Henüz yasa çıkmadan başlayıp bugüne kadar nerdeyse her hafta vergi affı kanunu olarak bilinen 6736 Sayılı Kanunun getirdiği avantajlarına değindim. Şimdi son olarak yasa ile ilgili olarak taksitlerin ödenmesi konusuna açıklık getireceğim.
Yasadan yararlanmak için tüm yükümlülüklerimizi yerine getirdiğimizi, gerekli başvuruları yaptığımızı, e beyanları oluşturduğumuzu ve nihayetinde yasanın getirdiği avantajlardan yararlandığımızı düşünelim.
Şimdi geriye bir tek taksitlendirildiğimiz tutarların ödemesi kalıyor.
Genellikle vergi aflarında başarı oranı yüksek oluyor. Çünkü çok küçük borçlar için özellikle trafik cezaları ve MTV için yapılan her başvuru kayıtlara ayrı bir mükellef olarak girdiğinden, mükellef bazında başarı yüksek görünüyor.
Ancak yüksek tutarlı ve artık alınma ihtimali oldukça zayıflamış nerdeyse batık borç haline gelmiş alacaklar var ki bunlar vergi affı tahsilatında başarı oranını düşürüyor.
Kanun taksitlerin nasıl ödenmesi gerektiğini ve ödenememesi halinde neler ile karşılaşılabileceğini de hüküm altına almıştır.
Buna göre; aslolan tabi ki taksitlerin süresinde ödenmesi ve mükellefin herhangi bir problemle karşılaşmadan yükümlülüklerini yerine getirmesidir.
Ancak olası taksit ödeyememe veya eksik ödeme durumunda hala yasadan faydalanma imkanı daha doğrusu yapılandırdığımız tutarların avantajlarından faydalanma imkanı da mevcuttur.
Kanun bu noktada bazı kriterler getiriyor.
Söz konusu Kanunun 10 uncu maddesinin altıncı fıkrasına göre; mükellefler, ödenmesi gereken taksitlerinin ilk ikisini süresinde ödenmek koşuluyla, kalan taksitlerinden; bir takvim yılında iki veya daha az taksitin, süresinde ödeyememesi veya eksik ödemesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen bu taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödemesi şartıyla kanun hükümlerinden yararlanmaya devam edebilir.
Yani, Kanun kapsamında ödenmesi gereken taksitlerden;
- İlk ikisinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi,
- Bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi ve süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen bu taksitlerin geç ödeme zammıyla birlikte son taksiti izleyen ayın sonuna kadar da ödenmemesi halinde.
Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir. Kanun için iki kırmızı çizgi vardır birincisi ilk iki taksit ki bunlar her hal ve karda ödenmelidir, ikincisi ise son taksiti izleyen ayın sonuna kadar eksik olan taksitlerin ödenmesidir.
Bu iki kırmızı çizgi dışına çıkılırsa kanunun avantajlarından yararlanma hakkı kaybedilecektir.
Ancak hemen belirtelim ki matrah ve vergi artırımı dolayısıyla yapılan başvurular sonucunda yapılacak ödemelerde, yukarıdaki hükümler geçerli olmayacaktır.
Bu tür başvururlar sonucunda ödenmesi gereken taksitlerde meydana gelen aksama durumlarında söz konusu taksitler, bir kat fazlası oranında uygulanacak gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsil edilecektir.
27.09.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.