TBMM başkanlığına sunulan “Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin ayrıntılarına daha önce değinmiştik.
Kanun Teklifi, Vergi ve SGK alacaklarının yapılandırma yoluyla tahsili için hazırlanmış ve meclise sunulmuştu.
Söz konusu kanun teklifinin Plan ve Bütçe komisyonunda görüşme aşaması bitti. Şimdi meclis genel kurulunda görüşülecek. Plan ve Bütçe Komisyonu kanun hakkındaki raporunu meclis başkanlığına sundu.
Plan bütçe komisyonuna girmeden önce cezalar da yapılandırma kapsamında idi. Yani vergi aslına bağlı cezalar vergi aslının kanunda belirlendiği şekilde ödenmesi koşulu ile kaldırılıyordu.
Maliye Bakanının ısrarı sonucu bu madde metinden çıkarıldı.
Tabi meclis gündeminde aynı madde tekrar gelir mi bilinmez ama bilenen tek gerçek kanunun bu haliyle mükelleflere, vergi idaresine ve vergi yargısına çok da faydalı olamayacağıdır.
Mükellefler zaten 6111 kapsamında kısa süre önce bir yapılandırmadan yararlanmıştı. O zaman için tahsil edilemeyen alacaklar bugünkü kanundan çok daha iyi şartlarda (cezalar dahil) yapılandırılmıştı. Zaten o zaman için bu yapılandırmadan yararlanan yararlandı, yararlanamayan ise daha dezavantajlı bu yeni kanundan yararlanacak zannediyorsak yanılıyoruz.
Ha ne olur ancak 6111 sayılı kanun ile bu dönem arasında borçları birikmiş olanlar varsa dar çerçevede bu mükelleflere bir çare olabilir bu kanun. Bu hali ile kanun vergi alacaklarının yapılandırılmasından daha çok trafik para cezalarının yapılandırılması (!) olarak kamuoyunda kendine yer bulacak gibi görünüyor.
Tabi bu durum kanunun uygulamadaki başarı şansını zora sokuyor.
Özellikle vergi yargısı ile vergi idaresinin işlerini kolaylaştıracak hükümlerin plan ve bütçe komisyonunda maalesef ilave edilememiş olması yeni kanunun başarı şansını neredeyse sıfıra indiriyor.
Çünkü asıl sorun halihazırda yargı aşamasında bulunan veya inceleme süreci devam eden veya inceleme süreci tamamlanmış olup hakkında rapor düzenlenen mükelleflerin durumları idi. Bunlara bir de uzlaşma bekleyen mükellefleri de dahil edebiliriz.
Bu kapsamdaki mükellefler için bir düzenleme yapılmamış olması sadece bu mükellefleri ilgilendirmiyor, bu durum aynı zamanda iş yoğunluğu sebebiyle etkin çalışamayan vergi idaresi ve vergi yargısını da yakından ilgilendiriyor.
Kanunda bahsedilen konular için herhangi bir düzenleme yapılmadığı sürece, vergi yargısı ve vergi idaresinin yoğun mesaisi devam edecek ve daha da önemlisi çıkan kanun sadece trafik para cezası yapılandırmasından öteye gidemeyecek ve beklentilerin aksine başarılı olamayacaktır.
Zaten maliye bakanlığında veriler mevcut. 6111 sayılı kanunun da uygulama sonuçlarına yönelik istatistiki bilgiler mutlaka idarenin elinde bulunuyordur. Kanunun bu haliyle kanunlaşması halinde başarısız olacağını söylemek için müneccim olmaya gerek yok, bahsettiğim istatistiklere bakmak yeterli olacaktır.
22.07.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.