Denetime önem vermeyen şirketlerin yaşaması muhtemel sorunların başında şirket içi kayıplar (hile ve yolsuzluklar) gelmektedir.
Bu konuları araştıran kurumların başında “The Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) Uluslararası Suistimal İnceleme Uzmanları Derneği” gelmekte.
ACFE, suistimal olaylarını ve beyaz yakalı suçları azaltmak ve bunların tespiti ve önlenmesinde üyelerine destek olmak amacıyla kurulan bir meslek örgütü olarak tanınmakta ve yaptığı araştırmalar sonucunda “Mesleki Dolandırıcılık” raporu yayınlamaktadır. (www.acfe.com)
ACFE, Türkiye’ nin de dahil olduğu 133 ülkeden 2.110 örnek olayı incelemiş ve sonuçta dünya genelinde her yıl 3,6 milyar doların şirket içinde yaşanan hile ve yolsuzluklar nedeniyle “kaybolduğunu” tespit etmiştir.
Araştırmaya göre her şirket ortalama hasılatın yüzde 5 ini bu yolla kaybetmekte.
Şirketlerde en sık görülen yolsuzluk %86 ile varlıkların kötüye kullanımı olarak belirtilmiş.
Varlıkların kötüye kullanılması ise “işletme varlıklarının azaltılması” ve/veya “varlık artışının engellenmesi” olarak tanımlanabilir. Bu tanım şu şekilde örneklendirilebilir:
Rapora göre en çok varlık kaybı yaşanan sektörler gayrimenkul, ticaret, nakliye ve depolama, inşaat, hizmet sektörleri olarak sıralanmıştır.
Raporlama sonucunda işverenlerin %61’i iş akdini/ortaklığını sonlandırdığı belirtilmiştir.
En fazla suiistimalin alt kademe çalışanlar tarafından değil şef/müdür gibi pozisyondaki çalışanlardan kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Suistimal vakalarının yaklaşık %80’i şu dokuz bölümden birinde çalışan bireyler tarafından işlenmiştir: operasyon, muhasebe, satış, üst yönetim, müşteri hizmetleri, idari işler, satın alma, finans ve yönetim kurulu.
Suistimallerin tespit edilmesi ve önlenmesi için uygulanan yöntemlerin başındaysa %82 oranla “dış denetim” bulunmaktadır.
Denetim birimi olmayan ve bu konuda uzmanlardan destek almayan işletmelerde varlık kaybı yaşanması kuvvetle muhtemeldir. Bu gibi kayıplar özel amaçlı denetimlerle tespit edilir, rapora bağlanır ve ortaya çıkarılır. Akabinde sorumlulardan tahsil ve cezai yaptırım yoluna gidilebilir.
Kaynak: https://legacy.acfe.com/report-to-the-nations/2022/
28.02.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.