YAZARLARIMIZ
Ali Rıza Akbulut
Yeminli Mali Müşavir
E. Baş Hesap Uzmanı
alirizaakbulut@gmail.com



Vergi ve SGK Alacaklarında Yapılandırma

TBMM başkanlığına sunulan “Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile bir kez daha vergi ve SGK primleri için yapılandırma kamuoyunun gündemine gelmiş oldu. 
Yapılandırma diyoruz çünkü teklife göre verginin veya SGK priminin aslında herhangi bir af yok. Sadece bu alacaklara bağlı bulunan gecikme faizi, gecikme zammı ve cezalar gibi ödemeler yapılandırma kapsamına giriyor.

Söz konusu Kanun Teklifi halihazırda plan ve bütçe komisyonunda görüşülüyor. Söz konusu kanun bu haliyle çıkar mı bilinmez? Çünkü yasa 2011 yılında çıkarılan ve benzeri olan 6111 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”a göre daha dar çerçevede hazırlanmış görünüyor.
Söz konusu Kanun Teklifinde 30.04.2014 tarihi itibari ile vadesi geldiği halde ödenmemiş vergi ve SGK prim alacaklarının aslının ödenmesi koşulu ile bu alacaklara uygulanmış faiz ve cezalar kaldırılıyor. Bu kaldırılan faiz ve cezaların tamamının yerine ise sadece TEFE/ÜFE oranında bir faiz hesaplanıyor.

Yani 30.04.2014 tarihi öncesinde ödenmemiş bir vergi borcunuz varsa bu vergi borcunun aslı ile aslı üzerinden hesaplanan TEFE/ÜFE enflasyon farkını ödemeniz veya 6,9,12 veya 18 taksitle ödemeyi taahhüt ettiğiniz zaman vergi aslına bağlı olan tüm ceza ve faizler kaldırılıyor. Ancak taksitlendirmede 1,05 den başlayan katsayı uygulaması yapılıyor. Taksitler ise iki ayda bir tahsil ediliyor.
Kanun Teklifi ile ayrıca kasa ve ortaklar cari hesaplarının düzeltilmesine de imkan tanınıyor. Bunun için yapılması gereken düzeltilen tutarlar üzerinden %3 vergi ödemek.
Taksitlendirme yapanlar bir takvim yılında iki veya daha az taksitin süresinde ödeyememeleri veya eksik ödemeleri halinde, yapılandırma düzenlemesinden yararlanmaya devam edebileceklerdir. Ancak bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı tamamen kaybedilmektedir.

Ayrıca yine taksitlendirme yapanlar, cari dönemde oluşan vergilerini de bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri veya eksik ödemeleri halinde, yapılandırılan borçlarına ilişkin kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybedeceklerdir.

Kanundan yararlanmak için yürürlük tarihini beklemek, yürürlük tarihinden sonra iki ay içerisinde yapılandırma kapsamındaki borçlar için başvurmak gerekiyor. Onun için kanunun yürürlük tarihinin dikkatle takip edilmesi gerekiyor.
2011 yılında çıkarılan 6111 sayılı Kanunda sadece vadesi gelmiş alacaklar değil, ihtilaflı dediğimiz yargı süreci devam eden alacaklar, inceleme aşamasında olan alacaklar, uzlaşma aşamasında olan alacaklar, pişmanlıkla verilmiş beyannamelere ilişkin alacaklar da yapılandırma kapsamında idi. Ayrıca matrah artırımı dediğimiz inceleme riskini ortadan kaldıran ve kayıtdışı stok ve emtiaların kayda alınmasına ilişkin düzenlemeler de önceki kanunda yer alıyordu. Bu Kanun Teklifi ise bunların hiç birini içermiyor. Geçmiş uygulamada olup ta şimdiki teklifte bulunmayan konuları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

6111 Sayılı Kanun
Yeni Kanun Teklifi
Kesinleşmiş vergi borçları
VAR
VAR
İhtilaflı vergi borçları
VAR
YOK
İnceleme aşamasındaki vergiler
VAR
YOK
Matrah artırımı
VAR
YOK
Kasa hesabı düzeltmesi
VAR
VAR
Ortaklardan alacaklar hesabının düzeltmesi
VAR
VAR
Stok hesaplarının düzeltilmesi
VAR
YOK

Kamuoyunun beklentisi bu düzenlemelerinde yeni kanun teklifine eklenmesi yönünde. En azından komisyonlarda yasa görüşülürken bu ve benzeri hükümlerin ekleneceği yönünde ciddi bir baskı olduğunu biliyoruz.
Çünkü yasanın başarılı olması ve herkesi kapsaması açısından bu önemli. Hatta vergi yargısı, idari yargı, Maliye Bakanlığına bağlı birimler (Gelir İdaresi Başkanlığı ve Vergi Denetim Kurulu) ile SGKnın da iş yükleri de düşünüldüğünde zorunlu bile denilebilir. 

 

17.06.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM