Daha geçen hafta bu satırlardan ifade etmiştik, ekonomiden kötü sinyaller geliyor diye ve daha bir hafta bile geçmeden fatura her zamanki gibi vatandaşa kesildi. Hem de vergi artışlarının böyle dönemlerde bir intihar olacağını söylememize rağmen.
Maliye bakanın açıkladığı Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, 27 Eylül Çarşamba günü TBMM Başkanlığına sunuldu.
Söz konusu tasarı ile yapılacak değişikliklerden en önemlisi bazı ödeme ve işlemlerde; Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borcun bulunmadığına ilişkin belge aranılması, yapılacak ödemelerden istihkak sahiplerinin amme borçlarının kesilerek ilgili tahsil dairesine aktarılması zorunluluğuna ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı'nın yetkili kılınmış olmasıdır.
Yine söz konusu tasarı ile konuşma, internet, yayıncılık gibi haberleşme hizmetlerinde yüzde 25, yüzde 15 ve yüzde 5 şeklinde farklı oranlarda uygulanan özel iletişim vergisi oranları her bir hizmet için yüzde 7,5 olarak eşitleniyor. Ayrıca şans oyunları ile gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyeler için uygulanan yüzde 10 nispetindeki veraset ve intikal vergisi oranı yüzde 20 ye yükseltiliyor.
Gelir Vergisi Kanunu'nun üçüncü dilimindeki ücretler için yapılacak vergi kesintisi oranı, yüzde 27 yerine yüzde 30 olarak uygulanması ve kurumların, en az 2 yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından doğan kazançların yüzde 75 olan kurumlar vergisinden istisna oranı yüzde 50 ye düşürülmesi planlanıyor. Yine kola üzerinden alınan yüzde 25 oranında alınan özel tüketim vergisi yılbaşından itibaren meyveli gazozlar ile enerji içeceklerinden de alınmaya başlanıyor. Tasarıyla, mükelleflerin ikametgah adresi değişikliklerini vergi dairelerine bildirme zorunluluğu kaldırılıyor. Ayrıca kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca transfer fiyatlandırması ile ilgili yöntem belirleme anlaşmalarında (Peşin Fiyatlandırma Anlaşmaları) alınan 57 bin TL harç kaldırılıyor.
Tasarıyla takdir komisyonlarınca 2017 yılında 2018 yılı için takdir edilen asgari ölçüde, arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin 2017 yılı için uygulanan birim değerlerinin yüzde 50'sinden fazlasını aşması durumunda, 2018 yılına ilişkin bina ve arazi vergi değerlerinin hesabında, 2017 yılı için uygulanan asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin yüzde 50 fazlası esas alınacak.
Türkiye'de ikametgahı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından KDV mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlere ilişkin KDV'nin, Avrupa Birliği uygulamalarına benzer şekilde, bu hizmeti sunanlar tarafından beyan edilip ödenmesi sağlanıyor. Ayrıca cep telefonu abonelerinin yurt dışında yaptıkları kullanımlara ilişkin yurt dışındaki operatör tarafından, yurt içindeki operatöre verilen roaming hizmetine ilişkin bedel ile bunun yurt içindeki operatör tarafından aboneye yansıtılması, KDV'den istisna edilecek. Söz konusu hizmetlere ilişkin bedeller, Özel İletişim Vergisi'nden de istisna olacak.
Bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ile iştirak hisselerinin bankalara devir-teslimlerinde tanınan KDV istisnası, finansal kiralama ve finansman şirketlerine yapılan devir ile teslimlerde de sağlanıyor.
Yine tasarı ile bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili Döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin kurumlar vergisi oranı yüzde 20 den yüzde 22 ye yükseltiliyor. Finansa kesiminin bunu maliyetlere yani faiz oranlarına yansıtması engellenemez ise bir ekonomik intihar da burada görünüyor.
Tasarı ile Kurumlar Vergisi kapsamında yer alan, bankalara borçlu olanların ve bunların kefillerinin, bu borçlara karşılık olarak taşınmaz ve iştirak hisselerinin bankalara devrinden doğan kazançları ve bankaların bu şekilde elde ettikleri kıymetlerin satışından doğan kazançlarına tanınan kurumlar vergisi istisnası, banka dışı finansal kurumlar olan finansal kiralama ve finansman şirketlerini de kapsayacak şekilde genişletiliyor.
Tasarı ile vergi borçlarını süresinde ödemeyen mükelleflere yapılan ödeme emri tebligatlarında ödeme veya mal bildiriminde bulunma için öngörülen 7 günlük süre 15 güne çıkarılıyor. İhtiyati haciz ve ihtiyati tahakkuk uygulamalarında, bu işlemlere karşı dava açma süreleri de 7 gün yerine 15 gün oluyor.
Tasarı kira gelirlerinin beyanında kira gelirinden yüzde 25 oranında uygulanmakta olan götürü gider oranını yüzde 15'e düşürüyor.
Maalesef yine bir torba yasa, yine yamalı tedbirler, yine yapısal sorunlarla ilgilenmeden kısa vadeli çözümler arayan bir vergicilik anlayışı, maalesef.
03.10.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.