Geçtiğimiz yıllarda iş dünyasında ve bürokraside devreden KDV’ nin iade edileceği yönünde temenni ve gelişmeler vardı. Hatta tasarı plan bütçe komisyonundan geçmesine rağmen TBMM Genel Kurulunda reddedilmişti. Gümünüz şartlarındaysa devreden KDV’ nin iadesi artık mümkün değil. İş dünyası Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmasın yeter.
Devreden KDV’ nin 5 yıldan fazla süreyle devredilebilmesinin önüne yasal engel getirileceği konuşuluyor. İş dünyasının ve sivil toplum kuruluşlarının diğer konularda olduğu gibi bu konuda da bir gündem oluşturmadığının farkındayız.
Bu konu şu yüzden önemli; KDV’ nin belirli bir süreden daha fazla devretmesine imkan verilmezse bu hakkı kaybeden şirketler ve kişiler KDV öder hale gelecek. Örneğin 5 yıl önceden olan KDV devri görmezden gelinecek ve bugünkü işlemlerden kaynaklı ödemesi çıkacak.
Piyasada bir trilyon TL’ nin üzerinde Devreden KDV olduğu hesaplanıyor. Bu rakamın uzun yıllardır biriktiği ve günümüz değerine endekslenmediğini de belirtmeliyiz. Yani mükelleflerin bu konuda kaybı endekslenmese bile çok yüksek. Bazı sektörlerde devreden KDV birikmekte ve iade hakkı da olmadığından bu tutar işletme üzerinde bir külfet olarak kalmakta.
Peki bunca devreden KDV nasıl oluşur;
-Yatırım maliyeti yüksek ve uzun bir süreçse
-Üretim ve satış süreci de uzun zaman alıyorsa
-Yapılan yatırımlar başarısızlıkla sonuçlanmışsa
-Zararına satış gerçekleşmişse
-Yüksek stoklu çalışılmışsa
Mükellefin “İndirilecek KDV” tutarı “Hesaplanan KDV” tutarından yüksek kalır ve uzun yıllar boyunca bunu telafi edemez. Yani alışlarda ödediği KDV tutarı o kadar yüksektir ki satışlar yoluyla tahsil ettiği KDV bunu karşılayamaz.
Ayrıca şirket devirleri ve birleşmelerinin öncelikle bir vergi incelemesine tabi tutularak hesap ve işlemlerin vergi kanunları yönünden uyguluğu araştırılacak. Ayrıca yapılan devir ve birleşmenin muvazaaya dayanıp dayanmadığı hususu da araştırılarak bu işlemin vergi ziyaı doğurmak amacıyla yapılıp yapılmadığına bakılacak ve bu sonuca göre Devreden KDV’ nin kabul edilip edilmeyeceği karar verilecektir.
Bazı ülkelerde devreden KDV’ nin 6 ay veya 1 yıl sonrasında nakden veya mahsuben iade edildiği düzenlemeler ve uygulamalar mevcut. Mükelleflerin devletten alacağı mahiyetinde olan bu devreden KDV’ lerin iade edilmesinde sakınca görülüyorsa önce inceleme sonra iade sistemine geçilebilir. Hali hazırda KDV iadelerinde olduğu gibi belli bir tutara kadar YMM raporuyla iade, o tutarı aşan kısımlarda ise vergi incelemesiyle iade uygulanabilir.
01.07.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.