gelişim psikolojisi, kişilik, davranış bozuklukları, öfke kontrolü ve sosyal psikoloji ile sorun çözme becerileri, uyuşmazlık analizi ve uyuşmazlık çözümünde uygulanacak yöntemler, arabuluculuk süreci ve arabuluculukta uyulması gereken etik kurallar gibi arabuluculuğa yönelik eğitimleri içerir.

(4) Uygulama eğitimi; adayların bireysel ve gruplar hâlinde sistematik teknikleri kullanma becerilerini geliştirmelerini sağlayacak örnek uyuşmazlık çözüm çalışmaları ile uygulama gözetimi faaliyetlerini içerir. Bu kapsamda; eğitim alanlardan örnek bir uyuşmazlık senaryosu ortaya koymaları ve arabuluculuk yöntemini kullanarak uyuşmazlığı çözüme kavuşturmaları, akabinde eğitmenlerle birlikte grup değerlendirmeleri yapmaları beklenir. (5) Arabuluculara, arabuluculuk eğitim izni verilen kuruluşlarca teorik ve uygulamalı, toplam sekiz saatten az olmamak üzere yılda en az bir defa yenileme eğitimi verilir. Arabulucular her yıl verilen bu sekiz saatlik eğitime katılmak zorundadırlar.

(6) Eğitime katılanların, belgeye dayalı ve eğitim kuruluşlarınca kabul edilen haklı bir mazeretleri olmadıkça arabuluculuk eğitimi süresince verilen ders ve çalışmalara katılımları zorunludur. Eğitim kuruluşlarınca, adayların derslere devam durumunu gösteren çizelge düzenlenir ve kabul edilebilir haklı bir mazereti bulunmaksızın derslerin 1/12’sine devam etmeyenlerin eğitim programıyla ilişiği kesilir.

Devam edecek…

Sizden Gelenler

Soru: Merhaba Bülent Bey; Çalıştığım firmada şefim iş güvenliği kurallarına uygun olmayan bir yerde çalışmaya beni zorluyor. Ne yapabilirim? Selime K.

Cevap: Selime Hanım;30.06.2012 tarihinde yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 13.maddesinin hükümleri gereğince;

 1- Ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanlar kurula, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilir. Kurul acilen toplanarak, işveren ise derhâl kararını verir ve durumu tutanakla tespit eder. Karar, çalışana ve çalışan temsilcisine yazılı olarak bildirilir.

2- Kurul veya işverenin çalışanın talebi yönünde karar vermesi hâlinde çalışan, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. Çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücreti ile kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan diğer hakları saklıdır.

3- Çalışanlar ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumlarda birinci fıkradaki usule uymak zorunda olmaksızın işyerini veya tehlikeli bölgeyi terk ederek belirlenen güvenli yere gider. Çalışanların bu hareketlerinden dolayı hakları kısıtlanamaz.

4- İş sözleşmesiyle çalışanlar, talep etmelerine rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığı durumlarda, tabi oldukları kanun hükümlerine göre iş sözleşmelerini feshedebilir. Toplu sözleşme veya toplu iş sözleşmesi ile çalışan kamu personeli, bu maddeye göre çalışmadığı dönemde fiilen çalışmış sayılır.

Şeklinde hareket etmiş olmanız gerekmektedir. Bu yolla çalışmaktan kaçındığınız günler için işvereniniz size ücret ödemeye devam etmek zorundadır. Bu durumun düzelmemesi halinde iş akdinizi tek taraflı kıdem tazminatı alarak fesih edebilirsiniz.

Kalın Sağlıcakla..

07.02.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM