Kıdem tazminatı çalışanlar yönünden büyük bir öneme sahip. Bir işyerinde veya aynı işverene ait değişik işyerlerinde çalışma süresi bir yıl ve üzerinde olanlara her yıl için bir aylık ücretleri tutarında kıdem tazminatı ödeniyor. Ancak çalışanın kıdem tazminatına hak kazanılabilmesi bazı koşullara sahip olmayı gerektiriyor. Her çalışan kıdem tazminatına hak kazanamıyor. Çalışanın işten çıkarılma veya işten ayrılma nedenleri kıdem tazminatına hak kazanıp kazanamayacağını belirliyor. Çalışma hayatında emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışanlara sık rastlanmaktadır. Emekli olup bir işyerinde çalışırken tekrar evlenip işten ayrılan kadınların kıdem tazminatı alıp almayacakları konusunda okuyucularımdan sorular geliyor. Emekli kadın çalışanların evlendiği takdirde tazminat alamayacakları yönünde yaygın bir kanaat var. Bu durumu açıklamaya çalışalım.
İş kanununa göre kadın işçiler evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içerisinde işten ayrılırlarsa kıdem tazminatına hak kazanıyorlar. Kanunda emekli kadınlar evlendiğinde kıdem tazminatı alamaz şeklinde bir düzenleme yok. Erkeklere evlendikleri zaman evlilik nedeniyle tazminat ödenmiyor. Evlenip tazminata hak kazanmada kadınlar avantajlı. Kadınlarında evlenme nedeniyle kıdem tazminatı almalarında evlilik tarihinden itibaren bir yıllık süreleri var. Eğer kadın evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde işten ayrılmazsa evlilik nedeniyle kıdem tazminatı alamaz. Evlilik nedeniyle işten ayrılmalarda da kadın çalışanın işyerindeki çalışma süresi bir yıl ve üzerinde ise kıdem tazminatına hak kazanabiliyor.
Kadın çalışanın iş sözleşmesinin türü evlilik nedeniyle kıdem tazminatı almasına bir etkisi bulunmuyor. İş sözleşmesi belirli veya belirsiz süreli, tam veya kısmi/partime süreli olabilir.
Evlenecek emekli cinsiyet değiştirerek kadın olup ondan sonra evlenip bir yıl içerisinde bu evlilikten dolayı işten ayrılırsa işyerindeki çalışma süresi bir yıl ve üzerinde ise kıdem tazminatına hak kazanır.
10.03.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.