COVİD-19 salgını nedeniyle birçok sanayi işletmemiz tedarik zincirindeki kopmalar nedeniyle sıkıntılar yaşamaktadır. İmalat sürecinde kullandıkları hammadde / ara madde ve malzeme temininde güçlük yaşanmakta, bu durum planlanmış imalat sürecinde aksama, gecikme ve durmalara sebebiyet vermektedir. Diğer taraftan, yaşadığımız süreç bir tahsilât sorununu da beraberinde getirmiştir. Müşterilerinden tahsilât yapmakta zorlanan firmalar, ister istemez malzeme tedariki ve işçi ücretleri için finansman bulmakta da zorlanmaktadırlar.
Ülkemizde mal ve hizmet alım ve satımında en büyük aktör Devletimizdir. Devlet satın almak istediği mal ve hizmetleri esas olarak, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu (istisnaları dahil) ile bu Kanundan istisna edilen düzenlemeler kapsamında gerçekleştirdiği ihaleler sonucunda imzalanan sözleşmelerle karşılamaktadır.
Ancak, COVİD-19 salgınından olumsuz yönde etkilenen ve imalat sürecinde sıkıntılar yaşayan bazı firmaların, bu sözleşmelerde yer alan taahhütlerini tam olarak ve zamanında yerine getirmeleri imkân dâhilinde olmayacaktır. Taahhüt edilen mal ve hizmetlerin zamanında teslim edilmemesi nedeniyle, bu firmalar sözleşmelerde yer alan teminatlarının paraya çevrilmesi, gecikme cezası vb. yaptırımlarla karşılaşacaktır.
2 Nisan 2020 Tarih ve 31087 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2020/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle, yaşanması muhtemel bu sıkıntıların çözülmesi yönünde çok ciddi bir adım atılmıştır.
Söz konusu genelge uyarınca; 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu (istisnaları dahil) ile bu Kanundan istisna edilen düzenlemeler kapsamında gerçekleştirilen ihaleler sonucunda imzalanan sözleşmelerde, COVİD-19 salgını nedeniyle sözleşme konusu işin yerine getirilmesinin geçici veya sürekli olarak, kısmen veya tamamen imkansız hale gelmesi durumunda, yükleniciler sözleşmenin tarafı olan idareye başvuruda bulunacaklardır. Yapılan başvurularda söz konusu durumun belgelendirilmesi gerekmektedir.
İhale makamı İdarelerce bu başvurular; 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun 10 uncu maddesi ve diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde incelenecek ve karar alınmadan önce idarelerce Hazine ve Maliye Bakanlığının değerlendirmesi alınacaktır.
İdarelerce yapılan değerlendirme sonucunda; ortaya çıkan durumun yükleniciden kaynaklanan bir kusurdan ileri gelmemiş olması, yüklenicinin sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesine engel nitelikte olması ve yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemesi şartlarının birlikte gerçekleştiğinin tespit edilmesi üzerine, süre uzatımı verilmesine veya sözleşmenin feshine karar verilebilecektir.
02.04.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.