Medikal firma, A özel Hastanesinden alacaklı olduğunu ve bu alacağının süresi içerisinde ödenmediği belirterek hastane aleyhine icra takibi başlatmıştır. Hastane, medikal firma ile aralarında piyasa şartlarında teamül haline gelen bir çeşit konsinye sözleşmesi olduğunu, tıbbi malzemelerin öncelikle hastalarda kullanıldığını ve SGK’ na fatura edildiğini ve SGK tarafından ödeme yapılınca medikal firmaya ödeme yapılacağını ama medikal firmanın bu durumu gözetmeden icra takibi başlattığını iddia etmiştir. Ayrıca hastane, medikal firmaya icra takibinden sonra SGK kesintisine dayanarak 5.000 TL iade faturası düzenlendiği belirtmiştir.
İlk derece mahkemede görülen davada icra takibinin başladığı tarih itibariyle incelenen yasal defterlere göre hastanenin medikal firmaya 21.000 TL borcunun olduğu, icra takibinden sonra hastane tarafından 5.000 TL iade faturası düzenlendiği ve bu faturanın medikal firmanın yasal defterine kaydedildiğini tespit etmiştir. Buna istinaden yerel mahkeme 21.000 TL’ nin avans faizi ile hastane tarafından medikal firmaya ödenmesi ve 5.000 TL nin mahsup edilmesi konusunda karar vermiştir.
Yargıtay temyiz edilen kararın incelemiş ve medikal firmanın 5.000 TL tutarındaki faturanın hastane tarafından düzenlendiği ve medikal firmanın yasal defterlerine bu faturayı kaydettiğinden bahisle medikal firma açısından 5.000 TL tutarında dava açmasında hukuki yarar bulunmadığı gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozmuştur.
Yargıtay tarafından ilk derece mahkemesinin kararının bozulması hastane lehine bozulduğu anlamına gelmemektedir. Sadece iade faturası miktarı kadar tutarın indirimi söz konusudur. Hastanenin buradaki karı sadece 5.000 TL nin avans faizi kadar olmaktadır.
Dava konusu olan olayda dikkat çeken husus hastane ile medikal firma arasında yazılı bir sözleşme olmamasıdır. İki firma arasındaki ilişki tamamen iyi niyet örgüsü içinde kurulmuştur. Arada yazılı sözleşmenin olmaması nedeniyle özel hastanenin iddialarını ispat kabiliyeti bulunmamaktadır. Gerçekten teamül gereği medikal firma sattığı tıbbi malzeme için SUT eki belgelerde yer alan tutar üzerinden fatura düzenlenmektedir. Sonrasında hastane bu malzemeyi kullanmakta ve SGK’ na fatura etmektedir. Fatura konusu edilen işlemler sonrasında SGK fatura inceleme komisyonları tarafından incelenmektedir. Eğer inceleme 60 gün içerisinde gerçekleşmemiş ise SGK söz konusu tutarları avans olarak hastaneye ödemektedir. Ödeme sonrasında fatura inceleme komisyonu tarafından kesinti yapılmış ise kesinti tutarı hastanenin alacağından mahsup edilmektedir.
Dava konusu olan olayda medikal firma hastaneye tıbbi malzemeleri vermiş ve akabinde fatura düzenlemiştir. Ama söz konusu tıbbi malzemelerin hastalar için kullanılıp kullanılmadığı ve SGK’ ya fatura edilip edilmediği beklenilmeden icra takibine konu olmuştur. Öncelikle medikal firmanın aralarındaki sözleşmeye göre ilk avans ödemesini veya SGK tarafından fatura incelemesini beklemesini gerekirken beklememiştir. Ticari teamüle göre haksız olmakla beraber hastane ile aralarında yazılı bir sözleşme olmadığından hukuk alemi içinde haksız görülmüştür.
Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/14823 E. , 2017/8110 K.
19.04.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.