YAZARLARIMIZ
Ali Rıza Akbulut
Yeminli Mali Müşavir
E. Baş Hesap Uzmanı
alirizaakbulut@gmail.com



İnşaat ve Yan Sektörlerinde Vergi İndirimleri

Sektöre girdi sağlayan ve faaliyetlerini bu sektördeki gelişmelere bağlı olarak devam ettiren diğer sektörlerin katkısı da dikkate alındığında inşaat sektörünün GSMH içindeki payının yaklaşık yüzde 30 seviyesinde olduğu görülmektedir.

İnşaat sektörü, kendisine bağlı 200 den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep yaratan konumunda olup, bu yaygın etki, sektörün ekonominin lokomotifi olma vasfının en temel göstergesidir.
İngilterede yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, ortalama yeni bir evde 150 farklı meslek kolunu ilgilendiren 23.000 parça bulunmaktadır. Hiçbir ekonomik faaliyetin bu kadar çok doğrudan ya da dolaylı etki doğurma gücü olmadığı dikkate alındığında sektörün lokomotif gücünün, gelişmekte olan ülkeler için vazgeçilemez değeri daha açık olarak ortaya çıkmaktadır.
Yukarıdaki satırlar İNTESin (Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası) inşaat sektör raporundan. Bu açıklamalar, inşaat sektörünün özellikle kriz dönemlerinde neden desteklendiğini açıklamak için kullanılıyor.

Evet yeni gelen oran değişiklikleri ile hem inşaat sektörü hem de yine ona en yakın iki sektör olan mobilya ve beyaz eşya sektörü destekleniyor.
Öncelikle inşaat sektöründe yapılan sözleşmelerden alınan damga vergisi kaldırılıyor. Şöyle ki yapılan düzenleme ile satış vaadi sözleşmeleri ile ön ödemeli satış sözleşmelerinde damga vergisi oranı undan böyle sıfır olacak. Yeri gelmişken söyleyelim, kayıt dışı ekonomi anlamında damga vergisinin değil de tapu harcının kaldırılması hem inşaat sektörüne teşvik anlamında daha olumlu bir sonuç doğuracaktır hem de düşük beyan edilen gayrimenkul bedeli sebebi ile kayıt dışı ekonominin büyümesine engel olacaktır. 
Bunu bir kenara not edelim.

İnşaat ile ilgili ikinci teşvik ise katma değer vergisi oranı ile ilgili. Bilindiği üzere değişen sistemle net alanı 150 metrekarenin üzerinde olan konutlarla net alanı 150 metrekarenin altında olmakla beraber 2007/13033 sayılı Bakanları Kurulu Kararının 1nci maddesinin 6ncı fıkrası uyarınca üzerine inşaatın yapıldığı arsanın metrekare birim vergi değerinin 1000 liranın üzerinde (yeni uygulama ile 2000 lira) olan konutlarda KDV oranı yüzde 18 olarak uygulanmakta idi. Ancak geçtiğimiz yıl yapılan değişiklikle yüzde 18 KDVye tabi konutların 31.03.2017 tarihine kadar teslimlerinde KDV oranının yüzde 8 olarak uygulanması kararlaştırılmıştı. Şimdi yapılan düzenleme ile bu tarih 30.09.2017 tarihine kadar uzatılıyor. 

Ayrıca, bir az önce paragraf içinde de belirttiğimiz gibi 150 metrekareye kadar olan konutlarda KDV oranının belirlenmesinde dikkate alınan arsa birim metrekare vergi değerleri arttırılmış olup 03.02.2017 tarihinden itibaren, yapı ruhsatı 01.01.2017 tarihinden sonra alınan konut inşaat projeleri için arsa birim metrekare emlak vergisi değeri 1.000 ila 2.000 TL arasında olanlarda oran yüzde 8, 2.000 TLnin üzerinde olanlarda ise yüzde 18 olarak uygulanacaktır.

Gelelim mobilya ve beyaz eşyadaki KDV ve ÖTV oran indirimlerine. İnşaat sektörünün direkt ve en çok etkilediği veya etkilendiği bu iki sektörde yapılan indirimler şimdilik geçici gibi duruyor. 
Yapılan indirimler üç ay için geçerli.
2017/9759 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile beyaz eşya ve küçük ev aletlerinde ÖTV nisan ayına kadar sıfırlanıyor. Ahşap ve plastik mobilyalar ile koltuklar ve büro mobilyaları ürünlerinde ise aynı süre zarfında KDV oranı yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak. Bu arada tıpkı değerli taşlar ve pırlantada olduğu gibi gezinti gemileri, yatlar, kotralar ve teknelerden alınan ÖTV herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sıfırladı.
Sektör temsilcileri yukarıdaki destekler sayesinde konut fiyatlarının yüzde10 düşeceğini tahmin ediyor. Ankastre dahil satılan evlerde ise bu oran biraz daha yukarı çekilebilir. Ancak her halükarda sektöre bir canlılık geleceği muhakkak. Maliye cephesinde ise yapılan bu değişikliklerin bütçeye maliyetinin 1 milyar lira maliyeti olacağını ifade ediyor. 
Bakalım göreceğiz, Maliye Bakanı Naci Ağbal mı haklı yoksa Arthur Laffer mi ?

07.02.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM