Bilindiği üzere inşaat muhasebesi ve vergilendirmesi teferruatlı bir konudur. İnşa edilen konutun tesliminde uygulanacak KDV oranı, sahip olduğu net alanına göre belirlenmektedir. Ardından KDV iadesi talep edilecekse işin işine ortak alan ve yüklenilen KDV kavramları girmektedir.
Bugünkü yazımızda bu iki mevzuyu ele alacağız.
KDV Oranının Belirlenmesi:
Gayrimenkul teslimlerindeki KDV oranı son yıllarda çok fazla değişikliğe uğradığından daha fazla kafa karışıklığına yol açmamak için yalnızca “Yapı ruhsatı 01/04/2022 ve sonrasında alınan projeler kapsamında inşa edilen konutların satışında KDV oranı” ndan bahsedeceğiz.
Genel Uygulama:
Kentsel Dönüşüm Kapsamında Uygulama:
Görüldüğü üzere KDV oranın belirlenmesinde ve dolayısıyla fiyat avantajı sağlanmasında konutun net alanı önem ar etmektedir. Peki net alana neler dahildir neler dahil değildir?
Güncel mevzuat ve uygulamada net alan hesabında Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 16/41. maddesi hükümlerinde işlem tesis edilmektedir.
“Bağımsız Bölüm Net Alanı: Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alandır.
Bu alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merdivenlerin altlarında 1.80 m. yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi dahil edilmez.
Açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekanlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekanlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmez.
Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta yer alan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm net alanı bulunur.”
Görüldüğü üzere artık pek çok bölüm net alana dahil edilmemektedir. Yapı ruhsatı öncesinde planlamanın buna göre yapılmasında fayda bulunmaktadır.
KDV İadesi Talep Edilecek Harcamalar:
Aşağıdaki harcamalara ilişkin ödenen KDV’ ler indirim konusu yapılabilir ve iadesi talep edilir.
KDV İadesi Talep Edilemeyecek Harcamalar:
Aşağıdaki harcamalara ilişkin ödenen KDV’ ler indirim konusu yapılabilir fakat iadesi talep edilemez.
Sonuç olarak konut teslimlerinde güncel KDV oranı yukarıdaki gibidir. KDV iadesi talep edilecekse iade hesaplamasına dahil edilecek ve edilmeyecek tutarların belirlenmesi bu yazıda özetlenmiş olsa da uygulamada uzmanlık isteyen teferruatlı bir konudur.
29.07.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.