YAZARLARIMIZ
Bülent Görer
Yeminli Mali Müşavir
bulent@gorerymm.com



İhracatçılar İçin Küresel Tedarik Zinciri - Yatırım Hibesi Destek Programı

Küresel gelişmeleri dikkate aldığımızda, rekabet her geçen gün şiddetini artırıyor. Bu rekabet ortamında ülkemizin ihracatını attırması önemli bir ülkeler arası rekabet aracı olarak öne çıkıyor. Ülkemizde de ihracat yakından takip ediliyor ve her fırsatta özellikle her açıklanan pakette mutlaka ihracatçıya bir takım destekler, teşvikler veyahut hibeler sunuluyor.

Mal ihracatına yönelik destekleri ve alt başlıkları hatırlatmak gerekirse; bunlardan birincisi, İhracata Hazırlık ya da Kapasite Oluşturma Destekleridir. Bu destek kapsamında, Ürün Geliştirme destekleri ve Pazara Giriş Belgeleri oluşturulmasındaki destekler yer alır. İkinci olarak, Pazarlama ve Pazarlarda Tutundurma Destekleri gelir. Bu desteleri sıralayacak olursak; Pazar araştırma, fuarlara katılım, yurtdışı birim oluşturma (depo, ofis, mağaza), ticaret merkezleri destekleri ile, Küresel Tedarik Zinciri desteği ve finansmanı açısından ise Eximbank finansman kolaylıklarını sayabiliriz. Üçüncü ve son olarak ise, Yüksek Katma Değere Yönelik Destekler söz konusudur. Bu kapsamda, iki alt başlık açmak gerekiyor ki, bunlar Tasarım desteği ile Marka ya da Turquality desteleridir.

Bugünkü yazımızda, sizlere çok bilinmeyen ancak 2014 yılından beri uygulamada olan Küresel Tedarik Zinciri (KTZ) Desteğinden bahset etmek istiyoruz(2014-8 sayılı Karar): 

Temel olarak programın amacı, ihracatçıların ara mal üretme yetkinliklerini artırmak ve küresel tedarik zincirindeki kendi müşteri sayılarını artırmaları hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, hibe kapsamına başvuracak firmaların, öncelikle üretici ihracatçı ve yatırıma konu bir projesi olmalıdır. Bu yatırım ile, üretici ihracatçı firma, mevcut ihracat yaptığı müşterilerine ihracatı artırıcı yeni ürünler sunabilmeli, yada ihracat pazarını yeni müşterilerle büyütmesi istenmektedir.

Yatırımın konusu aşağıdaki başlıklar için geçerlidir.

- Makine ekipman alımı

- Yurtdışı ofis ve depo kiralama giderleri

- Sertifikasyon işlemleri

- Yurtdışı ziyaret giderleri

- Proje kapsamında yazılım yatırımları,

- İhracat için gerekli eğitim ve danışmanlık giderleri

Bu hibe destek programının alt başlıklarında farklı tutarlar desteklenmekle beraber, özellikle makine ekipman yatırım tutarının maksimum % 50’si desteklenmektedir. Bu tutar firma başına bir sefere mahsus azami 1 Milyon USD’dir.

Böylesi küresel rekabet ortamında, İhracatçılarımızın, kendi sektörlerinin destek kapsamında olup olmadıklarını kontrol ederek, üretim ve ürün çeşitliliklerini artırmaları önem arzedecektir.

01.04.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM