Apple vb. şirketlerin Türkiye’ye internet uygulama mağazaları üzerinden yaptığı satıştan elde ettiği gelirin son 4 yılda %54’lük büyüme ile dünyada 9. Sıraya yükseldiği ve bu rakamın yaklaşık 200 milyon dolara ulaştığı belirtiliyor.
Peki söz konusu bu gelir üzerinden tahsil edilmesi gereken Katma Değer Vergi’sinin akıbeti nedir acaba.
Bilindiği üzere, son olarak 117 no.lu KDV Genel Tebliği’nde belirtildiği gibi,
“2.1.1. KDV Kanununun 1 inci maddesine göre bir hizmetin KDV'nin konusuna girebilmesi için Türkiye'de ifa edilmesi gerekmektedir. Aynı Kanunun (6/b) maddesinde ise Türkiye'de yapılan veya faydalanılan hizmetlerin Türkiye'de ifa edilmiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.
Buna göre, ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayanların Türkiye'de yaptığı hizmetler ile bunların yurt dışında yaptığı ancak Türkiye'de faydalanılan hizmetler KDV'ye tabi olacaktır.
Bu gibi hizmet ifalarında mükellef, esas olarak hizmeti ifa eden olmakla birlikte, Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmadığından, KDV'nin tamamı, hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.
Hizmetin vergiden müstesna olması ve hizmetin yurt dışında yapılıp hizmetten yurt dışında faydalanılması halinde, mükellef veya sorumlu sıfatıyla KDV beyan edilmeyecektir.
2.1.2. KDV'nin sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi için hizmetten Türkiye'de faydalanan muhatabın KDV mükellefi olması şart değildir. KDV mükellefiyeti bulunmayanlar da söz konusu hizmetler nedeniyle KDV tevkifatı yaparak 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan etmek ve ödemek zorundadır.”
Bu bağlamda “Yurtdışından İthal Edilen Hizmet” , faydalanma Türkiye’de ise Katma Değer Vergisi’ne tabi, eğer hizmeti satanın Türkiye’de kanuni ve iş merkezi bulunmuyorsa KDV beyan edilip ödemesi sorumluluğu ister gerçek ister tüzel kişi olsun faydalananda bulunuyor.
Yukarıdaki yapılan açıklamalar çerçevesinde büyük bir kısmı Appstore üzerinden satılan ve genelde Türkiye’de nihai tüketiciler tarafından ithal edilerek Türkiye’de kullanılan uygulamalar için ödenen bedeller üzerinden KDV hesaplanmalı ve beyan edilmeli.
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi son 4 yılda ulaşılan satış hacmi 200 milyon dolar civarında. Bu tutar üzerinden %18 KDV ve ortalama 1,70 dolar kuru uyguladığımızda devletin şimdiye kadar tahsil etmediği 61,2 milyon TL tutarında KDV bedelini ortaya çıkıyor.
Peki devlet bu alacağı nasıl tahsil edecek. Pratikte her bir nihai tüketicinin bu bedeli vergi dairesine beyan edip ödemesi mümkün değil ve zaten kontrol de edilemez. Kanaatimce maliye bu alacağın tahsilinde sorumluluk müessesesini devreye sokmalı. Söz konusu uygulama bedellerinin tamamının bankalar aracılığı ile tahsil edilmesi nedeniyle KDV 9. maddesine istinaden bankalara hizmet bedelinin tahsili sırasında ilave olarak KDV tahsilâtının da yapılması hususunda sorumluluk verilmelidir.
07.09.2012
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.