BÜTÇENİN TANIMI:
Bütçe; gelecekteki bir dönemde gerçekleşmesi öngörülen gelir-gider, kar-zarar tahminlerini içeren planlama aracıdır.
KAMU HUKUKU AÇISINDAN BÜTÇE:
Bütçe; devletin gelecek bir dönemdeki gelir gider ve harcamalarını tahmin eden ve yürütme organına harcamaların yapılması, gelirlerin toplanması konusunda yetki ve izin veren bir kanundur.
BÜTÇENİN AMACI:
İşletmelerin amaçlarını ve hedeflerini, etkili ve verimli bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için, yöneticilerine yol haritası belirlemek, işletme içi verimlilik, kârlılık, likidite artırmak ve bu amaçların gerçekleştirilmesi için kaynak planlaması yapılması ile kaynakların kullanımına ilişkin kontrolü, denetimi ve hesap verilebilirliği sağlamak.
BÜTÇE NASIL HAZIRLANIR?
BÜTÇENİN BÖLÜMLERİ:
Satış Bütçesi:
İşletmenin bütçe dönemindeki mamul miktarı, birim satış fiyatı ve toplam satış tutarını ayrı ayrı tablolar ve cetveller biçiminde gösteren ve işletme yöneticilerince hedefi olarak kabul gören ve onaylanmış resmi bir belgedir. Satış bütçesi ilk düzenlenmesi gereken bütçedir. Tüm bütçe çalışmalarının referans noktasıdır. Satış bütçesi gerçekçi ve doğru olduğu ölçüde tüm işletme bütçeleri de doğru olur.
Üretim ve Genel Gider Bütçesi:
Bütçelenmiş satışları karşılamak için, bütçe döneminde üretilmesi gereken mamul miktarı veya üretim hacmi ile genel giderlerin tahminidir. Satış bütçesinden farklı olarak; üretim bütçesinde, fiziki birimler yer alır. Üretim bütçesi hazırlarken satış, stok ve üretim seviyeleri arasında optimum bir denge sağlanarak, işletmenizin verimliliğinin arttırılması amaçlanmalıdır. Genel giderlerde üretilen ürünün maliyetini etkileyeceği için çok yüksek genel gider yapılması üretilen ürünün maliyetini artıracağı için satış fiyatının yüksek belirlenmesine ve piyasada tutunamamasına yol açabilir.
Yatırım Bütçesi:
işletmenin genişletilmesi, gayrimenkul ve demirbaşlar gibi duran varlıkların elde edilmesi ile ilgili yatırımları kapsar. Bu tür yatırımlar için bütçe yılında yapılması planlanan harcamalar, bütçede tahmin edilmektedir.
Satın Alma Bütçesi:
Satın alma maliyetlerini düşük tutmak ve etkin bir tedarik zinciri oluşturabilmek için doğru bir satın alma birimi yapılanması ve satın alma bütçesi hazırlanması gerekir. Doğru ve gerçekçi hedefler sonucu oluşturulmuş satış ve üretim bütçeleri göz önünde bulundurularak hazırlanmış bir satın alma bütçesi, zincirin en önemli unsurlardan birisidir. Üretim yapan işletmelerde satın alma maliyetleri toplam maliyetlerin %70’lik bir kısmını oluşturmakta olup bu kalemlerde yapılacak çok küçük tasarruflar işletmenin büyük paralar kazanmasına destek olacaktır.
BÜTÇENİN DÖNEMİ:
İşletmenin mali dönem başlangıcı ve bitişini kapsayan 1 yıllık dönemi ifade eder. (örneğin: 01.01.20XX – 31.12.20XX) Yeni dönem Bütçesinin en geç 30 gün önce bütçe departmanı tarafından hazırlanıp yönetim kurulundan onay alınarak ilgili departmanlara bütçelerinin iletilmesi planlama ve harcama talebi açısından gereklidir.
BÜTÇE DEPARTMANI:
Firmanın büyüklüğüne ve ayrılabilen kaynağa bağlı olarak değişiklik gösterebilmekle birlikte genelde mali işler ya da muhasebe birimi bünyesinde oluşturulan bütçe departmanı bütçe sürecini yönetir.
BÜTÇE DEPARTMANIN GÖREVLERİ:
BÜTÇENİN FAYDALARI
07.10.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.