YAZARLARIMIZ
Arif İpek
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
smmm.arifipek@gmail.com



İşçi Çalıştıran İşverene 3 Teşvik Birden…

İşletmelerde Vergi sigorta ve benzeri kesintiler nedeniyle istihdam üzerindeki maliyetlerin yüksek olması, hem işçiyi hem de işvereni kayıt dışı istihdama yönelten önemli bir etkendir. Sosyal güvenlik yükünün fazla olması işgücü maliyetlerini artırmaktadır. Kayıtlı ekonomide vergi öncesi işgücü maliyetleri ile vergi sonrası maliyetler arasındaki fark ne denli büyük ise, bu fark o denli itici ve kayıt dışılığa yönelticidir. Bu fark da büyük ölçüde vergi ve sosyal güvenlik katkı paylarının büyüklüğünden kaynaklanmaktadır. Rekabet gücünün ve istihdamın artırılması için, ücret-dışı işgücü maliyetinin, özellikle işletmeler üzerindeki SGK prim yükünün hafifletilmesi gerekmektedir.

Bilindiği üzere hükümetin yoğun teşvik paketleri mevcuttur.

Tabi doğal olarak yoğun teşvik paketleri olması kafa karışıklığına da sebebiyet vermektedir. Şimdi bu 3 tanesi olan;

1- İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİMPROĞRAMI(İEP) TEŞVİĞİ

2- 687 KHK TEŞVİĞİ

3- 6111 İŞVEREN TEŞVİĞİNDEN BAHSEDECEĞİM.

Teşviklerden aynı anda faydalanamazsınız fakat ayrı ayrı faydalanmada engel teşkil eden bir durum yoktur.

Bilindiği üzere en az 2 sigortalı çalışanı olan işverenlerin İŞKUR’dan eleman temini yapabilmektedir ve bu eleman maaş ve kısa vadeli sigortasını 3 ay ile 6 ay arasını İŞKUR ödemektedir.

Yani örneklemek gerekirse;

01.02.2017 tarihinde İŞKUR (İEP) desteğiyle işe alınan 1 işçi 6 ay sonra işbaşında eğitim programı desteğinin bitmesiyle geriye kalan yılsonuna kadar olan(31.12.2017)aylarda bu kişiyi 687 KHK teşvikinden yararlanmasında hiçbir engel yoktur. Yani 6 ay İEP programında maaş + kısa vadeli sigortayı karşılayan devlet yılsonun kadar olan kısmını 687 KHK teşvikini kullanarak 770 TL’lik(SSK + stopaj) kısmın yine devlet karşılayacaktır, akabinde bu işletme işçiyi 687 KHK bittiği 01.01.2018 tarihi itibariyle de şartları sağlaması durumunda bu işçiyi 6111 işveren teşvikinden faydalandırarak aylık 328,84 TL’lik bir kazanç sağlamış olacaktır. Unutulmaması gereken 6111 teşvik süresinden işçi girişinin yapıldığı tarihten bu yana geçen süreler 6111 teşvik süresinden düşürülecektir.

Sonuç olarak; görüldüğü gibi yaklaşık olarak 24 aylık sürede işverenin bu sağladığı 3 teşvikle beraber 21600 TL kadar bir maliyet işverenlerin cebinde kalmaktadır. Bu durum ekonomik olarak ve işgücü maliyetlerini düşürme anlamında işverenleri bir nebze rahatlatmaktadır.

11.05.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM