Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen ve içerisinde vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarına ilişkin yapılandırma hükümleri yer alan yasa yürürlülüğe girdi girmesine ama tartışmaları da beraberinde getirdi.
Özellikle kasa ve ortaklar cari hesaplarının düzeltilmesi konusunda yaşanan sıkıntılar bir hayli fazla.
Kısaca bahsedecek olursak Torba Kanunun 74. maddesinde yer alan düzenlemeye göre; kurumlar vergisi mükelleflerine, 31/12/2013 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutlarını ve ortaklardan alacak tutarlarını bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltmeleri ve böylece kayıtlarını fiili duruma uygun hale getirmeleri imkanı verilmiştir.
Yani 31.12.2013 tarihli bilançosunda kasa hesabı veya ortaklar cari hesabı doğru olmayan şirketler bu madde hükmünden yararlanmak suretiyle hesapları düzeltme imkanına sahip. Genellikle kasa hesabının veya ortaklar cari hesabının bilançoda olduğundan fazla görünmesinin iki sebebi vardır. Bunlardan birincisi şirketin kayıt dışı yaptığı ödemeler, (yani yapılan ödeme karşılığı belge alınamaması durumu) ikincisi ise ortakların kar payı dağıtmak yerine kendi ceplerine şirketten para aktarmalarıdır. Bu iki durumda bilançoda görülen kasa veya ortaklardan alacaklar hesabı gerçeği yansıtmaz. Kasa hesabında bulunan paralar gerçekte yoktur.
İşte kanun bu şekilde hesapları gerçeği göstermeyen mükelleflere bir imkan sağlıyor. Eğer şirketinizde bu durum söz konusu ise 31.12.2014 tarihine kadar vergi dairesine fazla olan tutarı beyan edip bu tutar üzerinden yüzde 3 vergi ödemek suretiyle düzenlemeden yararlanabilirsiniz.
Ancak vahim olan mesesle şu. Bazı mükelleflerin vergi incelemesine konu olmaması için muhasebe hilesi anlamında suç olsa bile bu tip hesapları gizlemektedirler. Örneğin kasa hesabı fazlası olan bir işletme vergi incelemesine girmemek için söz konusu hesabı yıl sonu yaklaşırken başka bir hesaba aktarmaktadır. Dolayısıyla kasa hesabında görünmesi gereken tutar yıl sonu geldiğinde başka bir hesapta yer almaktadır.
İşte yasa daha yayınlanmadan, meclise sunulduğu sıralarda bu firmaları bir telaş aldı. Yasadan yararlanmak için daha önce gizledikleri bu tutarları, tekrar kasa veya ortaklardan alacaklar hesabında aktarabilmek (doğru şekline dönüştürmek) için yığınla düzeltme beyannamesi verildi. Tabi verilen düzeltme beyannamelerinin ekinde yer alan bilançoları da gerçek duruma uygun hale getirdiler. Yani her şeyi açık oynadılar.
Ama Maliye Bakanlığı tebliğle yaptığı düzenlemelerde verilen bu düzeltme beyannamelerine itibar etmeyeceğini açıkça yazdı. Bazı alacakların 6552 sayılı kanun kapsamında yeniden yapılandırılmasına dair genel tebliğde (Seri No: 1in II/A-4 bölümünde) açıkça sadece 31.12.2013 tarihinde verilen beyannamelerdeki bilançoların dikkate alınacağı daha sonra verilen düzeltme beyannamelerinde yer alan bilançolarda yer alan hesapların ise dikkate alınamayacağı belirtildi.
Şimdi muhtemelen mükellefler konu hakkında dava açmaya hazırlanıyor. Ancak şu an itibari ile de farklı iki durum söz konusu. Bunlardan ilki 31.12.2013 tarihinde beyan edilen bilançoda görülen kasa ve ortaklar cari hesabının dikkate alınması olup daha sonra düzeltme yoluyla verilen bilançoların dikkate alınmayacak olması. İkincisi ise uyanık mükelleflerin (!) gizledikleri bu tutarları beyanname ile beyan etmiş yani kendilerini ele vermiş olduklarından, artık bu tutarlar üzerinden faiz ve katma değer vergisi hesaplamak zorunda kalmış olmalarıdır. Yoksa en kısa zamanda bir vergi incelemesi kendilerini beklemektedir.
Şimdi kim daha uyanık siz karar verin.
28.10.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.