Kredi derecelendirme kuruluşları bir takım verilere dayanarak ülkelerin veya bankaların kredibilitesine ilişkin olarak notlandırmalar yapar. Global ekonomik sistem içinde, ülkelerin ekonomik işlevlerini devam ettirmek için ihtiyaç duydukları yabancı fonları, uluslararası piyasalardan temin etmeleri büyük ölçüde onların kredi notlarına bağlıdır.
Moddys, Standart and Poors ve Fitch bildiğimiz en üst düzey uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarıdır. Söz konusu kuruluşların açıkladığı notlar özellikle yurtdışı yatırımcılar için bir başvuru kaynağıdır.
Kredi notu; uluslararası kredi ilişkilerinde, kredi açılan ülkelerde meydana gelebilecek önemli olaylar neticesinde kredinin geri dönmemesi olasılığı şeklinde tanımlanmıştır Ülkenin riski arttıkça başka bir deyişle kredi notu düştükçe, ülke krediyi geri ödemede zorluğa düşeceği olasılığı artar ve bu durumda ülkenin gelecekte borç alma ihtimalini zorlaştırır ve kredi maliyetini yükseltir. Bir ülkenin kredibilitesi, o ülkenin ekonomik, politik ve sosyal yapısına göre belirlenir.
Kısaca bu kuruluşların açıkladığı notlar daha öncede bahsettiğim gibi yatırımcılar için bir ipucu oluşturuyor. Örneğin bir ülke için genel izlenim yatırımın riskli olduğu yönünde ise ve kuruluşlar tarafından bunu gösteren bir not verilmişse yatırımcılar bu ülkeye yatırım yaparken daha dikkatli davranmak zorunda kalabiliyor.
Son açıklanan notlar Türkiye açısından pek de iç açıcı değil. Özellikle S&P; Türkiye için yatırım yapılabilir seviyenin altı olan BB+ notunu vermiş durumda. Bir de kredi görünümü var tabi. S&P kredi görünümümüzü de “durağan” olarak açıkladı.
Özellikle siyasi değişkenlikler ülkelerin kredibilitelerinde önemli değişikliklere sebep oluyor. Yatırımcı yatırım yapacağı ülkede daha çok güven ve istikrar bekliyor. Ve bu güven ve istikrarın doğal olarak kısa veya uzun süreli olması da yatırımcının yatırım süresini etkiliyor. Bu nedenle ülkelerdeki siyasal belirsizlikler arttıkça ekonomik belirsizliklerinde artacağı endişesi tabiatıyla yatırımcılarda oluşuyor.
Türkiyenin kredi notu anlamında diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları ise sadece uyarıya yetindi. Moddys e göre Türkiyenin kredi notu Baa3 yani yatırım yapılabilir olumlu seviyenin en altındayız. Ve kredi görünümümüz de “durağan”. Ve ilgili kuruluşun yetkilileri; kamu maliyesinde sağlanan iyileşmenin tersine dönmesi veya dış sermaye akışlarının ani ve kalıcı şekilde durması halinde kredi notunda aşağı yönlü risk oluşacağı belirtip,
Türkiye'deki siyasi riskin azalması, kredi notuna dair başka iyileşmeler olmadığı sürece kredi notunda yukarı yönlü hareketi tetiklemek için yeterli değil diyor.
Ayrıca Moddys, MBnin faiz artırımı kararı ile TL fonlama maliyetini arttırdığını ve özellikle kredi portföyünde son yıllarda belirgin olarak artış gösteren tüketici kredileri ve KOBİ kredilerinin kısa vadeli ve değişken faizli olduğu için risk altında olduğunu vurgulayarak şüphesiz bu durumun da bankalar için kredi riski anlamına geldiğini belirtiyor. Ayrıca büyüme tahminlerindeki düşüşü de buna ilave olarak kredi daralmasına neden olacağını da söylüyor.
Diğer bir uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch ise; kredi notumuzu Kasım 2012 de yükselttiği seviyede hala tutuyor. Bu not BBB- ve kredi görünümü “durağan”. Bu da yine yatırım yapılabilir olumlu aşamanın sınırına tekabül ediyor.
Yurtdışına karşı verilen olumsuz imajlar kredi notlarımızı iyiden iyiye etkiliyor ve etkileyecek te. Siyasi ve ekonomik olumlu mesajlar vermediğimiz müddetçe yatırımcının güvenini kaybedeceğiz ve Türkiye hâlihazırda yatırım için riskli ülkeler arasında notlandırılacak. Bu da cari açık ve bunun finansmanı konusunda ciddi sıkıntı yaşayan ülkemiz için hiç de iyi sonuçlar doğurmayacak.
05.04.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.