Gelir İdaresi Başkanlığınca 26.02.2015 tarihinde e-defter uygulamasında dikkat edilmesi gereken hususlar için uygulama kılavuzu yayımlanmıştır. Söz konusu kılavuzda teknik hususlar yer almakta olup geçen haftaki yazıdan itibaren biz de bu konulara başlıklar halinde değinmeye çalışacağız.
Bu kapsamda geçen haftadan devamla söz konusu kılavuzda yer alan konular aşağıdaki gibidir: Şube No : Şube bazında defter tutan e-Defter kullanıcıları için doldurulması gereken alandır. Şube numarası 4 haneli girilecektir. Her şube kendi içerisinde e-Defter standardına uygun oluşturulmalıdır. Şube bazlı defter tutulması durumunda bir şube için oluşturulan defterlerde kullanılan “şube no” hesap dönemi (özel hesap dönemi dahil) boyunca aynı olmalı ve aylık dönemlere ait defterlerde değiştirilmemelidir. Hesap döneminde bir şube hangi numara ile başladıysa, hesap döneminin sonuna kadar aynı numarayla devam etmelidir. Şubenin hesap dönemi içinde kapanmış olması durumunda, kapanan şubeye ait kapanış tarihinden sonraki dönemler için GİBe herhangi bir berat gönderilmeyecektir. Bu durum şubenin kapandığına ilişkin tevsik edici belgelerle birlikte GİBe bildirilecektir.
Şube Adı : Şube bazında defter tutan e-Defter kullanıcıları için doldurulması gereken alandır. Şube adı şubenin adı ve “şubesi” şeklinde tutulacaktır. Ticaret Sicilde şube adı değişikliği olursa defter tanımlarında da bu değişiklik yapılabilir. e-Defter kullanıcılarının dikkat etmesi gereken şubenin adının değiştirilmesi durumunda, bu şubeye ait berat GİBe iletilmeden önce Ticaret Sicil Gazetesinin ekinde olduğu bir dilekçe ile durum GİBe bildirilecektir. Kontrol Numarası : Oluşturulan defter parçalarına verilen tekil numaradır. İlgili dokümana ait kontrol numarası yazılacaktır. 3 haneli harf grubunu ifade eden doküman kodu ile 12 haneli numaranın birleşiminden meydana gelen uniqueID bu elemana yazılacaktır. 12 haneli numaranın ilk 4 hanesi dokümanın düzenlendiği yılı sonra gelen 2 hane defterin ait olduğu ayı, kalan 6 hane ise müteselsil numarayı ifade etmektedir. 3 haneli doküman koduna, yevmiye defteri için
“YEV”, büyük defter için “KEB” yazılacaktır. (Örneğin YEV201502000002)
Oluşturma Tarihi : Defter dosyalarının oluşturulduğu tarihin yer aldığı alandır. Dokümanın oluşturulduğu tarih yazılacaktır. Bu defterin oluşturulduğu tarihe tekabül etmektedir ve herhangi bir şekilde bu tarih üzerinde değişiklik yapılmamalıdır. Ayrıca şematron kontrollerinde bu tarih, defterin ait olduğu aydaki dönem bitiş tarihinden büyük veya eşit olmalıdır kuralı bulunmaktadır. Doküman Açıklaması : Doküman için genel bir açıklama yapılmak istendiği takdirde bu açıklama serbest metin olarak girilecektir. Bu alan serbest metin olmasına rağmen, anlaşılır ve özet bilgiyi standartlaştırmak adına kılavuzdaki örnekler referans alınmalıdır. Dönem Başlangıcı : Bir defter parçasının kapsadığı dönem başlangıcını ifade etmektedir. Dokümanın kapsadığı dönem başlangıç tarihi 4 hane yıl 2 hane ay ve 2 hane gün olarak yazılacaktır. Oluşturulan defter parçasının, kapsadığı tarih aralığının başlangıcı yazılmalıdır.
Dönem Sonu : Bir defter parçasının kapsadığı dönem bitişini ifade etmektedir. Dokümanın kapsadığı dönem bitiş tarihi 4 hane yıl 2 hane ay ve 2 hane gün olarak yazılacaktır. Oluşturulan defter parçasının, kapsadığı tarih aralığının bitişi yazılmalıdır. Kaynak Uygulama : Defter ve beratları oluşturan yazılım ya da paket programına ait bilgileri içeren alandır.
Dokümanı oluşturmada kullanılan ve e-Defter uygulaması kapsamında uyumluluk testini geçmiş olan yazılım ya da paket programın adı resmi belgelerde geçtiği şekliyle yazılacaktır. Ayrıca firma unvanı ve vergi kimlik numarası bilgileri de Gelir İdaresi Başkanlığına verilen en güncel yazılım uyumluluk taahhütnamesindeki bilgilerle birebir aynı olmalıdır.
Girişi Yapan Kişi: Yevmiye kaydını oluşturan operatör bilgisine yer verilen alandır. Yevmiye kaydını oluşturan operatörün adı soyadının baş harfleri ya da adı yazılacaktır. Yevmiye kaydını yapan kişiler kurum içerisinde yetkilendirme ile belirlenebilir. Bu sorumluluk firmanın kendisindedir.
Kayıt Tarihi : Yevmiye tarihi, muhasebe kaydının yapıldığı günün tarihini ifade etmektedir. Yevmiye tarihi 4 hane yıl 2 hane ay 2 hane gün olarak yazılacaktır. Yevmiye tarihi ile söz konusu muhasebe kaydına esas belge üzerinde yer alan tarihler aynı olmak zorunda değildir. Belgelerin muhasebe kaydının yapılması ile ilgili süreler Vergi Usul Kanununda belirlenmiş olup, bu sürelere uyulması zorunludur.
Kayıt Tanıtıcısı : Kaydın dayandığı muhasebe fiş numarasının yazıldığı alandır. Muhasebe fiş numarası kullanıcı tarafından serbest metin olarak girilecektir. Muhasebe kaydı yapılan programlarda her kayıt kendine has bir numara almaktadır. Bu numara e-Defter uygulamasında “muhasebe fiş numarası ” etiketi ile tanımlanmaktadır.
Devamı Gelecek Hafta…
24.03.2015
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.