Bağımsız Denetim
Bağımsız denetim; bir işletmenin finansal tablolarının ve diğer finansal bilgilerinin, finansal raporlama standartlarına uygunluğu ve doğruluğu hususunda, gerekli bağımsız denetim teknikleri uygulanarak denetlenmesi ve değerlendirilerek bir rapora bağlanmasıdır.
Yeni TTK gereği uygulamaya geçilen bağımsız denetimin kapsamı her yıl daha da genişliyor. Kurulduğu 2 Kasım 2011 tarihinden itibaren günden bu yana bu alanda tek yetkili olan Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) konu ile ilgili sürekli düzenlemeler yapıyor. KGK bir yandan genel olarak bağımsız denetim faaliyetlerinin mevcut yasal düzenlemelere uygunluğunun ve bu faaliyetlerin standartlara uygun olarak yürütülüp yürütülmediğinin, meslekten bağımsız, kamu yararını ön planda tutan bir kurum tarafından çeşitli uygulamalarla kontrol etme görevini sürdürürken bir yandan da bağımsız denetim kapsamını genişletiyor.
Bağımsız Denetimin Kapsamı Genişliyor
KGK tarafından yapılan basın açıklamasına göre; en büyük şirketlerden başlamak üzere 2013 yılında 2 bin 500, 2014 yılında 3 bin 500 civarında şirket bağımsız denetime tabi olmuş olup, 2015 yılında ise yeni Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca 5 bin civarında şirketin bağımsız denetime tabi olacağını tahmin edilmektedir.
Bildiğiniz üzere bağımsız denetimin kapsamı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirleniyor. Buna göre Bakanlar Kurulunca belirlenen 3 kriterden 2sini tutturanlar bir sonraki dönemden itibaren bağımsız denetim kapsamına giriyor.
2015 Yılı İçin Bağımsız Denetime Tabi Olma Kriterleri
2015 yılı için bağımsız denetime tabi olacak şirket kriterleri 1 Şubat 2015 tarih ve 29254 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2014/7149 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla belirlenmiştir.
Söz konusu BKK uyarınca 2015 yılı için bağımsız denetime tabi olma kriterleri olarak;
a) Aktif toplamının 50 milyon TL ve üzerinde olması,
b) Yıllık net satış hasılatının 100 milyon TL ve üzerinde olması,
c) Çalışan sayısının 200 ve üzerinde olması belirlenmiştir.
Şirketlerin bağımsız denetime tabi olması için yukarıda belirtilen üç ölçütten ikisini üst üste iki hesap dönemi sağlaması gerekir. Birbirini takip eden hesap dönemlerinde sağlanan iki ölçütün aynı ölçütler olması şart değildir. Dolayısıyla 2013 ve 2014 yıllarında bu 3 kriterden herhangi 2 sini sağlayan şirketler 2015 yılında bağımsız denetime tabi olacaktır.
Bilindiği üzere, bağımsız denetim, Türkiye Denetim Standartlarına göre yapılmakta olup, söz konusu standartlar KGK tarafından uluslararası standartlarla uyumlu olarak oluşturulmuş ve Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğü konulmuştur.
Bağımsız denetim, KGK tarafından yetkilendirilen “Bağımsız Denetim Kuruluşları” ve “Bağımsız Denetçiler” tarafından yapılmakta olup, bu güne kadar 149 adet bağımsız denetim kuruluşu ile 10 bin 500 bağımsız denetçinin Bağımsız Denetim Resmi Siciline kaydı yapılmıştır. Şirket muhasebe ve mali idare birimlerinin 2013 ve 2014 bilanço ve gelir tablolarında yer alan rakamları dikkatlice kontrol etmeleri ve 3 kriterden 2 sini sağladıklarını gördükleri anda, bu yılın Mart ayı sonuna kadar yapılacak Genel Kurullarda ilgili bağımsız denetim kuruluşu veya bağımsız denetçiyi Genel Kurula sunmaları gerekmektedir.
10.02.2015
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.