Koronavirüs/ Covid19 salgını nedeniyle işyerlerinin büyük bir çoğunluğu 4447 sayılı Kanun ve Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkındaki Yönetmelik hükümleri kapsamında kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Şartları taşıyan işverenlerin işçilerine kısa çalışma ödeneği ödendi. Kısa çalışma ödeneği en fazla 3 ay olarak ödeniyor. Cumhurbaşkanlığı kararı ile kısa çalışma ödeneği süresi bir ay uzatıldı. Dolayısıyla 2020 yılında kısa çalışma ödeneği en fazla 4 ay ödenmiş olacak. 28.07.2020 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 23.07.2020 tarihli ve 7252 sayılı Dijital Mecralar Komisyonu Kurulması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile kısa çalışmadan yararlanan işyerlerine kısa çalışmadan yararlandıkları süre kadar en fazla 3 ayı geçmemek üzere sigorta prim teşviki geldi. Söz konusu kanunun prim teşviklerine ilişkin düzenlemesi 01.08.2020 tarihinde yürürlüğe girecek. Cumhurbaşkanı, üç aylık süreyi sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak altı aya kadar uzatabilecek. Konuyu ayrıntılarıyla açıklayalım.
İşverenlerin prim teşvikinden yararlanabilmesi için;
Durumunda, 31/12/2020 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren üç ay süreyle, kısa çalışma ödeneğinden yararlanan sigortalıların işçi ve işveren hissesi sigorta primlerinin tamamı 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı /asgari ücret üzerinden her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverene prim desteği sağlanacak. Söz konusu prim destek tutarları işsizlik sigortası Fonundan karşılanacak.
01.07.2020 tarihinden önce başvuruda bulunarak nakdi ücret desteğinden yararlandırılan sigortalının haftalık normal çalışma süresine dönmesi durumunda, işveren söz konusu sigortalı için prim desteğinden kısa çalışma ödeneği alan işçi için geçerli olan süreler ve şartlarla yararlanacak.
İşverene her bir ay için sağlanacak destek süresi;
Geçemeyecek.
Hakkında prim teşviki uygulanmayacak.
4447 sayılı Kanunun geçici 23. maddesi kapsamında işyerinde uygulanan kısa çalışmadan yersiz yararlanıldığının tespiti veya kısa çalışma başvurusuna yönelik uygunluk tespitinin olumsuz sonuçlanması,
4447 sayılı Kanunun geçici 24. madde kapsamında nakdi ücret desteğinden yersiz yararlandığının tespiti edilmesi,
Halinde, işyeri destekten yararlanamayacak. Destekten yersiz yararlanıldığının tespiti halinde, yararlanılan destek tutarı işverenden 5510 sayılı Kanunun 89. maddesinin gereğince gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecek.
7252 sayılı Dijital Mecralar Komisyonu Kurulması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile sağlanan teşvikten yararlanmakta olan işverenler, bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi indirimi, teşvik ve desteklerinden yararlanamayacak.
İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacak.
29.07.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.