Bu Yazımda, 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile hayatımıza giren ve adeta iş dünyasının gündeminin başına oturan, e-arşiv portal (GİB Portal) ile ilgili en çok sorulan sorulara cevap bulmaya çalıştım.
İlgili ekrana https://earsivportal.efatura.gov.tr/intragiris.html adresinden veya kullanmakta olduğunuz arama motorunuza E-arşiv portal interaktif şifre ile giriş yazıp ilk sırada gelen adrese tıklayarak ulaşabilirsiniz.
E-Arşiv Portal uygulamasına bağlanmak ve kestiğiniz faturaları imzalamak için, mali mühüre ya da e-imza kullanmaya ihtiyacınız yoktur. İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı kodunuz ve şifreniz ile giriş yapabilir ve faturalarınızı imzalayabilirsiniz.
E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler, 01.01.2020 tarihinden itibaren, vergi mükelleflerine düzenleyecekleri 5.000.-TL üzeri, vergi mükellefi olmayanlara düzenleyecekleri 30.000.-TL üzeri faturaları e-arşiv portaldan düzenlemek zorundadır.
Portaldan fatura düzenlemek sizi E-fatura ya da e-arşiv fatura mükellefi yapmaz. Aksine bu uygulamalara dahil olmadığınız için portaldan fatura kesmek durumunda kalıyorsunuz.
Kestiğiniz faturalar karşı tarafa otomatik olarak gönderilmez. Karşı tarafa kağıt çıktı verebilir ya da mail ile faturalarınızı iletebilirsiniz.
Bu tutarlar KDV ve diğer tüm vergiler (ÖTV vb.) dahil toplam tutarlardır. Hesaplama yapılırken genel toplam baz alınmalıdır.
07/01/2020 Salı günü akşam Saat 24:00’e kadar (Çarşamba gününe geçilmeden) düzenlediğiniz kağıt faturalar geçerlidir. Ancak bu tarihten sonra düzenlediğiniz kağıt faturalar için V.U.K 353 maddesi gereğince cezayla karşı karşıya kalabilirsiniz. Kağıt faturanın iptali, portaldan geriye dönük de olsa fatura düzenlenmesi en doğrusu olacaktır diye düşünmekteyim.
Aynı gün içerisinde, aynı kişilere düzenlenen faturalar 5.000.-TL’yi aşmıyorsa, faturalarınızı e-arşiv portal aracılığıyla düzenlemek zorunda değilsiniz. Kâğıt olarak fatura düzenleyebilirsiniz.
İsterseniz 5.000.-TL altındaki tüm faturalarınızı e-arşiv portal aracılığıyla düzenleyebilirsiniz.
İmzalanan faturaların iptali şu an için mümkün olmamaktadır.
Bu durumda iptal etme şansı olmadığından, her iki tarafın da yanlış kesilen faturaları işleme almaması, yerine doğru fatura kesilerek işlem düzeltildikten sonra varsa sözleşme gibi kanıtlayıcı belgeler de ek yapılarak vergi dairesine bir dilekçe ile bildirilmesi, ayrıca karşı taraftan işleme alınmayacağında dair de bir yazı alınması faydalı olabilir.
Şu an için portala excelden fatura aktarımı mümkün olmamaktadır.
İhracat faturalarında e-arşiv portal aracılığıyla fatura düzenleme zorunluluğu 30.000.-TL üzeridir.
Bu bilgileri girebileceğiniz sekmeler henüz mevcut olmadığından açıklama / not kısmına girebilirsiniz.
Bu konuda GİB tarafından alınan tavsiyede çözümler,
Şeklinde belirtilmiştir.
21.01.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.