YAZARLARIMIZ
Ali Rıza Akbulut
Yeminli Mali Müşavir
E. Baş Hesap Uzmanı
alirizaakbulut@gmail.com



İnşaat Sektörünün 2014 Beklentileri

Ekonominin temel sektörlerinden olan “inşaat” özellikle 2012 yılında önemli bir düşüş grafiği gösterdi. 2013 yılı ise büyüme hızı olarak nispeten daha iyi bir yıldı.
İnşaat sektörü dinamikleri olan bir sektör. Yani kendinden başka birçok sektöre ivme kazandıracak potansiyeli taşıyor. Bu yönüyle büyüme anlamında temel altyapı sektörlerinden. Bu sebepledir ki inşaat sektöründeki yavaşlama da diğer sektörlere aynı şekilde yansıyor.

Tablodan da görüleceği üzere özellikle 20112 yılında inşaat sektöründe büyük bir gerileme var. Bu durum inşaat sektöründeki büyümü hızının genel büyüme hızının gerisinde kalmasına sebep oluyor. 2013 yılında ise ilk üç çeyrek büyüme rakamları daha olumlu. Yine inşaat sektörünün genel profiline baktığımızda inşaat harcamalarının yaklaşık üçte biri kamu tarafından yapılıyor.
2013 yılının başından itibaren mevcut inşaat işlerinde yaşanan toparlanma Temmuz ayına kadar artış göstermişti. Mevcut inşaat işleri seviyesi Ağustos ayından itibaren ise kademeli bir gerileme eğilimi içine girmişti. Yeni yılın ilk ayında ise mevcut inşaat işleri seviyesi çok sınırlı bir 
gerileme ile durağan bir eğilim göstermektedir. Mevcut İnşaat işlerindeki bu durağanlığa rağmen Ocak ayı iş seviyesi geçen yılın Ocak ayına göre 6,1 puan daha yüksekte bulunmaktadır.

Belki de 2014 için en umut verici gelişme güven endeksinde 2014 ocak ayındaki artışıdır. İnşaat sektörü güven endeksi Ocak ayında 13,6 puan birden artmış olup geçen yılın Ocak ayında göre 6,3 puan daha yüksekte bulunmaktadır.
2013 yılının sonunda toplam 688.765 adet konut satıldığını görüyoruz ki bu rakam 2012 yılında 431.485, 2011 yılında ise 419.000 adet idi. Bu durum özellikle %1 KDV li konut taleplerinin öne çekilmesinden kaynaklanmıştır.

Bizim öngörümüz 2014 yılının da inşaat sektörü için zor bir yıl olacağıdır. Öncelikle birim maliyetlerde özellikle işgücü maliyetlerinde kayıtlılık anlamında artan maliyetler inşaat sektörü için karlılık anlamında önemli bir dezavantaj olacaktır. Nitekim TÜİK tarafından açıklanan son istatistiklere göre inşaat sektöründe istihdam %1,5 ve çalışılan saat %2,3 azalmasına rağmen, brüt ücret-maaş %0,7 artmıştır.
İkincisi genel büyüme tahminlerinin düşürülmüş olması tabiatıyla inşaat sektörünün de büyüme hızına etki edecektir. Özellikle konut dışı inşaat harcamalarının yatırım anlamında azalması muhtemeldir.
Üçüncüsü MB nın kredi fonlama maliyetlerini artırmış olması sebebiyle yükselen kredi faizleri konut talebi kısılmasına neden olabilecektir. Ancak bu noktada hemen belirtmemiz gerekir ki 2013 yılı sonu itibari ile konut inşaat maliyetleri %7,1 artarken, konut satış fiyatları %13,3 artmıştır. Yani inşaat sektöründe konut üretenler karlarından bir miktar feragat etmek suretiyle bu olumsuz tabloyu değiştirebileceklerdir.
Ve son olarak %1 KDV dolayısıyla talep edilen konut miktarının büyük çoğunluğunun 2013 yılında kullanılmıştır. 2014 yılında sektör KDV dezavantajı yaşayacak bu da konut talebinde azalmaya neden olabilecektir. 


 

12.03.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM