TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranlarını açıkladı.
Buna göre Mayıs ayında Tüketici Fiyatları Endeksi 2013 yılının aynı ayına göre %9,66 arttı.
Kamuoyunda genellikle pazarda yer alan ürünlerin fiyatları enflasyon artışına gerekçe olarak gösterilir. Özellikle ana haber bültenlerinde biberin, domatesin veya kuru baklagillerin fiyatları kıyaslanarak enflasyonun arttığından dem vurulur.
Tabiî ki işin aslı öyle değil.
Enflasyon belirli harcama gruplarından oluşuyor. TÜİK enflasyon rakamlarını açıklarken buna ilişkin tabloyu da ek olarak yayınlıyor.
İşte ana harcama grupları itibari ile Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeks rakamlarındaki değişimler:
Tablodan da görüleceği üzere ana harcama kalemleri içerisinde en yüksek paya sahip kalem “gıda ve alkolsüz içecekler” kalemi. Bu kalemi sırasıyla “konut” ve “ulaştırma” izliyor. Söz konusu üç ana harcama kaleminin toplam sepet içerisindeki ağırlığı ise %56 lar seviyesinde. Yani bu üç harcama kaleminde olası artış veya azalışlar tüm sepete yansıyor. Diğer kalemlerde aşırı bir dalgalanma olmadığı sürece genel enflasyon oranını bu üç temel kalem belirliyor aslında.
Harcama gruplarının ağırlığı dikkate alındığında bu aydaki fiyat artışlarının en önemli sebebi gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artış. Yaklaşık tüm sepetin dörtte birini teşkil eden (%24,45) bu harcamalar her ne kadar geçtiğimiz aya göre düşüş gösterse de, bir önceki yılın Mayıs ayına göre tam olarak %14,11 artmış durumda. Yine sepette %15,54 ile üçüncü sıradan kendine yer bulan Ulaştırma harcamaları grubunda ise bir önceki yılın aynı ayına göre %13,11 lik bir artış var.
Hal böyle iken tüketici fiyat endeks rakamının artması da doğal.
Son zamanlarda orta doğuda meydana gelen gelişmeler petrol ve döviz fiyatlarını arttırdı. Bu ise bizim gibi dış ticaret açığı veren ülkeler açısından cari açık problemini akla getiriyor. Her ne kadar döviz kurundaki artış ithalat üzerinde baskı yaratacak olsa da enerji girdi maliyetlerinin yükselecek olması ülke ekonomisini olumsuz bir tabloyla karşı karşıya bırakmaktadır. Bunun etkisi maliyetlerin yükselmesi ve fiyatların daha da yukarı doğru ivme kazanması sonucunu doğuracaktır. Yani enflasyonda artış kaçınılmaz gibi görünüyor.
Bir de bu yılki tarım ürünlerinde beklenen fiyat dalgalanmaları eklenince enflasyon açısından sıkıntılı bir döneme girmemiz içten bile değil.
Hele bir de bu günlerde çokça tartışılan faiz indirimi gerçekleşirse o zaman enflasyon artık zarar verici boyutlara bile ulaşabilir.
Ekonomik yapı kırılgan ve hassas oldukça izlenecek politikalar konusunda dikkatli olunmak zorunluluğu vardır. Fiyat istikrarı bakımından sorun yaşamaya başlarsak ekonominin diğer dengeleri olan bütçe, cari açık ve borçlanma konusunda da ciddi sıkıntılar yaşarız.
24.06.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.