Günümüzde çok sayıda apartmanda kapıcı çalıştırılıyor. “Kapıcı” yerine uygulamada çoğunlukla “apartman görevlisi” deyimi kullanılıyor. Ancak mevzuatta “kapıcı” kelimesi kullanılıyor. Kapıcılar diğer çalışanlardan farklı olarak genellikle görev yaptıkları apartmanda/sitede oturuyorlar. Bu durum da kapıcıları diğer çalışanlardan ayıran en büyük özellik olarak karşımıza çıkıyor.
Kapıcı konutları kapıcılara görevi sebebiyle verilirse kapıcı konutlarından kira istenmemektedir. Bu uygulama genelleştirilerek kapıcı dairesinin bütün giderlerinin de apartman yönetimlerince karşılanacağına yönünde toplumda bir görüş ve uygulama oluşmuştur. Kapıcı konutlarında oturan kapıcıların yapmış oldukları elektrik, su ve doğalgaz giderlerinin apartman yönetimince mutlak surette karşılanacağına ilişkin bir mevzuat hükmü bulunmamaktadır.
Konut Kapıcıları Yönetmeliğine göre elektrik, su ve doğalgaz giderlerinin apartman yönetimince karşılanıp karşılanmayacağı, karşılanacaksa kısmen mi tamamen mi karşılanacağı iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde belirtilir. İş sözleşmesinde/toplu iş sözleşmesinde elektrik, su ve ısınma giderlerini kapıcının karşılayacağı belirtilmişse kapıcı kendisi söz konusu giderleri karşılar. İş sözleşmesinde/toplu iş sözleşmesinde giderlerin kim tarafından karşılanacağı konusunda bir hüküm yok ise apartman yönetimi uygulamasına göre hareket edilir. Apartman yönetimi iş sözleşmesin de/toplu iş sözleşmesinde olmamasına rağmen kapıcı konutunun elektrik, su ve ısınma giderlerini karşılıyorsa bu uygulamaya devam edilir. Kapıcı onay vermediği sürece işyeri uygulaması haline gelen bu uygulama değiştirilemez(Geniş bilgi için bakınız. Arif Temir, Apartman Yönetimi ve Kapıcılar, Yetkin Yayınları 3.Baskı, Ankara 2021.)
Kapıcının kullanmış olduğu telefonlar apartmana aitse apartman bu telefon giderlerini öder. İş sözleşmesinde apartmana ait olmayan kapıcının telefon giderlerini apartman yönetimi tarafından ödeneceği belirtilmişse apartman yönetimi telefon faturalarını öder. Sözleşmede hüküm yok ise kapıcı telefon giderlerini kendisi öder.
Apartman yönetimleri ile kapıcılar arasında yazılı iş sözleşesi yapılması durumunda kapıcı giderlerinin apartman yönetimlerince ödenip ödenmeyeceğinin açık bir şekilde belirtilmesi, apartman yönetimi ile kapıcılar arasındaki sorunların ortadan kaldırılmasına katkı sağlayacaktır.
20.01.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.