YAZARLARIMIZ
Ali Rıza Akbulut
Yeminli Mali Müşavir
E. Baş Hesap Uzmanı
alirizaakbulut@gmail.com



Şirket Kuruluşlarında Yeni Dönem

Uzunca bir süredir noter ve ticaret sicil müdürlüklerinin beklediği tebliğ, geçen hafta itibari ile nihayet Resmi Gazetede yayımlandı.
Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ 6 Aralık 2016 tarih ve 29910 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu tebliğe göre artık şirket kuruluşları ve imza beyannameleri için tek yetkili mercii noter olmayacak. Bundan sonra şirket kuruluş sözleşmeleri ve imza beyannameleri ticaret sicil müdürlüklerinde hazırlanabilecek.

Hemen baştan söyleyelim ticaret sicil müdürlükleri yeni uygulamanın şirket kuruluşlarında yaşanan zaman kaybını azaltacağını iddia ediyor. Noterler ise daha temkinli yaklaşıyor uygulamaya. Süreci izleyeceklerini ve ticaret sicili müdürlüklerinin ne derece başarılı olacağını da ancak fiilen uygulamaya geçilince görebileceklerini ifade ediyorlar.
Söz konusu Tebliğ; şirket sözleşmesinin MERSİS de hazırlanacağını belirttikten sonra, şirket kurucularının, sözleşmenin imzalanması için şirketin kurulacağı yer ticaret sicil müdürlüğünde hazır bulunacağını ve şirket sözleşmesinin müdürlükte bizzat gerçek kişi kurucuların kendileri, tüzel kişi kurucuların ise temsilcileri tarafından imzalanacağını hükme bağlıyor.
Bu imza ise ticaret sicil müdürünün huzurunda yapılacaktır.

İmzalanan ve mühürlenen sözleşmenin bir nüshası müdürlükçe alınıp şirketin tescil başvurusu ile birleştirilerek dosyasında saklanacaktır.
İmza beyannameleri ise bunda böyle ticaret sicil müdürlükleri tarafından da düzenlenebilecektir. Bilindiği üzere imza beyannamesi; gerçek kişi tacir ile tüzel kişi tacir adına imza atmaya yetkili kişinin, ticaret unvanı ve bunun altına atacağı imzayı içeren belgedir. İmza beyannamesi de tıpkı kuruluş sözleşmesi gibi ticaret sicil müdürü huzurunda imzalatılacaktır.

Görüldüğü gibi özellikle müdür huzurunda bazı işlemlerin gerçekleşecek olması zaman tasarrufu açısından soru işareti. Bunun için noterler gibi fiili uygulamayı beklememiz lazım. Ayrıca ticaret sicil müdürlüklerinin bir başka iddiası da yeni düzenlemenin maliyet anlamında daha avantajlı olacağı. Tebliğin sonunda ticaret sicili hizmet bedelinin üst sınırı da belirlenmiş durumda. Tebliğin 16. Maddesine göre; sözleşmenin imzalanması, düzeltme beyanı, irade beyanı, imza beyannamesi düzenlenmesi ve sözleşmenin tescili işlemlerinden alınacak hizmet bedeli asgari ücretin yüzde onundan fazla olamayacaktır.
Noter ücretleri haricinde diğer ödenmesi gereken harç ve benzeri ödemeler düşünüldüğünde çok da avantajlı olacağı düşünülebilir mi bilmem ama yeni uygulama eğer zaman tasarrufu anlamında bir avantaj sağlayamazsa insanların yine noterde işlem yapması kaçınılmaz olacaktır.

13.12.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM