4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında bölgelerde faaliyet gösterebilmek için kanunun aramış olduğu şartların sağlanması gerekmektedir.
İlgili kanun kapsamında bölgede yer alabilmek için Yönetici şirkete yazılım, tasarım ve Ar-Ge projesinin sunulması gerekmektedir. Yönetici şirket tarafından projesi onaylanan firmalar bölgelerde yer alabilmektedir ve bölgelerin sağlamış olduğu faydalardan yararlanabilmektedir.
Başvuru sürecini yeni kurulacak şirket ve bölge dışında faaliyet gösteren şirketler olarak farklı ele almamız gerekmektedir.
Teknoloji Geliştirme Bölgesinde yer almak isteyen ve henüz Ticaret Odalarına tescil edilmemiş şirketler, Yönetici Şirkete projelerini sunarak, proje hakem heyetinin projeyi onaylanmasını beklemeleri gerekmektedir. Bu süre içerisinde personel sayısına göre ofis kiralaması gerekmekte olup, kiralayacağı ofisin tam adresiyle beraber kira kontratı imzalamadan Yönetici Şirketin vereceği resmi bir yazıyla Ticaret Odasına başvurarak şirket kuruluşu yapabilirler. Projenin onaylanması ile beraber kira sözleşmesi karşılıklı olarak imzalanmaktadır.
Daha önce Ticaret Odasına tescil edilmiş bölge dışında yer alan işletmeler, Yönetici Şirkete proje sunarak, proje hakem heyetinin projeyi onaylanmasını beklemeleri gerekmektedir. Bu süre içerisinde personel sayısına göre ofis kiralaması gerekmekte olup, kiralayacağı ofisin tam adresiyle beraber kira kontratı imzalamadan Yönetici Şirketin vereceği resmi bir yazıyla Ticaret Odasına başvurarak adres değişikliği yapabilirler. Projenin onaylanması ile beraber kira sözleşmesi karşılıklı olarak imzalanmaktadır.
İki farklı şekilde açıklamış olduğumuz başvuru süreci Yönetici Şirket ve Proje Hakem Heyeti tarafından projesi onaylanan şirketler proje detayları kapsamında proje onaylanma tarihinden itibaren istisnalardan yararlanabilmektedirler. Yararlanılan istisna kapsamında işletmeler bağlı oldukları Vergi Dairelerine ve bağlı oldukları SGK Genel Müdürlüklerine, Yönetici Şirket tarafından alacakları istisna yazılarını teslim etmesi gerekmektedir.
Vergi Dairesine ve SGK Genel Müdürlüğüne teslim edilen istisna yazılarında işletmelerin Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, Damga Vergisi, KDV İstisnası (Yazılım projeleri), SGK İşveren Payı istisnaları yer almaktadır.
Projesi onaylanan ve bölgede yer almaya başlayan firmaların tek seferlik, aylık ve yıllık olarak yapması gereken ve Yönetici Şirket tarafından zorunlu tutulan bazı hususlar vardır.
Yönetici Şirketlerin portalı üzerinden;
Yukarıda yer alan ilk 3 maddedeki bilgilerde değişiklik olması durumunda portal üzerinden düzeltme yapılmalı, personel işe giriş çıkışlarında ise personel ekranından yeni başvuru veya personel çıkış işlemleri yapılmalıdır.
Bölgede yer alan firmalar aylık muafiyet raporunu Yönetici Şirkete süresinde teslim etmesi gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken konu muafiyet raporunda nelerin yer aldığı ve nelere dikkat etmemiz gerektiğidir. Muafiyet raporunda yanlış ve eksik bilgiler olması durumunda Yönetici Şirket tarafından onaylamamaktadır ve düzeltilmesi istenmektedir.
Yukarıda yazılan bilgiler Yönetici Şirket portalı üzerinden doldurulmaktadır.
Bölgede yer alan firmalar aylık olarak Yönetici Şirketlere iletmiş oldukları muafiyet raporlarının onaylanmasından sonra takip eden yılın başında Yönetici Şirkete Yıllık Faaliyet Raporu teslim etmek zorundadırlar.
Yıllık Faaliyet Raporu için ayrıca bir bilgi girişi yapılmasına gerek olmamakla beraber aylık muafiyet raporlarının toplamı olarak düşünebiliriz.
20.01.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.