YAZARLARIMIZ
Aydın Şahin
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
E. Vergi Müfettişi
aydinsahin@generaldenetim.com



Konut Tesliminde KDV İadesi

Yapı ruhsatı 01/04/2022 ve sonrasında alınan projeler kapsamında inşa edilen konutların satışında

  • Genel olarak net alanı 150 m2 ye kadar (150 m2 dahil) konutların tesliminde KDV oranı % 10
  • Kentsel Dönüşüm kapsamında net alanı 150 m2 ye kadar (150 m2 dahil) konutların tesliminde KDV oranı % 1

olarak uygulanmaktadır.

KİMLER KDV İADESİ ALABİLİR?

%1 veya %10 KDV oranı uygulayarak konut teslimi gerçekleştiren inşaat firmaları KDV iade talebinde bulunabilir. (Gerçek veya tüzel kişi ayrımı yoktur)

KDV iadesi için YMM Raporu gerekmektedir.

KDV İADESİNE NELER DAHİLDİR?

Bu konutların inşasında kullanılan çimento, demir, ahşap, tuğla gibi malzemelerin yanı sıra

  • Konutun inşasında kullanılan kombi, cam balkon, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi eşyalara ilişkin yüklenilen KDV.
  • Arazinin yapısından dolayı yapılması zorunlu olan site içi çevre düzenlemeleri (istinat duvarı, perde duvarı, site çevre duvarları, site içi zemin sertleştirme ve benzeri işler) nedeniyle yüklenilen KDV.
  • İndirimli orana tabi işlemin gerçekleşmesinden sonra, işlemle ilgili olarak yapılan garanti, reklam, royalty, knowhow, isim hakkı, ciro primi gibi harcamalar ve iskontolar nedeniyle satıcılar tarafından yüklenilen KDV.
  • Vestiyer, makine ve gömme dolabı nedeniyle yüklenilen KDV.
  • Ayrıca amortismana tabi iktisadi kıymetler nedeniyle yüklenilen vergilerden, söz konusu iktisadi kıymetlerin indirimli orana tabi işlemlerde kullanılması kaydıyla, iade hesabına pay verilmesi de mümkündür.

NE KADAR KDV İADESİ ALINABİLİR?

Kentsel dönüşüm kapsamındaki konutların tesliminde KDV oranı %1’ dir. Bu konutların inşasında kullanılan malzemelerdeki KDV ise genel olarak %20 olarak uygulanmaktadır.

İşte bu noktada kaba tabirle aradaki fark kadar yüklenilen KDV’ nin iade alınması mümkündür.

Kentsel dönüşümdeki inşaatlarda (%20 - %1) %19 kadar KDV iadesi olabilir. Bu oranlar üst sınırdır, elbette iade hesaplaması kalem kalem titizlikle yapılması gerekmektedir.

KDV İADESİ NE ZAMAN DOĞAR?

KDV iadesinin talep edilebilmesi için önemli olan husus konutların teslimidir. Konutlar teslim edilmeden KDV iadesi talep edilemez.

05.02.2021 tarih 31386 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:34) ile uygulamaya ilişkin getirilen yeni düzenlemeye göre:

“Yapı kullanma izin belgesi bulunan ve tapuda mülkiyet devri gerçekleşen konutlara ilişkin KDV iade talepleri, konutun fiilen kullanımına ilişkin başkaca bir belge aranmasına veya bu bağlamda bir yoklama yapılmasına gerek bulunmaksızın değerlendirmeye alınır.”

Yapı kullanma izin belgesi henüz alınamamışsa:

  • Belediye iş bitirme tutanağı,
  • Yapı denetim firmalarının yapı denetim tutanakları,
  • İkamet belgesi,
  • Konutta ikamet edenler adına elektrik, su, doğalgaz aboneliği

gibi konutun fiilen kullanıldığını gösteren resmi makamların vereceği belgelerle tevsik edilmesi mümkündür.

KDV İADESİ NE ZAMAN TALEP EDİLİR?

Konut tesliminin gerçekleştiği yıl veya izleyen yıl içinde KDV iadesi talep edilebilir.

Konut tesliminden doğan iade talepleri, en geç konut tesliminin gerçekleştiği yılı izleyen yılın Ocak-Kasım vergilendirme dönemlerine ilişkin beyannamelerle talep edilebilir.

Örneğin 2023 yılında teslim edilen konuta ilişkin KDV iadesi en geç 2024 Kasım ayı beyannamesiyle talep edilebilir. (Kasım ayı beyannamesinin son günü 28 Aralık’tır.)

KDV İADESİ NASIL TALEP EDİLİR?

2023 yılında teslim edilen konuta ilişkin YMM raporu hariç diğer zorunlu belgelerin 31.12.2024 tarihine kadar sisteme girilmiş olması gerekmektedir. Teminatla iade tercih edilecekse teminat mektuplarının da bu süre içinde teslim edilmesi gerekmektedir.

 YMM raporunun ise izleyen yılın Haziran ayı sonuna kadar (30.06.2025 tarihine kadar) vergi dairesine ibraz edilmesi gerekmektedir.

SONUÇ

2023 yılında teslim edilen konutlara ilişkin KDV iade talebinde son zamanlardayız. 31.12.2024 tarihine kadar verilen düzeltme beyannameleri de dikkate alınır ancak iade tutarının artırılması halinde artırılan tutar vergi incelemesine girecektir.

Öte yandan sigorta prim maliyetlerinin 2025 yılı başında güncelleneceği hususu da göz önüne alınırsa teslim aşamasına gelmiş konutların da 2024 yılı bitmeden teslim edilmesi inşaat firmaları için daha karlı hale gelecektir.

26.11.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM