Türkiye de son yıllarda mili gelir analizlerinde en çarpıcı nokta; yatırımların artık özel sektör eliyle yapılıyor olması. 2014-2016 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program çerçevesinde hazırlanan 2014 Yılı Programında özel sektör yatırımlarının %5,7 artması beklenirken kamu sektörü yatırımlarının %3,8 azalması bekleniyor.
Yani zaten özel sektör lehine olan yatırım makası daha da açılacak gibi görünüyor. Gerçi kamu sektörü tüketiminde benzer şekilde bir azalma görünmese de yatırım anlamında her şey özel sektörün elinde.
Yaklaşık 1.500 Milyar TL milli gelirimizde özel sektörün bu payı yadsınamaz. Ancak tasarruf anlamında çok da iyi şeyler söyleyemeyeceğiz. Tasarruf etmiyoruz.
Hem hane halkı anlamında hem de gelen anlamda tasarruf sorunumuz git gide büyüyor. Bırakın tasarruf etmeyi geleceğimizi bile ipotek altına alıyoruz. Kredi kartları bunun en büyük göstergesi.
Türkiye de kredi kartlarına yapılmak istenen düzenlemeler, bireysel emeklilik sistemindeki reformlar hep tasarruf eğilimimizi biraz daha artırmak için.
Sonuçta yatırımların esas kaynağı ister öz sermaye ile olsun ister kredi ile olsun, tasarrufların artmasına bağlı.
Ayrıca Türkiye de yatırımlar artma trendinde iken tasarruflar bunun tam tersi maalesef azalma yönünde. Bu da doğal olarak tasarruf açığını beraberinde getiriyor. Bunun sonucunda tasarruf etmeden yatırımlar geçekleştiriliyor.
Bununda finansmanı malum !
Dünya Bankası istatistiklerine göre Türkiye de gayri safi sermaye oluşumunun GSYİH ya oranı %20 ler seviyesinde. Bunun %80 i özel sektör eliyle gerçekleştiriliyor. Yani yapılan yatırımlar daha öncede bahsettiğimiz gibi özel sektörün kontrolünde. Oysa yine Dünya Bankası istatistiklerine göre tasarruf oranımız %14 ler seviyesinde.
Seçilmiş bazı ülkelerin tasarruf ve yatırım oranları incelendiğinde özellikle Çin bu konuda en başarılı ülke. Yani ülkede gelirin neredeyse yarısı tasarruf ediliyor ve doğal olarak yatırımlar da bu oranda yüksek. ABD bile, ki tüketim toplumu olmasına rağmen, bizden daha iyi bir tasarruf oranına (%17) sahip.
Özellikle son gelişmeler ışığında doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının azalmasına gebe olan ülkemizde tasarruf açığı cari açık ve büyümeyi de direkt olarak etkileyecektir.
“Geçmişler geleceğe, suyun suya benzemesinden daha çok benzer” İbni Haldun
21.01.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.