1. GİRİŞ
Ülkelerin ekonomik yönden güçlü olmaları ihracat geliri başta olmak üzere yurt dışından elde edecekleri gelirlere bağlıdır. Bu nedenle ülkeler, ihracat gelirlerini arttırmayı teşvik etmektedirler. Türkiye’de de yürürlükte bulunan “İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararı” çerçevesinde yurt dışı fuarlara katılan firmalara çeşitli yardımlar yapılmaktadır.
Bu makalede, yurt dışı fuarlara katılan firmalara verilen destekler ile fuarda yapılan satışların “KDV İadesi” açısından durumu değerlendirilmiş ayrıca konuyla ilgili bir uygulama yapılarak konunun pekiştirilmesi amaçlanmıştır.
2. YURT DIŞI FUAR KATILIMLARININ DESTEKLENMESİ
2004/6 Sayılı “Yurt Dışı Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ” 23.12.2004 tarih ve 25679 numaralı Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu tebliğ ile yurt dışında gerçekleştirilen ticari nitelikli, Türk İhraç Ürünleri Fuarları, Sektörel Türk İhraç Ürünleri Fuarları ve Milli Katılım organizasyonlarına firmalarımızın iştiraki ile uluslararası sektörel nitelikli fuarlara bireysel katılımların sağlanması suretiyle ihracatımızın desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Fuarlara katılımları sağlayan ve müsteşarlık tarafından adlarına belge düzenlenmiş organizatörler, sektörel dış ticaret şirketleri, söz konusu fuarlara iştirak eden katılımcılar ile uluslararası sektörel nitelikteki fuarlara bireysel katılım sağlayan firma ve kuruluşlar tarafından yapılan harcamalar bu Tebliğ kapsamında desteklenmektedir. Teşvikten yararlanabilmek için ihracat yapıyor olmak şart değildir.
2.1. Desteklenecek Yurt Dışı Fuar Katılımları
Tebliğde yer alan başlıca desteklenecek fuarların unsurlarını aşağıdaki şekilde sınıflandırarak özetleyebiliriz[1]:
a) “Türk İhraç Ürünleri Fuarı”, “Sektörel Türk İhraç Ürünleri Fuarı” ve “Milli Katılım” Organizasyonlarının Desteklenmesi;
Türk İhraç Ürünleri Fuarı Tebliğde; “Sadece Türk ihraç ürünlerinin tanıtımı ve pazarlanması amacıyla Müsteşarlıkça görevlendirilen organizatör tarafından yurt dışında düzenlenen genel nitelikli fuarlar” olarak tanımlanmıştır.
Sektörel Türk İhraç Ürünleri Fuarı; “Sadece sektörel Türk ihraç ürünlerinin tanıtımı ve pazarlanması amacıyla Müsteşarlıkça görevlendirilen organizatör tarafından yurt
dışında düzenlenen fuarlar” şeklinde tanımlanmıştır.
Milli katılım ise; “Yurt dışında düzenlenen genel ve sektörel nitelikli uluslar arası fuarlara Türk firmalarının Müsteşarlık tarafından görevlendirilen organizatör koordinatörlüğünde gerçekleştirilen toplu katılımlar” olarak tanımlanmıştır.
Bu Destek ile ilgili düzenleme tebliğin dördüncü maddesinde yapılmıştır.
- Katılımcı tarafından, yurtdışı fuar organizasyonunu düzenlemek üzere Müsteşarlıkça görevlendirilen organizatöre ödenecek katılım bedelinin % 50’si destek kapsamında katılımcıya ödenir.
Katılımcının Sektörel Dış Ticaret Şirketi (SDŞ) olması durumunda, organizatöre ödenecek katılım bedelinin % 75’i destek kapsamında katılımcıya ödenir.
Katılımcıların desteklerden yararlanabilmesi için, yurt dışı fuar iştirakleri kapsamında organizatöre yönelik ödemelerinin tamamının banka havalesi veya banka dekontu aracılığıyla destek müracaatının öncesinde doğrudan organizatöre yapmaları gerekmektedir. Katılımcı firma adına firma yöneticileri veya bu firma adına harcama yapmaya yetkili kişilerce de bankacılık sistemi içinde olmak kaydıyla ödeme yapılabilir.
- Yurt dışı fuarlara iştirak eden komple tesis imalatı, makine ve otomotiv ana sanayi, doğal taş, seramik ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmaların fuar nakliye masraflarının % 50’si, doğal taş, seramik ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmaların fuar nakliye masrafları ise 6.000 ABD Dolarını geçmemek üzere % 50’si katılım bedeline ilaveten desteklenir.
Ancak, yukarıda belirtilen sektörler için ödenecek ilave nakliye masrafı, katılımcıya fuar bazında ödenebilecek azami destek tutarı sınırlamasına tabi olmaksızın uygulanmaktadır.
-Katılımcıya fuar bazında ödenecek destek tutarı, yurtdışı fuarın genel nitelikli Milli Katılım veya Türk İhraç Ürünleri Fuarı olması halinde 10.000 ABD Dolarını, sektörel nitelikli Milli Katılım veya Sektörel Türk İhraç Ürünleri Fuarı olması halinde ise 15.000 ABD Dolarını geçemez.
b) “Hedef Ülke” Bazında Yurtdışı Fuar Katılımlarının Desteklenmesi;
Hedef ülke Tebliğde; “Müsteşarlıkça yürütülen ihracat stratejisi çerçevesinde, yeni Pazar olarak belirlenen ülkelerde düzenlenecek yurt dışı fuarlara iştirak eden katılımcı niteliğine haiz firmalara verilecek destekler” şeklinde açıklanmıştır.
Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca yürütülen ihracat stratejisi çerçevesinde, yeni Pazar olarak belirlenen ülkelerde düzenlenecek Yurt Dışı Fuarlara iştirak eden katılımcı niteliğini haiz firmaların anılan Müsteşarlıkça görevlendirilen organizatöre ödeyecekleri katılım bedeli için 2004/6 numaralı Tebliğ kapsamında belirlenen destek oranına 10 puan ilave destek sağlanır.
Katılımcılar söz konusu ilave destekten aynı ülkede düzenlenen azami 2 yurtdışı fuar için yararlandırılırlar.
c) “Üretici/İmalatçı Organizasyonları” nın Yurtdışı Fuarlara Katılımların
Desteklenmesi;
Üretici/İmalatçı Organizasyonları Tebliğde; “Aynı üretim ve/veya imalat dalında faaliyette bulunan firmaları bir araya getiren ve temsil eden sektörel örgütlenmeler (federasyon, birlik, dernek..v.b. yapılanmalar)” şeklinde tanımlanmıştır.
Üretici/imalatçı organizasyonları tarafından, temsil ettikleri sektör/sektörlerin tanıtımının yapılması amacıyla, Müsteşarlıkça görevlendirilen organizatörce düzenlenen yurt dışı fuara katılım sağlanması durumunda, organizatöre ödenen katılım bedelinin % 65’i destek kapsamında Üretici/İmalatçı Organizasyonu’ na ödenmektedir. Üretici/imalatçı organizasyonlarına ödenecek destek tutarı, yurtdışı fuarın genel nitelikli Milli Katılım veya Türk İhraç Ürünleri Fuarı olması halinde 10.000 ABD Dolarını, sektörel nitelikli Milli Katılım veya Sektörel Türk İhraç Ürünleri Fuarı olması halinde ise 15.000 ABD Dolarını geçememektedir. Ancak, yapılacak ödemelerde, katılım bedelinin hesaplanmasında her fuar için azami 36 m2’lik alan esas alınmaktadır. Üretici/İmalatçı organizasyonları, kiraladıkları standa sadece temsil ettikleri sektör/sektörlerin genel tanıtımını yapmak zorunda oldukları gibi söz konusu alanda münferiden firmalara ait ürünleri de sergileyemezler. Bu madde kapsamındaki şartları yerine getirmeyen Üretici/İmalatçı Organizasyonlarının destek müracaatları değerlendirilmeye alınmamaktadır.
d) Yurtdışı Fuarlara İlişkin “Organizatör” Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi;
Organizatör Tebliğde; “Müsteşarlık tarafından adlarına Geçici Belge veya Belge düzenlenmiş, yurt dışında Türk İhraç Ürünleri Fuarı, Sektörel Türk İhraç Ürünleri Fuarı ve Milli Katılım organizasyonu gerçekleştirme yetkisi verilen firma ve kuruluşları” olarak tanımlanmıştır.
Müsteşarlık tarafından görevlendirilen organizatörün, Türk İhraç Ürünleri Fuarı, Sektörel Türk İhraç Ürünleri Fuarı ve Milli Katılım organizasyonuna yönelik tanıtım amacıyla yurtdışında gerçekleştirdiği;
Yukarıdaki tanıtım faaliyetlerine yönelik harcamaların %75’i destek kapsamında olup; azami destek miktarı genel nitelikli fuarlarda 80.000 Dolar, sektörel nitelikli fuarlarda ise 120.000 Dolardır. Sektörel nitelikli fuarlarda yukarıdaki destek miktarına ilave olarak; DTM’na sunulacak tanıtım projesine ön uygunluk alındıktan sonra harcamaların %75’ni geçmemek üzere 80.000 Dolara kadar ek destek alınabilmektedir.
Organizatörün Tebliğ'de belirtilen desteklerden yararlanabilmesi için, harcamalarını fatura ve bankacılık sistemi içinde düzenlenen ödeme belgeleri ile tevsik etmeleri gereklidir. Organizatörler, fuar sonrası destek müracaatı esnasında ilgili İhracatçı Birliği Genel Sekreterliğine katılımcılar tarafından yapılan tüm ödemelere ilişkin belgeleri ibraz ederler.
Burada dikkat edilmesi gereken, bu kapsamda destekten yararlandırılan harcama kalemleri, organizatör tarafından yurt dışı fuara katılan firmaların katılım bedeline yansıtılamayacağıdır.
e) Sektörel Nitelikteki Uluslararası Fuarlara “Bireysel Düzeyde Katılımlar” ın
Desteklenmesi;
Bireysel Katılım Tebliğde; “Müsteşarlık tarafından belirlenerek ilan edilen yurt dışında düzenlenen sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara firmaların kendi girişimleri neticesinde doğrudan katılımlar” olarak tanımlanmıştır.
Yurt dışı fuarlara iştirak eden katılımcılar ile uluslararası fuarlara bireysel iştirak eden katılımcıların; asgari 9 m2 olmak üzere, azami 50 m2'ye kadar kiraladıkları stant alanı üzerinden fuar giderleri, bu Tebliğ kapsamındaki desteklerden yararlandırılır. 50 m2'nin üzerinde stand alanı kiralanması durumunda, 50 m2' nin üzerindeki kısma ilişkin fuar masrafları katılımcı tarafından karşılanır. Ancak, komple tesis imalatı, makine, mermer-doğal taş ve seramik, halı, ev tekstili, otomotiv ana sanayii ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmalar ile mücevherat sektöründe faaliyet gösteren firmalar, stant alanının desteklenmesine ilişkin sınırlamalardan muaftır.
Sektörel nitelikli fuarlara bireysel katılımın gerçekleşmesi durumunda, boş stant kirasının %50’i ve nakliye harcamalarının %50’si desteklenmekte olup; azami destek miktarı 15.000 Dolardır.
Ayrıca, komple tesis imalatı, makine ve otomotiv ana sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların ekstra nakliye giderleri oluşması halinde, katılım bedeline ilaveten azami destek tutarı sınırlamasına tabi olmaksızın%50 nakliye desteği verilmektedir.
Katılımcıların üretici/imalatçı organizasyonu olması halinde aynı oranlar uygulanmakta olup, en fazla 36 m²' lik stand için destek verilmektedir.
Katılımcı Sektörel Dış Ticaret Şirketi (SDŞ) ise, boş standın kirasının tamamı ve nakliye harcamalarının %75’i desteklenmektedir. Azami destek miktarı ise 15.000 Doları geçemez.
3. YURT DIŞI FUAR KATILIM DESTEĞİ NASIL TALEP EDİLECEKTİR
Yurt dışı fuar desteğine müracaat şekli ve müracaatın değerlendirilmesi Tebliğin 9, 12 ve 13. maddelerinde açıklanmıştır. Buna göre; Organizatörlerin yurt dışı fuar organizasyonuna ilişkin başvuruları, düzenlenecek fuarla ilgili sunacakları tahmini maliyet raporu ve gerekli durumlarda istenecek ilave bilgi ve belgelerin Müsteşarlık tarafından incelenmesi suretiyle sonuçlandırılır.
Bu Tebliğ kapsamındaki desteklerle ilgili gerekli tüm bilgi ve belgeler fuarın bitiş tarihini müteakip en geç üç ay içerisinde; Türk İhraç Ürünleri, Sektörel Türk İhraç Ürünleri ve Milli Katılım organizasyonlarında; organizatör kanalıyla bulunulan bölgedeki fuar konusu sektör de gözetilmek suretiyle ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerine, bireysel düzeyde uluslararası fuar katılımlarında ise firma tarafından üretim konusuyla ilgili üye olduğu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerine intikal ettirilir. İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri, gerekli incelemeyi yapmak suretiyle; ödeme yapılacak katılımcı ve organizatör ile ödeme miktarlarını ödemenin yapılmasını teminen T. C. Merkez Bankası'na bildirir.
Fuarın bitiş tarihini müteakip en geç üç ay içerisinde gerekli tüm belgelerle birlikte müracaatta bulunulmaması durumunda, ilgili fuar destek müracaatı değerlendirmeye alınmaz.
Sektörel nitelikteki uluslar arası fuarlara bireysel olarak iştirak edilmesi durumunda, fuarın başlama tarihinden önce destek müracaatında bulunacağı İhracatçı Birliği Genel Sekreterliğine, fuar idaresinden alınan ve ödenecek boş stand metrekare fiyatını göstere yer tahsis belgesini ibraz eder. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen katılımcıların destek müracaatları değerlendirmeye alınmaz.
İlgili Tebliğin 10. maddesine göre; “Katılımcı ve organizatörün bu Tebliğde belirtilen desteklerden yararlanabilmesi için, harcamalarını fatura ve bankacılık sistemi çerçevesinde düzenlenen ödeme belgeleri ile (Bankacılık sisteminin henüz yerleşmediği ülkelerde ödemenin ne şekilde yapılacağı Müsteşarlık tarafından ayrıca belirlenir) tevsik etmeleri gereklidir.”
İlgili Tebliğin 11. maddesine göre; “Desteklemede; ibraz edilen faturalardaki harcamaların, TL cinsinden olanları TL, döviz cinsinden olanları fatura tarihindeki T.C. Merkez Bankası çapraz kurları ve döviz alış kuru esas alınarak, ABD Doları karşılığı TL olarak T.C. Merkez Bankası tarafından Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan ödenir.”
4. FUARDA YAPILAN SATIŞLARIN “KDV İADESİ” AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
Yurt dışı fuarlarına katılım; Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca görevlendirilecek organizatör firma ve kuruluşlar vasıtasıyla olabileceği gibi, ihracatçı birliğine üye, yurt içinde imalat sanayi ve muhtelif imalat kollarında faaliyette bulunan firmalar ile bunların ürünlerinin pazarlamasını yapan Türkiye’de yerleşik firma ve kuruluşlar vasıtasıyla da olabilmektedir[2].
Fuarlara katılımın, organizatör firma ve kuruluş denilen fuarcılık firmaları vasıtasıyla gerçekleşmesi ve de sergilenen ürünlerin satılması halinde, ihracat beyannamesinin malın faturasının ve çeki listesinin düzenlenmesi sırasında aksaklıklar yaşanmakta, malı ihraç edilen firma KDV iadesinden yararlanamadığı gibi, yurt dışına düzenlediği ihraç faturasında da doğal olarak KDV hesaplamadığı için bir de KDV ödemek zorunda kalmaktadır[3].
Fuarlara katılım prosedürü şöyle gelişmektedir:
- Fuarcılık yapan ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca görevlendirilen firma vasıtasıyla ürününü yurt dışında sergileyecek olan kuruluş sevk irsaliyesi düzenlemek suretiyle malını göndermektedir.
- Fuarcılık firması pek çok firma tarafından sergilenmek üzere kendisine teslim edilen ürünleri ilgili çıkış gümrüğüne yetkili olduğuna dair belgeyi de ibraz ederek geçici olarak ihraç edileceği belirtilerek ve ihracat beyannamesi düzenletilerek yurt dışına göndermektedir. Bu sırada proforma fatura ve sevk irsaliyesi beyannameye eklenmektedir.
- Fuarlarda sergilenen ürünler satılmadan geri gelirse sorun yoktur. Geçici olarak düzenlenen ihracat beyannamesi iptal edilerek işlem tamamlanmaktadır.
- Fuarlarda sergilenen ürünler tamamen veya kısmen satılabilmektedir. Bu durumda sorunlarla karşılaşılmaktadır.
Söz konusu işlem, satılan ürünlerle ilgili kesin satış faturası düzenlendikten sonra geçici çıkışa esas gümrük beyannamesinin ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nce onaylanmasını müteakip çıkışın yapıldığı gümrük idaresince sonuçlandırılmaktadır[4].
Geçici olarak yurt dışı edilen ürünlerle ilgili gümrük beyannamesinde ihracatçı olarak fuarcılık firması görünmektedir. Çünkü, birden fazla kuruluşa ait ürünleri sergilemek üzere yurt dışına fuar firması götürmektedir. Ancak, çeki listesi, sevk irsaliyesi ve proforma faturalarda (kesin fatura henüz yok) ürünleri sergilenecek firmalar bellidir. Fuar sırasında ürünler satılmış ise, fuar dönüşü bu ürünlere ilişkin olarak ürünleri sergilenen firmaca düzenlenecek kesin satış faturası ve geçici ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin iptali ile satılan ürünlerle ilgili gümrük beyannamesinin, “gönderici veya ihracatçı bölümünde” ürünlerin satıcısı sahibi firma adının yer almasına dikkat edilmelidir. Şayet, ihracatçı bölümüne fuar firması yazılı ise, ilgili vergi dairesince KDV iadesi veya mahsubu, ürün yurt dışı edilmiş olmasına rağmen gümrük beyannamesi iade talep eden firma adına tanzim edilmemesi nedeniyle mümkün olmayacaktır. İade ve mahsup yapılmadığı gibi, ilave vergi ve ceza ödenmesi ile karşılaşılabilecektir[5].
5. UYGULAMA
Türkiye’de tekstil makineleri üretimi ile ilgili faaliyet gösteren ABC A.Ş. müsteşarlıkça görevlendirilen organizatörce Hollanda’da düzenlenen 23.03.2008 tarihli yurt dışı Türk İhraç Ürünleri Fuarı’na katılmıştır. Bu amaçla 60 m2’lik bir stant kiralanmıştır. Fuarda sergilenecek olan ürünler sevk irsaliyesi düzenlenerek* organizatör firmaya teslim edilmiştir. Organizatör firma sergilenmek üzere kendisine teslim edilen ürünleri ilgili çıkış gümrüğüne yetkili olduğuna dair belgeyi de ibraz ederek geçici olarak ihraç edileceği belirtilerek ve ihracat beyannamesi düzenletilerek yurt dışına göndermiştir (Bu sırada proforma fatura ve sevk irsaliyesi beyannameye eklenmektedir.).
Organizatör tarafından katılımcıya gönderilen masraf (7.000 $ nakliye ve stant kirası dâhil 35.000 $ katılım bedeli) faturaları gider olarak kayıtlara alınmış ancak bu giderlerin kısmen teşvik kapsamında olmasından dolayı gelir tahakkuku kayıtları da yapılmıştır. Bu tip faturalarda dikkat edilmesi gereken bir husus da faturanın üzerinde “Yurtdışı Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2004/6 sayılı tebliğ kapsamında yurt dışı fuar desteklerinden yararlandırılmıştır.” ifadesinin bulunmasıdır.
Fuarda 30.000 $ değerinde iki adet makine satılmıştır. Fuar dönüşü bu ürünlere ilişkin olarak ürünleri sergilenen firmaca düzenlenecek kesin satış faturası ve geçici ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin iptali ile satılan ürünlerle ilgili gümrük beyannamesinin, “gönderici veya ihracatçı bölümünde” ürünlerin satıcısı sahibi firma adının yer almasına dikkat edilmelidir. Şayet, ihracatçı bölümüne fuar firması yazılı ise, ilgili vergi dairesince KDV iadesi veya mahsubu, ürün yurt dışı edilmiş olmasına rağmen gümrük beyannamesi iade talep eden firma adına tanzim edilmemesi nedeniyle mümkün olmayacaktır.
Firma, fuarın bitiş tarihini müteakip en geç üç ay içerisinde teşviğe ilişkin gerekli tüm belgeleri organizatör kanalıyla bulunulan bölgedeki İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’ne intikal ettirmiştir. İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, gerekli incelemeyi yapmak suretiyle; ödeme yapılacak katılımcı ve organizatör ile ödeme miktarlarını ödemenin yapılmasını teminen T. C. Merkez Bankası'na bildirmiştir.
Konuya ilişkin muhasebe kayıtları aşağıdaki gibi olacaktır;
---------------------------23.03.2008------------------------
157 Diğer Stoklar 48.000
157.01 Fuar Ürünleri
153 Ticari Mallar 48.000
2 adet makine bedeli (40.000$), 1$=1,20 YTL
-----------------------------------------------------------------------
760 Pazarlama Satış Dağ. Gid. 50.400
760.01 Nakliye Gid. 8.400 $
760.02 Stant Gid. 24.000 $
760.03 Fuar Katılım Bed. 18.000 $
102 Bankalar 50.400
----------------------------------/-------------------------------------
181 Gelir Tahakkukları 16.200
181.01 Nakliye Teşviği 3.500 $
181.02 Katılım Teşviği 10.000* $
679 Diğer Olğdş. Gel. Ve Kar. 16.200
679.01 Fuar Teşvik Gelirleri
-----------------------------------/-------------------------------------
----------------------------------/--------------------------------------
120 Alıcılar 72.000
601 Yurtdışı Satışlar 72.000
----------------------------------/--------------------------------------
621 Satılan Tic. Mal Maliyeti 48.000
157 Diğer Stoklar 48.000
157.01 Fuar Ürünleri
----------------------------------/---------------------------------------
102 Bankalar 16.200
181 Gelir Tahakkukları 16.200
---------------------------------/----------------------------------------
5. SONUÇ
İhracat uygulamaları içerisinde önemli bir yeri bulunan fuar teşvikleri konusu, yukarıda yasal kaynakları belirtilerek açıklanmaya çalışılmıştır. Uygulamada hatalı bilgi verilmesi nedeniyle yanlış ve eksik işlemler yapıldığına rastlanmaktadır.
KAYNAKÇA
- 23.12.2004 tarih ve 25679 numaralı Resmi Gazetede yayınlanan 2004/6 Sayılı “Yurt Dışı Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ”.
- Yurt Dışında Fuar ve Tebliğ Düzenlenmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin (İhracat: 2005/5) Tebliğ.
- Beşe, Tayfun, “Yurt Dışı Fuarlara Katılan İhracatçıların Dikkat Etmesi Gereken Önemli Bir Husus”, Yaklaşım Dergisi, Şubat 2007, Sayı: 170.
- 06.06.2006 tarih ve 26190 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İhracat Yönetmeliği md. 10 ile 12.10.2001 tarih ve 2 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği md. 8.
[1] 23.12.2004 tarih ve 25679 numaralı Resmi Gazetede yayınlanan 2004/6 Sayılı “Yurt Dışı Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ”.
[2] Yurt Dışında Fuar ve Tebliğ Düzenlenmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin (İhracat: 2005/5) Tebliğ.
[3] Beşe, Tayfun, “Yurt Dışı Fuarlara Katılan İhracatçıların Dikkat Etmesi Gereken Önemli Bir Husus”, Yaklaşım Dergisi, Şubat 2007, Sayı: 170.
[4] 06.06.2006 tarih ve 26190 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İhracat Yönetmeliği md. 10 ile 12.10.2001 tarih ve 2 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği md. 8.
[5] Beşe, Tayfun, a.g.m.
* Düzenlenecek sevk irsaliyesinin firmanın kendi adına ancak fuar adresi yazılarak düzenlenmesi mümkündür.
* 35.000 * 0,65 = 22.750 $ . Ancak 10.000 $’lık kısmı teşvik kapsamındadır.
03.09.2008
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.