Ülkemizin uzun yıllardır yaşadığı en önemli ekonomik sorunlardan birisi yüksek düzeylerde seyreden enflasyon ise diğeri de muhtemelen işsizlik sorunudur. Üniversitelerimizden her sene mezun olan milyonlarca gencimize yeterince iş alanı yaratamıyoruz. Maliye politikası aracı olarak, yapılan yatırımlara çeşitli vergi teşvikleri verilerek, yeni işyerleri ve fabrikaların açılması için destek sağlanmaktadır. Böylece bir taraftan ülke kalkınması için gerekli yatırımların yapılması sağlanırken, diğer taraftan sağlanan ilave istihdam kapasitesiyle, işsizlik sorununun çözümü yönünde adımlar atılmış olmaktadır.
Yatırım teşvik belgeli imalat yatırımları kapsamında yapılan inşaat işleri öteden beri katma değer vergisinden istisna tutulmuştu. Ancak, bu istisna katma değer vergisinin önce uygulanıp, belirli bir sürede indirim yoluyla giderilememesi durumunda, ödenen verginin yatırımcıya iade edilmesi şeklinde yürütülmekteydi. Bu durum yatırımcılar üzerinde gereksiz bir finansman yükü oluşturduğu gibi, ödenen katma değer vergisinin geri alınabilmesi için gereksiz bir hayli bürokratik işlemle de uğraşmak gerekiyordu.
15 Nisan 2022 Cuma günü Resmî Gazetede yayımlanan 7394 sayılı Kanunla, uygulamaya konu Katma Değer Vergisi Kanunu’nun Geçici 37. Maddesi değiştirilerek, yatırımcıların rahat bir nefes almasını sağlayacak, reform anlamına gelecek bir düzenleme yapıldı.
1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren, söz konusu istisna artık yatırımcılara doğrudan tek aşamada uygulanabilecek. Yani teşvik belgeli yatırımlara ilişkin inşaatlar katma değer vergisinden istisna edilmiş olup, yatırımcılara mal ve hizmet tesliminde bulunan satıcılar, düzenledikleri faturalarda KDV hesaplamayacaktır. Dolayısıyla, yatırımcıların yaptırdıkları inşaat işleri için artık ceplerinden 1 kuruş dahi olsa katma değer vergisi çıkmayacaktır.
30 Nisan 2022 tarihinin bitimine kadar eski uygulamalar geçerli olacak, 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren yeni uygulama başlayacaktır. Şimdi arzu ederseniz, eski ve yeni uygulamayı, aralarındaki farkları, özellikli durumları açıklamaya çalışalım.
Eski uygulamada, yatırımcılar yatırım teşvik belgesi kapsamındaki inşaat taahhüt işi, nakliye, hafriyat vb. inşaat işlerine ilişkin mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak kendilerine düzenlenmiş faturalarda gösterilmiş bulunan katma değer vergilerini, mal ve hizmet satın aldıkları satıcılara ödemekteydi.
Yatırımı yapan belge sahibi mükellefler tarafından inşaat işlerine ilişkin olarak bu şekilde yüklenilen vergiler, ilgili dönemde indirim konusu yapılmaktaydı. Mükelleflerin bu şekilde yüklenip indirim hesaplarına dahil ettikleri vergilerin, öncelikle sabit yatırımın büyüklüğüne göre ise farklı bekleme süreleri içerisinde indirim yoluyla telafi edilmesi beklenmekte, bu süreler içerisinde indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisinin takip eden dönemlerde mükellefe iadesi mümkün olmaktaydı.
Bir yatırımda arazi-arsa, bina-inşaat, makine ve teçhizat ile diğer yatırım harcaması kalemlerinin toplamına “Sabit Yatırım Tutarı” denilmektedir. Eski düzenlemede yapılan yatırımlarda 50 milyon liralık sabit yatırım tutarının sağlanıp sağlanmadığına göre iki ayrı uygulama söz konusu olmaktaydı.
İmalat sanayine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında, asgari 50 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle yüklenilen katma değer vergisinin; yılın ilk altı aylık ve ikinci altı aylık döneminde, söz konusu yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere düzenlenen faturalarda yer alan ve bu süre içinde indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’nin, bu altı aylık dönemleri izleyen bir yıl içinde iade edilmesi öngörülmekteydi.
Örnek vermek gerekirse, imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında asgari 50 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle, 2020 yılının ilk altı aylık döneminde (1.1.2020 – 30.6.2020) söz konusu yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere düzenlenen faturalarda yer alan ve bu süre içinde indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV izleyen bir yıl içinde (1.7.2020 – 30.6.2021) talep edilmesi halinde iade ediliyordu.
Söz konusu yatırım teşvik belgesi sahibi mükellefe, 2020 yılının ikinci altı aylık döneminde (1.7.2020 – 31.12.2020) düzenlenen faturalarda yer alan ve bu süre içinde indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisinin ise, aynı şekilde izleyen bir yıl içinde (1.1.2021 – 31.12.2021) talep edilmesi halinde iade ediliyordu.
Sabit yatırım tutarının 50 milyon liranın altında kalan teşvik belgeli yatırımlara ilişkin yüklenilip indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisinin yatırımcıya iadesi için ise çok daha uzun bekleme süreleri öngörülmüştü. Bu yatırımcılara, inşaat işleri nedeniyle ilgili yılda düzenlenen faturalarda yer alan ve aynı yılın sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi, ancak ilgili yılı takip eden yıl içinde talep edilmesi halinde mükellefe iade edilmekteydi.
Örnek verecek olursak, sabit yatırım tutarı 30 milyon lira olan yatırımcının aldığı yatırım teşvik belgesi kapsamındaki inşaatlara 2020 yılının başında başlamış ve yılın sonuna kadar sürmüştür. Mükellefe (1.1.2020 – 31.12.2020) tarihleri arasında teşvik belgeli yatırımlara ilişkin düzenlenen inşaat faturalarında yer alan ve bu süre içinde indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi izleyen bir yıl içinde (1.1.2021 – 31.12.2021) talep edilmesi halinde iade ediliyordu.
Sabit yatırım tutarı asgari 50 milyon lira olan yatırımlara ilişkin inşaat işlerinde, ilgili yılın ilk altı aylık döneminde yüklenilen ve bu süre içinde indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV için en erken aynı yılın Temmuz, en geç ilgili yılı izleyen Mayıs dönemine ait KDV beyannamesine dahil edilerek iade talep edilmekteydi. Söz konusu mükelleflerin, yılın ikinci altı aylık döneminde yüklenilen ve bu süre içinde indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV için ise, en erken ilgili yılı izleyen yılın Ocak, en geç Kasım dönemine ait KDV beyannamesinde istisnayı beyan ederek iade için talepte bulunmaları gerekiyordu.
Sabit yatırım tutarı 50 milyon liraya kadar olan yatırımlara ilişkin inşaat işlerinde ise, ilgili yılda yüklenilen ve söz konusu yılın sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV için en erken bu yılı izleyen yılın Ocak, en geç Kasım dönemine ait KDV beyannamesinde istisnanın beyan edilmesi ve iadenin talep edilmesi gerekmekteydi.
İadesi talep edilecek tutar, talebin yapılacağı döneme ait KDV beyannamesinin “İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” kulakçığının “Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” tablosunun 442 kod numaralı “İmalat Sanayiine Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki İnşaat İşleri” satırında beyan edilmekteydi.
İmalat sanayine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamındaki inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve yasada belirlenen süreler içerisinde indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisinin iadesi taleplerinde vergi dairesinde istenilen belgeler aşağıdaki gibiydi.
Mükelleflerin teşvik belgeli yatırımlara ilişkin inşaat işlerine ilişkin olarak yüklendikleri, ancak belirlenen sürelerde indirim yoluyla giderilemediği katma değer vergilerinin mahsuben iade talepleri, yukarıda belirtilen belgelerin ibraz edilmiş olması halinde, miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getiriliyordu.
Mükelleflerin yukarıda açıklanan işlemlerden kaynaklanan ve 10 bin lirayı aşmayan nakden iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getiriliyordu. İade talebinin 10 bin lirayı aşması halinde aşan kısmın iadesi, vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getiriliyordu. Teminat verilmesi halinde mükellefin iade talebi yerine getirilmekte, teminat vergi inceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülmekteydi.
Yatırımın ilgili mevzuat hükümlerine göre tamamlanamaması halinde, iade edilen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanarak iade tarihinden itibaren gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir.
15 Nisan 2022 Cuma günü Resmî Gazetede yayımlanan 7394 sayılı Kanunun 11. maddesiyle, uygulamaya konu Katma Değer Vergisi Kanunu’nun Geçici 37. Maddesi değiştirilmiş ve bu yeni düzenleme 1 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Buna göre, 30 Nisan 2022 tarihinin bitimine kadar eski uygulamalar geçerli olacaktır.
Bu durumda, geçiş dönemine ilişkin olarak ayrıca bir düzenleme yapılmadığına göre; bu yılın ilk dört ayına ilişkin olarak teşvik belgeli yatırımlara ilişkin inşaat işlerine ilişkin olarak yüklenen ve indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisinin iadesinde, eski düzenlemede yer alan esaslara göre hareket edilmesi gerekmektedir.
Buna göre, imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında asgari 50 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle, 2022 yılının ilk dört ayında (1.1.2022 – 30.4.2022) söz konusu yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere düzenlenen faturalarda yer alan ve 2022 yılının ilk 6 ayında indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’nin, izleyen bir yıl içinde (1.7.2022 – 30.6.2023) talep edilmesi halinde mükellefe iade edilmesi gerekir.
Sabit yatırım tutarı 50 milyon liraya kadar olan yatırımcıların aldığı yatırım teşvik belgesi kapsamındaki inşaat işleri nedeniyle, 2022 yılının ilk dört ayında (1.1.2022 – 30.4.2022) söz konusu yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere düzenlenen faturalarda yer alan ve 2022 yılı içerisinde indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisinin, izleyen bir yıl içinde (1.1.2023 - 31.12.2023) talep edilmesi halinde mükellefe iade edilmesi gerekir.
Katma Değer Vergisi Kanununun, 7394 sayılı Kanunla değişik geçici 37. maddesinde, imalat sanayii ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifaları 31.12.2025 tarihine kadar katma değer vergisinden istisna tutulmuştur.
Bu şekilde, teşvik belgeli yatırımlara ilişkin inşaat işlerine ilişkin olarak, yatırımcıların katma değer vergisi ödememesini sağlayan sistem çok esaslı bir şekilde değiştirilmiştir. Eski sistemde yatırımcılar söz konusu inşaat işlerine ilişkin olarak satıcılardan aldıkları mal ve hizmetler için katma değer vergisini önce ödemekte, indirim yoluyla giderilemediği takdirde, ödedikleri katma değer vergisini yıllar sonra enflasyon karşısında erimiş olarak geri alabilmek için uğraş vermekteydiler.
Yeni uygulama çok basit, yatırımcılar teşvik belgesi kapsamındaki inşaat işleri için artık katma değer vergisi ödemeyecek olup, söz konusu işlemler verginin konusu dışına çıkarılmıştır. Böylece, yatırımcı şirketlerin inşaat işlerine ilişkin olarak ödedikleri katma değer vergilerinin finansman yükü üzerlerinden alınmış, hem yatırım yapıp, hem de hazineyi finanse etmek gibi bir külfetten kurtulmuşlardır.
Eski uygulamadan sadece imalat sanayine yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükellefler yararlanabiliyordu. Yeni uygulamada kapsam genişletilmiş durumda. İmalat sanayinin yanı sıra turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere de, belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifaları, 31.12.2025 tarihine kadar katma değer vergisinden istisna tutulmuştur.
Böylece, döviz kazandıran lokomotif sektörlerden birisi olan turizm sektörüne yapılacak yatırımların önündeki engellerin hiç değilse bir kısmı kaldırılmış, turizm yatırımlarına hız verilmesinin önü açılmış olacaktır.
Yeni uygulamada imalat sanayii ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere, belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin olarak, 1.5.2022 tarihinden itibaren başlamak ve 31.12.2025 tarihine kadar uygulanmak üzere, yapılan teslim ve hizmetler KDV’den istisna edilmiştir.
Diğer taraftan, inşaat işlerinin yatırım teşvik belgesinde öngörülen yatırıma ilişkin olması, 31.12.2025 tarihini aşmamak kaydıyla yatırım teşvik belgesinde öngörülen süre içinde yapılmış olması ve istisna uygulanacak harcama tutarının inşaat işlerine yönelik yatırım teşvik belgesinde yer alan yatırım tutarını aşmaması gerekmektedir.
İstisna hükmü, münhasıran yatırımlar kapsamındaki inşaat taahhüt işi, nakliye, hafriyat ve benzeri inşa işlerine ilişkin olarak uygulanacaktır. Yatırımı yapanların söz konusu inşaat işlerinde kullanılan mal alımları da bu kapsamda değerlendirilecektir. Dolayısıyla, söz konusu istisna hükmü, inşaat işlerine ilişkin olmak koşuluyla, hem hizmet hem de mal alımlarını kapsamaktadır.
Öte yandan, söz konusu yatırımlar kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin alınan makine, araç-gereç ve tefrişatın (yatırım teşvik belgesinde yer alsa dahi) bu istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.
İstisnadan yararlanacak mükelleflerin, imalat sanayi ile turizme yönelik düzenlenmiş bir yatırım teşvik belgesine sahip olması gerekmektedir. Bu belgenin Kanunun yürürlük tarihinden önce düzenlenmiş olması istisna uygulanmasına engel oluşturmuyor.
Yani 01.05.2022 tarihinden önce alınmış, imalat sanayi ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahipleri de, söz konusu belge kapsamında inşaat işlerinin bulunması durumunda, 1.05.2022 tarihinden sonra inşaat işlerine ilişkin olarak katma değer vergisi ödemeleri söz konusu olmayacaktır.
İstisnadan yararlanmak isteyen yatırım teşvik belgesi sahibi mükellefler KDV yönünden bağlı oldukları vergi dairesine istisna belgesi almak için başvuruda bulunacaktır. Başvuruda bulunan mükellefler tarafından inşaat işlerine ilişkin istisna kapsamında alınacak mal ve hizmet listesi, hazırlanan projeye uygun olarak elektronik ortamda sisteme girilecektir. Vergi dairesince gerekli kontroller yapıldıktan sonra şartları sağlayanlara elektronik olarak sisteme girilen mal ve hizmetlerle sınırlı olmak üzere istisna belgesi verilecektir.
“İmalat Sanayii ile Turizme Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Sahibi Mükelleflere Verilecek İstisna Belgesi Örneği” 28.05.2022 tarih ve 31849 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 42 Seri No’lu KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapan Tebliğde EK: 30’da yer almaktadır.
İstisna hükmünün yürürlüğe girdiği 1.5.2022 tarihinden sonra yapılan mal ve hizmet alımları istisna kapsamında olup, inşaat işlerine ilişkin olarak bu tarihten önce alınan mal ve hizmetlerin istisna belgesine dahil edilmesi mümkün değildir. Diğer taraftan, 1.5.2022 tarihinden sonra yapılan mal ve hizmet alımları için de eski düzenlemenin uygulanması mümkün değildir.
Vergi dairesinden alınan istisna belgesinin alıcı tarafından onaylanmış bir örneği satıcılara verilir. Bu belge satıcılar tarafından 213 sayılı Kanunun muhafaza ve ibraz hükümlerine uygun olarak saklanır. Mal teslimi ve hizmet ifası gerçekleştikçe alıcı ve satıcılar alım/satım bilgilerini sisteme girerler.
Projenin sonradan revize edilmesi, güncellenmesi veya ek proje düzenlenmesi halinde proje kapsamındaki mal ve hizmetlere ilişkin liste de elektronik ortamda revize edilir. Revize sonrası istisna kapsamına giren alışlarda istisnadan faydalanılabilmesi için istisna belgesinin de revize edilmesi gerekir.
İstisna belgesi, 31.12.2025 tarihini geçmemek üzere projede öngörülen süreyle sınırlı olarak verilir. Projedeki sürenin revize edilmesi durumunda, istisna belgesindeki süre de revize edilir.
Aynı satıcıdan yapılan birden fazla mal ve hizmet alımına ilişkin harcamaların proje maliyetinin binde 5’ine kadar olan kısmı tek satır olarak girilebilir. Bu şekilde birden fazla satır yazılabilir. Ancak, bu satır tutarlarının toplamının proje maliyetinin yüzde 10’unu aşmaması gerekir. Bu durumda da mal ve hizmetin cinsi, miktarı, tutarı gibi hususlar, bu kapsamdaki alışları anlaşılır bir şekilde açıklayacak detayda yazılır. Bu alımlara ilişkin fatura tarih ve numarasının listede yer alması gerektiği tabiidir.
İstisna kapsamındaki malların ithalat yoluyla temin edilmesi halinde söz konusu belge, ilgili gümrük idaresine ibraz edilir. İstisna belgesindeki istisna kapsamında ithal edilen mala ilişkin bölüm doldurulduktan sonra ilgili gümrük idaresi tarafından bu bölüm de onaylanır. İstisna kapsamında mal ve hizmet alanlar istisna belgesinin süresinin sona erdiği tarih itibarıyla istisna belgesini vergi dairesine ibraz ederek kapattırmak zorundadır. Vergi dairesi istisna belgesinde yer alan mal ve hizmet bölümlerinin satıcılar tarafından doldurulup doldurulmadığını ve faturalarla uyumunu kontrol ederek istisna belgesini kapatır.
Satıcılar, yaptıkları teslim ve hizmet ifalarına ilişkin faturalarda, yapılan satışların düzenlemeye uygun olması kaydıyla KDV hesaplamazlar. İstisna tek safhada uygulanacak olup, yatırım teşvik belgesi sahibi mükellefe istisna kapsamında mal teslimi ve hizmet ifasında bulunan satıcıların alımlarında istisna uygulanması söz konusu değildir.
Yeni düzenlemeye göre, yatırım teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanmaması halinde, zamanında alınmayan vergi yatırım teşvik belgesi sahibi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir.
Zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlayacaktır.
İmalat sanayi ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere, belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin olarak yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları nedeniyle, satıcılar tarafından yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemleri üzerinden hesapladıkları vergiden indirilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, Katma Değer Vergisi Kanununun 32. maddesi çerçevesinde, talep edilmesi halinde mükellefe iade edilir.
Satıcıların bu istisna kapsamında yatırımcılara yaptığı teslim ve hizmetler, teslim ve hizmetin yapıldığı döneme ait KDV beyannamesinin "İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler" kulakçığının, "Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler" tablosunda 339 kod numaralı “İmalat Sanayii ile Turizme Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki İnşaat İşlerine İlişkin Teslim ve Hizmetler” satırı aracılığıyla beyan edilecektir.
Bu satırın "Teslim ve Hizmet Tutarı" sütununa istisnaya konu teslim ve hizmetlerin KDV hariç tutarı, "Yüklenilen KDV" sütununa bu teslim ve hizmetlere ilişkin alım ve giderlere ait belgelerde gösterilen toplam KDV tutarı yazılır. İade talep etmek istemeyen mükelleflerin, "Yüklenilen KDV" sütununa “0” (sıfır) yazması gerekir.
Satıcı mükellefin iade talebi, yatırımcı tarafından kendisine verilen istisna belgesi ve sisteme yapılan alış ve satış giriş bilgileri esas alınmak suretiyle, iade için gerekli diğer belgeler de aranarak sonuçlandırılır.
Yeni uygulamaya göre, söz konusu istisna kapsamında yatırımcılara mal ve hizmet tesliminde bulunan satıcıların iade taleplerinde aşağıdaki belgeler aranacaktır.
Yatırımcılara söz konusu istisna maddesi çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerden kaynaklanan mahsuben iade talepleri, önceki bölümde belirtilen belgelerin ibraz edilmiş olması halinde, iade tutarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilir.
Mükelleflerin belirtilen işlemlerden kaynaklanan ve 10 bin lirayı aşmayan nakden iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilir. İade talebinin 10 bin lirayı aşması halinde aşan kısmın iadesi, vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getirilir. Teminat verilmesi halinde mükellefin iade talebi yerine getirilir, teminat vergi inceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülür.
İstisnadan yararlanmak isteyen mükelleflerin istisna belgesinin imza ve kaşe tatbik edilmiş bir suretini mal teslimi ve hizmet ifasında bulunan satıcıya vermeleri gerekmektedir. Bu belge olmadan istisna uygulanması halinde, ziyaa uğratılan vergi, ceza, zam ve faizlerden satıcı ile birlikte teslim ve hizmet yapılan alıcı da müteselsilen sorumludur.
Kendisine teslim veya hizmetin istisna kapsamına girdiğini gösteren belge verilen satıcı mükelleflerce, başka bir şart aramaksızın istisna kapsamında işlem yapılır. Daha sonra işlemin, istisna için ilgili düzenlemelerde belirtilen şartları baştan taşımadığı ya da şartların daha sonra ihlal edildiğinin tespiti halinde, ziyaa uğratılan vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar, kendisine istisna kapsamında teslim veya hizmet yapılan alıcıdan aranır. Satıcının iade talebi ise yukarıda açıklanan şekilde değerlendirilir.
Katma Değer Vergisi Kanununun, 7394 sayılı Kanunla değişik geçici 37. maddesinde, imalat sanayii ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifaları 31.12.2025 tarihine kadar katma değer vergisinden istisna tutulmuştur.
Cumhurbaşkanı’na, yukarıda yer alan süreyi üç yıla kadar uzatmaya dair yetki verilmiş olup, söz konusu yetkinin kullanılması durumunda, uygulama 31.12.2028 tarihine kadar uzayacaktır.
Konuya ilişkin soru ve sorunlarınızla ilgili olarak iletişim kurabilirsiniz.
02.09.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.