YAZARLARIMIZ
Bekir Güneş
Yeminli Mali Müşavir
E. Vergi Müfettişi
ymmbekirgunes@gmail.com



Almanya'da Köpek Vergisi

A. GİRİŞ:

Kamuoyunda son günlerde başıboş köpeklerin ortaya çıkardığı problemlere çözüm açısından çeşitli tartışmalar yürütülmektedir. Toplum adeta bu konuda ikiye bölünmüş durumdadır. Bir taraf haklı serzenişlerde bulunarak çocuklara yaşlılara ve hatta diğer hayvanlara zarar veren başı boş köpeklerin toplanması için çaba sarf ederken diğer tarafta köpeklerin unutulmasına karşı çıkarak hayvan hakları savunuculuğu yapmaktadır. Bu konuda dünyadaki en iyi uygulamalardan bir tanesi olan Almanya örneğinin dikkate alınmasının ülkemiz toplumu açısından faydalı olacağı kanaatindeyim. Almanya'nın hiçbir şehrinde veya kırsalında başı boş dolaşan sahipsiz köpekler görmek mümkün değildir. Bu durum çok iyi bilinmesine rağmen bu noktaya nasıl gelindiğinin anlaşılmasının daha önemli olduğu kanaatindeyim. Bu kapsamda yazımızın konusunu Almanya’da uygulanan köpek vergisi oluşturmaktadır.

B. KÖPEK VERGİSİ UYGULAMASI VE SONUÇLARI:

Çoğu Avrupa ülkesinden farklı olarak, Almanya'daki köpek sahipleri köpek vergisi şeklinde yıllık, altı aylık veya üç aylık bir vergi ödüyorlar . Bu vergiler yerel belediyeler tarafından toplanır.

Köpekler hâlâ Almanya'da en popüler evcil hayvanlar arasında yer alıyor ve bu trend artarak devam ediyor. Federal İstatistik Ofisinden (destatis.de) alınan bilgiye göre yıllar itibariyle köpek vergisinden toplanan gelirler aşağıdaki gibidir.

Yıl

Federal Gelir

2022

414 Milyon Euro

2021

401 Milyon Euro

2020

380 Milyon Euro

2011

275 Milyon Euro

Kaynak: Federal İstatistik Bürosu, destatis.de (Mart 2024 itibarıyla)

Her Belediye Kendi Köpek Vergisi Kanunu Uygulamaktadır:

Köpek vergisi bir belediye vergisidir. Bunun anlamı vergi miktarının eyaletler ya da federal devlet tarafından değil belediyeler tarafından belirlendiğidir. Federal devlet köpekler için bir kayıt tutar ve tehlikeli cins olarak sınıflandırdığı köpeklerin isimlerini yayınlar. Tehlikeli sınıfa giren köpek cinslerini besleyen hayvan severler diğerlerine göre daha fazla vergi ödemek durumundadırlar.

Aynı zamanda birden fazla köpek besleyenler her bir ilave köpek için daha yüksek oranda vergi ödemek zorundadırlar. Köpek vergisinin miktarının belirlenmesinde en önemli unsurlar; ikamet edilen bölge, köpek sayısı ve köpeğin cinsidir. Aşağıdaki tabloda bölgeler itibariyle uygulanan köpek vergileri örnekleme yöntemiyle gösterilmiştir.

Konum

Yıllık Köpek Vergisi

Berlin

Tüm köpekler için (listelenen köpekler dahil) köpek vergisi ilk köpek için 120 Euro, her ilave köpek için 180 Euro'dur.

Hamburg

Ücret köpek başına 90 euro, tehlikeli köpek başına 600 euro .

Münih

Köpek başına 100 euro, Tehlikeli köpek başına 800 euro .

Schwerin

Birinci köpek için 108 Euro, ikinci köpek için 200 Euro, ilave her köpek için 350 Euro. Tehlikeli olarak sınıflandırılan ilk köpek için 700 Euro, her ilave köpek için ise 1000 Euro

Kaynak: Bireysel federal eyaletlerin bakanlıkları ve yasal metinleri (Mart 2024 itibarıyla)

Köpek Vergisinden İndirim Ve Muafiyet

Bazı durumlarda köpek vergisinde indirim veya muafiyet öngörülmüştür. Bu indirim ve muafiyetlerin örnek olarak aşağıda bazı durumlar gösterilmiştir.

  1. Devlet yardımları alınırsa: Geçimlerini güvence altına almak için yardım alan kişiler genellikle köpek vergisini indirimli öder, veya hiç ödemezler.
  2. Terapi, bekçi ve av köpekleri: Topluluğa bağlı olarak indirimler mevcuttur.
  3.  Yardım köpekleri: İnsanları korumaya veya desteklemeye hizmet eden  köpekler için vergisi muafiyeti sağlanır .
  4. Polisin, federal sınır muhafızlarının ve kurtarma hizmetlerinin hizmet köpekleri: Bu kurumların sahip olduğu köpekler için vergi muafiyeti tanımlamıştır.
  5.  Ticari olarak tutulan köpekler: Bunlar genellikle vergiden muaftır.
  6.  Sahiplenilen köpekler: Bazı belediyeler, bir hayvan barınağı köpeğini sahiplendikten sonra, sınırlı bir süre içinde olsa köpek vergisinden feragat ederler.

Tehlikeli köpekler için kural olarak köpek vergisinde indirim veya muafiyet söz konusu değildir.

C. DEĞERLENDİRME:

Zorunlu haller dışında köpek beslemek belli bir hayat standardının göstergelerindendir. Dolayısıyla bu hayat standardına sahip olan kişilerden ek bir verginin alınmasını toplumun tamamının kabullenmesi beklenir. Köpek sahiplenecek olan vatandaşlar bu kararı vermeden önce ödeyecekleri vergileri de dikkate alarak sorumluluk altına girdiklerinin farkında olmaları gerekmektedir. Köpek vergisinden elde edilecek girerler barınaklarda bulunan köpeklerin bakım ve rehabilitasyonu için kullanılması köpek severlerin de memnuniyetle bu vergiye uyum sağlamalarına yardımcı olacaktır. Sonuç olarak yukarıda ayrıntılarına yer verdiğim Almanya’da uygulanan köpek vergisinin ülkemizde de uygulanmasının hem köpeklerin yaşam standartlarının iyileşmesine hem devlet idaresinin üstlendiği maliyetin azaltılmasına hem de hayvan severlerin endişelerinin giderilmesine fayda sağlayacağını düşünmekteyiz.

04.06.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM