Dünyayı adeta alarma geçiren Koronavirüs salgınının etkilerini en aza indirebilmek ve insanlara bulaşmasını engellemek için ülkemizde de bir çok tedbir alındı ve alınmaya devam ediyor. Bu tedbirlerden biride Koronavirüs şüphesi ile insanların belirli bir süre karantinaya alınma uygulaması. Karantinaya alınma kararını genellikle ilçe hıfzıssıhha veya il hıfzıssıhha kurulları veriyor. Kişilere yönelik karantina uygulamasına sağlık kuruluşları da karar verebiliyor. Karantina uygulaması, kişi bazlı veya belirli bir adres ya da yerleşim merkezi şeklinde uygulanabiliyor. Koronavirüsün kuluçka dönemi 2 gün kadar kısa 14 gün kadar uzun olabiliyor. Bu nedenle karantina süresi genellikle 14 gün olarak uygulanıyor. Karantina uygulamasında işçi veya işverenin onayı gerekmiyor. Koronavirüs şüphesi ile çalışanların belirli bir süre(14 gün) karantinaya alınması durumunda karantina da geçen sürenin ücretlerinin ödenip ödenmeyeceği konusunu açıklayalım.
İş Kanununa göre zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir(4857/ 25 ve 40.madde). Dolayısı ile 14 gün karantinada kalınan sürenin ilk 7 günü için her gün yarım ücret ödenir.
İşveren 14 günlük karantina süresinin ilk 7 günü için her gün yarım ücret ödedikten sonra, ikinci 7 gün için işçiye 7244 sayılı Kanunun getirmiş olduğu düzenlemeler gereğince ücretsiz izin uygulaması yapabilir.
İşçi işyerinde maktu ücret ile çalışıyorsa, işçinin karantinada kalmış olduğu 14 günlük sürenin ücretini işveren işçinin aylık ücretinden kesinti yapmadan öder.
İşyerinde haftalık 45/45 saat üzerinden kısa çalışma uygulaması varsa işçinin ücreti karantina süresi içerisinde kısa çalışma ödeneğinden karşılanır.
14 günlük karantina süresi tedbir amaçlı olduğu ve doktor raporuyla hastalık olarak belgelenmediği sürece geçici işgöremezlik ödeneği ödenmez. Karantina süresi içerisinde işçinin Koronavirüs testi pozitif çıkarsa ve işçide bundan dolayı tedavi görürse bize göre hastanede karantina da kalınan sürenin hastalık olarak değerlendirilerek rapora bağlanması halinde iş göremezlik ödeneğinin ödenmesi gerekir.
06.07.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.