Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işçiler çalıştıkları zaman ücretleri 4857 sayılı İş Kanununun 47.maddesine göre İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ilave ücret ödenir. Bu yıl 1 ve 2 Ocak tarihlerinde çalışanlara ödenecek ücretleri açıklayalım.
İçişleri Bakanlığı’nın 01.12.2020 tarihli Koronavirüs ile Mücadele Kapsamında - Yeni Kısıtlama ve Tedbirler Genelgesi gereğince 1 ve 2 Ocak 2021 tarihlerinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı. Aynı genelgenin ekinde 34 madde olarak yer alan Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesinde yer alanlardan 1 ve 2 Ocak da çalışmış olanlara mevcut ücretlerine ek olarak her gün için ilave birer yevmiye ücret tahakkuku yapılarak ödenecek.
Örnek: İşçi Ali Beyin günlük ücreti 130 Lira olsun. Ali Bey 1 ve 2 Ocak tarihlerinde çalıştıysa bugünler için Ali Beye toplam 520 lira ücret ödenmesi gerekiyor
Okuyucularım haklı olarak 2 Ocak 2021 tarihi ulusal bayram ve genel tatil günü olmamasına rağmen ücretinin neden zamlı ödeneceğini merak ediyor olabilirler. Bu konuda 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanunun 2. maddesine göre ulusal bayram ve genel tatil günleri; cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip cumartesi gününün tamamı tatil yapılır. Kanunun bu hükmüne göre bu yıl 1 Ocak Cuma gününe denk geldi. Müteakip günde cumartesi olduğu için tatil yapılması gerekiyor. Bu nedenle 2 Ocak da çalışanlara ücretleri ilave bir yevmiye olarak ödenecek.
Ulusal bayram ve genel tatil günleri ücretlerinin hesaplanmasında hafta tatili ücretinin hesaplanmasında olduğu gibi hafta tatili ücretine dahil olmayan ödemeler ulusal bayram ve genel tatil günü ücretlerinin hesaplanmasında da dahil edilmeyecek.
Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara aykırı hükümler konulamaz. Bu hususlarda işçilere daha elverişli hak ve menfaatler sağlayan kanun, toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi veya gelenekten doğan kazanılmış haklar saklıdır (4857 Sayılı Kanun 45.md.). Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesinde ulusal bayram ve genel tatil günleri için daha yüksek bir ücret uygulaması varsa bu ücret uygulanır. Örneğin iş sözleşmesinde ulusal bayram ve genel tatil günleri çalışıldığında işçilere ücretleri ilave 3 kat fazlasıyla ödenir şeklinde bir düzenleme varsa bu düzenlemeye göre ücret ödenir.
05.01.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.