Son zamanlarda yaşanan iş kazaları, inşaat ve madencilik sektörlerinde iş güvenliği anlamında bir şeyler yapılması gerektiği yönünde kamuoyu algısı oluşturmuştur.
Bu algıya cevap olarak öncelikle torba yasa ile madencilik sektöründe bir takım ciddi adımlar atılmıştı. Geçtiğimiz günlerde ise inşaat sektöründe bazı yasal düzenlemeler yapıldı.
Bunlardan biri 167 Sayılı İnşaat İşlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, diğeri ise Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmeliktir.
167 Sayılı İnşaat İşlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi
167 sayılı İnşaat İşlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) 1988 yılında gerçekleştirilen 75inci Uluslararası Çalışma Konferansında kabul edilmiş olup, 11 Ocak 1991 tarihinden bu yana yürürlüktedir. Sözleşmeyi, hâlihazırda ILOya üye 185 ülkeden 25i onaylamıştır.
Sözleşmenin onaylanmasına dair kanunun gerekçesinde inşaat işlerinde iş kazası oranlarının yüksekliğinden bahsedilerek, söz konusu sözleşmenin onaylanması ile inşaat sektörü çalışanlarına uluslararası standartlarda yeni güvenceler kazandırılmasının amaçlandığı açıkça belirtilmiştir.
Sözleşmede inşaat, inşaat alanı, işçi ve işveren terimlerinden neyin anlaşılması gerektiği açıklanmıştır.
İki veya daha fazla işveren tarafından yapılan inşaat işleri
Sözleşmenin 8inci Maddesinde, iki veya daha fazla işveren tarafından yapılan inşaat işlerinde; asıl işveren, güvenlik veya sağlıkla ilgili belirlenen önlemlerin eşgüdümünden ve bu tür önlemlerin ulusal mevzuatla mümkün olduğunca uyumlu olmasından sorumlu olduğu belirtilmiştir.
Aynı maddede, her işverenin belirtilen önlemlerin yetkisi altındaki işçilere uygulanmasından sorumlu olduğu belirtilmektedir.
Önleyici ve koruyucu tedbirler
Bu başlık altında özellikle inşaat alanındaki iskele ve merdivenlerin, kaldırma aletleri ve düzeneklerin, nakliye, hafriyat ve malzeme taşıma ekipmanlarının, genel standartları belirlenmiştir.
Yine basınçlı havada, çatı işlerinde veya su üstünde çalışmaya ilişkin genel sorumluluk prensipleri de bu başlık altında sıralanmıştır.
Söz konusu sözleşmenin diğer maddelerinde yine inşaat işlerinde genel anlamda standartlar belirlenmiştir.
Ön Ödemeli Konut Satışı Hakkında Yönetmelik
Maketten konut satışı da dediğimiz, henüz proje aşamasında yapılan konut satışlarına ilişkin yönetmelik yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu yönetmelik özellikle tüketici hakları bakımından önemli koruyucu tedbirler içermektedir.
Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesi
İlgili yönetmelikte ön ödemeli konut satış sözleşmesi, ancak kat irtifakı devrinin tüketici lehine tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte yapılacak yazılı bir sözleşme şeklinde veya noterliklerde düzenleme şeklinde yapılan satış vaadi sözleşmesi ile kurulacaktır.
Ayrıca bahsedilen ön ödemeli konut satış sözleşmesi kurulmadan en az bir gün önce yönetmelikte belirtilen hususları içeren ön bilgilendirme formunun tüketiciye verilmesi zorunlu hale getirilmiştir.
36 ayda teslim
Yönetmeliğe göre; ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemeyecektir.
09.12.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.