YAZARLARIMIZ
Aydın Şahin
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
E. Vergi Müfettişi
aydinsahin@generaldenetim.com



Konkordato Gerekli Mi?

Napolyon Bonapart, savaşı kazanmak için 3 şey lazım demiş ve saymış: Para, Para, Para!

Günümüzde ticarette para dönmüyor, alacaklar tahsil edilemiyor tabi borçlar da ödenemiyor. Bankalar kredi vermiyor, hatta verilen kredileri geri çağırıyor. Vergiler ödenemiyor, buna rağmen her geçen gün vergiler artıyor, maliyetler yükseliyor.

Maalesef ki iflas eden ve etmek üzere olan firma sayısı bu sene itibariyle daha da çoğaldı. Konkordatotakip sitesinin verilerine göre 2023 yılında toplam konkordato başvurusu 1.516 iken yalnızca 2024 yılının ilk altı ayında bu sayı 1.232 olarak tespit edildi. Bu başvuruların 605 adedi geçici mühlet, 245 adedi kesin mühlet, 275 adedi red, 48 adedi iflas ve 59 adedi tasdik ile sonuçlandı. En riskli sektörler ise tekstil, inşaat ve mobilya olarak görünüyor.

Konkordato müessesesi, iflastan önceki son çıkış olarak adlandırılabilir. Borçlunun alacaklılarına mahkeme aracılığıyla yaptığı ödeme teklifinin, alacaklıların en az yarısı tarafından kabul edilmesi ve Ticaret Mahkemesi tarafından tasdik edilmesi şartıyla, borçlunun tüm borçlarını, bu teklifi doğrultusunda ödeyebilmesidir.

Borçlunun yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesi’nden, konkordato için gerekli belgelerin ve ön projenin sunulmasıyla konkordato talep edilir. Burada, bağımsız denetçilerce “ön proje” hazırlanır ve “makul güvence raporu” düzenlenir. Mahkeme yapacağı incelemenin ardından konkordato talebini reddeder ya da kabul eder. Kabul halinde, verilecek “üç aylık geçici mühlet” ile konkordato için öngörülen süreç başlamış olur.

Konkordato ön projesi: Borçların ne zaman, nasıl ve ne şekilde ödeneceğini, gerekli kaynakların nasıl sağlanacağını gösteren projeye konkordato ön projesi denir. Bu proje KAYİK belgesine sahip bağımsız denetim şirketleri tarafından hazırlanmakta ve takip edilmektedir. Hazırlanacak olan bu projeye göre konkordato süreci yönetilecektir, bu projenin tecrübeli denetçilerle hazırlanması, sonradan revize edilmemesi ve mahkemece uygun görülmesi için çok önemlidir.

Konkordato ilanıyla artık haciz yoluyla icra takibi yapılamaz, başlatılan haciz takipleri durur, rehinli mallarının satışı yapılamaz, borçlu aleyhine ihtiyati haciz ve ihtiyati tedbir uygulanmaz.

Tabii ki borçlu, komiserin nezareti altında iş ve faaliyetlerine devam eder. Konkordato komiserinin vereceği raporlar doğrultusunda 3 aylık geçici mühlet sonrası şartların olumlu olması halinde 12 aylık “kesin mühlet” verilir. Bazı durumlarda süreç 23 aya kadar uzayabilmektedir. Tüm bu sürecin sonunda, konkordatonun ilgili mahkemece tasdiki sonrası, atanacak bir “kayyım” denetiminde projede öngörülen sürede alacaklıların alacaklarına kavuşabilme imkânı doğmaktadır.

Sonuç olarak konkordato öncesi ve sonrasıyla yorucu ve masraflı bir süreç olarak görülebilir. Ancak iflas eden bir tacir olmaktansa konkordato ile durumu toparlamak çok daha makul bir durumdur. Ayrıca ön proje ve denetim firmalarının, konkordato komiserlerinin, ticaret mahkemelerinin tecrübesiyle artık konkordatonun olumlu sonuçlanma oranı yükselmektedir. Konkordatodan beklenen faydayı maksimize etmek için tecrübeli denetim şirketleriyle çalışmakta fayda vardır.

05.07.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM