Tarih 19 Ağustos 2016:
Önce TBMM de kabul edilen 6736 sayılı Kanun yayımlandı. Vergi ve sgk primlerinin yapılandırması başlığı altında bir sürü düzenleme yapılmıştı. Mükellefler başvurularını yaptı, inceleme aşamasında olan vergi mükelleflerinin incelemelerinin tamamlanması için belirli bir tarih öngörüldü. Neticede her yapılandırma kanununda olan rutin şeyler tekrarlandı.
Tarih 25 Ekim 2016:
2016/9385 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, ödeme ve başvuru süreleri bir ay uzatıldı. Muhtemelen beklenen başvuru sayısı da tutturulamadı. Gerçi daha önceki yapılandırma kanunlarından da alıştığımız bir şeydi bu durum. Çükü daha önce de bir aylık uzatma yetkisi her yapılandırma kanununda kullanılmıştı.
Tarih 27 Ocak 2017:
Bir Kanun daha. 6770 sayılı Kanun ile yine taksit sürelerinde uzama getirildi. Bu alışılmadık bir durumdu işte.Daha önceki kanunlarda mali idare hiç bu kadar gönüllü desteklemezdi af kanunlarını. Bunun sebebi düzenli ödeyen mükelleflerin haksızlığa uğradığının düşünülmesi ve mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu azaltıcı düzenlemeler olması idi. Vergi af veya yapılandırmaları maliyecilerin çoğu için de doğru bir uygulama değildi, hem teorik olarak hem de pratik olarak. Ama bu kez idare olabildiğince arkasında idi bu tasarının. Bunun iki anlamı olabilirdi. Birincisi gerçekten işler yolunda gitmiyordu. İkincisi ise gerçekten olabildiğince fazla kişiye ulaşmak ve olabildiğince fazla tahsilat yapılmak isteniyordu.
Tarih 18 Nisan 2017:
Başbakan imzası ile bir Kanun Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderildi; 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Tasarısı.' Çok değil sadece 8 ay içerisinde 4. kez ya yeni bir af kanunu yasalaştı ya da eski kanundaki süreler uzatıldı veya değiştirildi. Söz konusu Kanun ile 6736 sayılı Kanun kapsamında borçlarını yapılandırmış olanlardan, düzenli ödeyenler için herhangi bir düzenleme yok. Ama yapılandırmaya başvurduğu halde taksitlerini düzenli ödeyememiş, aksatmış veya şartları ihlal ederek yapılandırması bozulmuş olanlara her zamanki gibi dördüncü (!) bir şans daha veriliyor. Bu böyle gidecekse düzenli ödemenin ve yapılandırmanın bir anlamı kalacak mı, manidar ? Bu gidişle Gresham Yasası dediğimiz kötü paranın iyi parayı piyasadan kovması gibi, vergide de af ve yapılandırma olağan hale gelip, süresinde beyan ve ödeme istisnai bir durum haline gelip sistemin dışına mı atılacak hep birlikte göreceğiz. 6736 sayılı kanun kapsamında borçlarını yeniden yapılandırmış olsa da 31 Mart 2017 tarihine kadar yeni bir vergi veya prim borcu oluşmuş ise 30 Haziran 2017 tarihine kadar ilgili idareye başvurmaları halinde borçları yapılandırılabilecek. Yine daha önceki yapılandırma kanunlarına başvurmamış veya başvuramamış olan mükelleflere de yeni bir fırsat veriliyor. Dikkat ederseniz yeni diyorum ama son diyemiyorum. Bu kapsamdaki mükelleflerin 30 Haziran 2017 tarihine kadar başvuru yapmaları halinde vergi ve prim borçları yapılandırılacak. Düzenlemeden yararlananlar için ilk taksit ödeme süreleri sonu vergi için 31 Temmuz 2017, sigorta prim borçluları için ise 31 Ağustos 2017. Yapılandırma ve af kanunlarının bizlere öğrettiği; Vergiyi zamanında ödemenin, vergi kaçırmamanın 'out', borçlanmak ve vergi usulsüzlükleri yapmanın 'in' olduğudur. O yüzden son olması dileklerimle.
03.05.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.