YAZARLARIMIZ
Aydın Şahin
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
E. Vergi Müfettişi
aydinsahin@generaldenetim.com



Uzlaşma Hakkı Tanınmadan İhbarname Tebliğ Edilemez

2024 yılının sona ermesine günler kala birçok yerden son dakika ihbarnameleri geldiğini duymaya başladık. Özellikle vergi inceleme sonucu düzenlenen raporlara dayanarak hazırlanan ihbarnameler, zamanaşımına uğramaması amacıyla hızlıca tebliğ edilmekte.

Ancak 2 Ağustos 2024 tarihinden önce başlanan incelemeler sonucu çıkacak vergi ve cezalara ilişkin tarhiyat öncesi uzlaşma talebi olan mükellefler için bir parantez açmakta fayda var.

Tarhiyat öncesi uzlaşma, haklarında vergi incelemesine başlanmış mükelleflerin, bu inceleme kapsamında kendilerine vergi tarh edilmeden ve vergi ziyaı cezası kesilmeden önce kullanabilecekleri bir haktır.

Uzlaşma talep eden mükelleflerin bu hakkı nasıl kullanacağı Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Yönetmeliğinde belirtilmiştir:

  • Uzlaşmaya davet keyfiyeti ile uzlaşma müzakeresinin yapılacağı yer ve tarih, muhatabına yazı ile uzlaşma gününden en az 15 gün önce tebliğ olunur.
  • İnceleme raporunun bir örneği davet yazısına eklenir.
  • Tebliğ işleminde,  Kanundaki tebliğ usulleri uygulanır.

Tarhiyat öncesi uzlaşma talep edilmiş ise bunu uygulamak idarenin takdirinde olan bir seçim değildir, incelenen mükellefin hakkıdır.

Yapılacak olan uzlaşma görüşmesinin yeri, günü ve saati, bir yazı ile uzlaşma gününden en az 15 gün önce mükellefe bildirilmeden doğrudan ihbarnamenin tebliğ edilmesi yönetmeliğe uygun olmamaktadır.

Daha önce yönetmelikte yer alan ''Mükellefin istemesi halinde 15 günlük süreye bağlı kalmaksızın daha önceki bir tarih uzlaşma günü olarak belirlenebilir.'' hükmü de Danıştayca iptal edilmiştir.

Yani mükellef istese dahi 15 günden önce uzlaşma gerçekleşemez.

2 Ağustos 2024 tarihinden önce vergi incelemesine başlanılan incelemelerde İhbarnamelerin uzlaşma hakkı tanınmadan gönderilmesi, 15 günden az süre tanınarak uzlaşmaya davet edilmesi veya davetin telefonla yapılması (tebligatla yapılmaması) gibi durumlar mükellefin hakkını kullanmaya engel olmaktadır.

Keza Danıştay Dördüncü Dairesi 2021/828 (E), 2021/5900 (K) sayılı kararında “mükellefin süresinde ve usulüne uygun olarak yapılan uzlaşma başvurusu üzerine başlayan ve henüz sonuçlanmayan uzlaşma işlemleri sona ermeden davacı adına tarhiyat yapılmasının hukuka aykırı olduğunu belirtmiştir.

23.12.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM