2012 yılı itibari ile Türkiyede toplam AR-GE harcamalarının tutarı 13.062 milyon TL. Bu da gayri safi milli hasılanın %0,92 sine denk geliyor. Yüzde bir bile değil.AR-GE teşviklerine rağmen durum içler acısı. Dünya ülkelerindeki rakamlar bunu daha iyi özetliyor.
Şöyle ki;
AR-GE harcamalarının gayri safi milli hasılaya oranı Avusturyada %2,75, Kanadada %1,74, Danimarkada %3,09, İsrailde %4,38, ABDde %2,77, Japonyada %3,26, Almanyada %2,84 civarlarında.
Bunun anlamı Almanyada yapılan AR-GE harcaması 80 milyar dolar, ABDde 383 milyar dolar, Japonyada 128 milyar dolar.
Bizde ise 2011 yılı için aynı rakam sadece ve sadece 8 milyar dolar civarında.Fark oldukça büyük ve ekonomik anlamda bu fark büyüdükçe gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomi sınırları belirleniyor.
Yani ekonomiler AR-GE yatırımı yapanlar bir başka deyişle teknolojiyi kullanan ve yeni buluşlar yaparak gelişen ekonomiler ve diğerleri yani sadece onu kullananlar diye ayrılıyor.
Ülkeler için ekonomik anlamda rekabet avantajı sağlanması ve gelişen bilgi toplumunda teknolojiden en üst düzeyde yararlanılmasının göstergelerinden biridir AR-GE harcamaları.
AR-GE yatırımlarınız ne kadar yüksekse teknolojik bağımlılıktan o kadar uzaksınız demektir. Yabancı sermaye ve verimlilik anlamında ayrıca AR-GE büyük olanaklar sağlamaktadır.
Ülkemizde de AR-GE konusunda oldukça geniş kapsamlı düzenlemeler var.
Hem vergi kanunlarında hem de 5746 sayılı ve 4691 yasalarda alternatif teşvikler öngörülmüş durumda. Kurumlar ve gelir vergisinde mükelleflerin AR-GE harcamalarının %100ünü beyannamede indirimi söz konusu.
Vergi kanunlarında yapılan bu düzenlemeden herkes yararlanabilecektir. Yani şirketlerin AR-GE departmanlarının teknoloji geliştirme bölgelerinde veya serbest bölgelerde olmasına gerek bulunmamaktadır.
5746 sayılı kanun uyarınca ise yine %100 indirim kabul edilmekle birlikte ayrıca 500 ve üzerinde tam zaman eşdeğer AR-GE personeli istihdam eden AR-GE merkezleri için ek olarak bir önceki yıla göre gerçekleştirdikleri harcama artış tutarının %50si oranında ek indirim mevcut.
Ayrıca bu yasa kapsamındaki yatırımlarda ücretlerde gelir vergisi stopaj, sgk prim desteği ve damga vergisi istisnası da bulunuyor.
Ancak son zamanlarda bu uygulamaların da yeterli olmadığı görülmüş olacak ki farklı düzenlemeler üzerinde çalışılıyor.
Şirketlere verilen Ar-Ge desteklerine ek olarak “Yatırım Destek Programı” adıyla yeni bir program için başlanılan çalışmalarda sona gelindiği biliniyor.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve genel teşvik sisteminin dışında bir uygulama olan Yatırım Destek Programında işletmelere 3.5 milyon liralık teşvik yanı sıra 6.5 milyon liraya kadar da faiz desteği sağlanacak.
Böylece bir işletmeye 10 milyon liraya kadar destek sağlanmış olacak. Detayları yönetmelikle belirlenecek Yatırım Destek Programına, yaptığı Ar-Ge çalışması herhangi bir kamu kurumundan onay almış şirketlerin projeleri kabul edecek. Programa en fazla 50 milyon liralık projeler başvuruda bulunabilecek.
Ayrıca Maliye Bakanlığı kaynaklarına göre; AR-GE yaparak veya yazılım geliştirerek ortaya konan buluşların satılması, kiralanması, devredilmesi durumlarında KDV alınmaması ve buradan elde edilen kazançların yarısının kurumlar ve gelir vergisinden istisna edilmesi söz konusu.
Küresel ekonomide uluslararası rekabet avantajı için ve AR-GE yatırımları şart. Bu konuya kamu otoriteleri ciddi şekilde konsantre olmuş görünüyor. Geriye sadece şirketlerin bu konudaki avantajları düşünüp verimliliklerine yapacakları bu yatırımların ayrıca teşvik edildiğinin farkına varmaları gerekiyor.
31.12.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.