6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahraman Maraş depreminden Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Hatay, Kilis, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlı Urfa illeri etkilendi. Bu illerden Elazığ hariç diğer 10 ilde deprem nedeniyle 08.02.2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi(1). Söz konusu illerde hemen her aile benim gibi bir yakınını, arkadaşını ve dostlarını kaybetti. Depremde yaralananlara acil şifalar dilerim. Vefat edenlere Allahtan rahmet ve yakınlarına sabırlar dilerim.
Olağanüstü hal kapsamında olan Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Hatay, Kilis, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlı Urfa illeri ile sınırlı olmak üzere 22.02.2023 tarihli ve 125 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanına İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlandı(2). Bu kararname ile çalışma hayatına yönelik düzenlemeler yayınlandı.
Bu yazımızda; 22.02.2023 tarihli ve 125 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanına İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği ve işten çıkarma yasağı konularını açıklamaya çalışılacağız
A-Kısa Çalışma Süresi
22.02.2023 tarihli ve 125 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanına İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında kısa çalışma uygulaması olağanüstü hal süresi(08.02.2023-07.05.2023 dönemi) ile sınırlı olmak üzere uygulanacaktır.
---------------------------------
1-08.02.2023 tarihli ve 32098 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
2-22.02.2023 tarihli ve 32112 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
B-Kısa Çalışma Gerekçesi
İşverenler başvurularını Olağanüstü hal süresince depremin etkilerinden kaynaklı bölgesel kriz gerekçesiyle yapacaklardır.
C-Başvuru Yapılacak İşyerleri Ve Nitelikleri
Aşağıda belirtilen şartları sağlayan işyerlerine 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun ek-2.maddesi kapsamında işverenin başvurusu doğrultusunda kısa çalışma ödeneği verilecektir. Buna göre
1-İşyerlerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenen il ve ilçelerde olması(Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay illeri ve tüm ilçeleri ile Gaziantep iline bağlı Araban, Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde, Kilis iline bağlı Polateli ilçesinde, Malatya iline bağlı Akçadağ, Doğanşehir, Yeşilyurt ilçelerinde bulunan işyerleri olması),
2-Deprem sebebiyle işyerinin yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olduğunun belirlenmesi,
Halinde işyerlerine/işverenlere kısa çalışma ödeneği verilecek.
D-Kısa Çalışma Ödeneğinin Miktarı
Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkındaki Yönetmeliğe göre günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez. Buna göre en az kısa çalışma ödeneği 6004,8 TL, en yüksek kısa çalışma ödeneği 15.012 TL olacaktır.
A-Nakdi Ücret Desteğinden Faydalanamayacak Olanlar
Aşağıda belirtilenler nakdi ücret desteğinden faydalanamayacaklardır. Bunlar;
1-Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alanlar,
2-işsizlik ödeneği alanlar,
3-Kısa çalışma ödeneğine hak kazananlar.
B-Nakdi Ücret Desteğinden Faydalanacaklar Olanlar
Depremin etkilerinden kaynaklı işyerinin kapanması veya kapatılması nedeniyle iş sözleşmesi fesh edilen işçiler nakdi ücret desteğinden yararlanacaklardır.
C-Nakdi Ücret Desteğinin Süresi
Olağanüstü hal süresi(08.02.2023-07.05.2023 dönemi) ile sınırlı olmak üzere kısa çalışma dönemi veya işsiz kalınan süre kadar nakdi ücret desteğinden yararlanılabilecektir.
D-Nakdi Ücret Desteğinin Miktarı
Nakdi ücret desteği günlük 133,44 TL olarak uygulanacaktır. Nakdi ücret desteğinin usul ve esaslarını belirlemeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkili olacak.
A-İşçi Çıkarma Yasağı
22.02.2023 tarihli ve 125 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanına İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3.maddesine göre olağanüstü hal süresince işçi çıkarma yasaklanmıştır.
B-Olağanüstü Halde İşçi Çıkarılabilecek Durumlar
Olağanüstü hal döneminde kural olarak işçi çıkarma yasağı bulunmaktadır. Ancak bazı durumlarda işçi çıkarılabilecektir. Buna göre;
İşveren/işveren vekili işçi çıkarabilecektir.
C-İşten Çıkarmalarda Uygulanacak İdari Para Cezası
Yukarıda belirtilen sebepler dışında işçi çıkarılması halinde her işçi için yürürlükte bulunan( 10.008 TL) ) asgari ücret üzerinden çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerince idari para cezası uygulanacaktır. Örneğin 10 işçi kararnameye aykırı olarak işten çıkarılırsa 10X 10.008= 100.008 TL idari para cezası uygulanacak.
07.03.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.