Yasa daha yürürlüğe girmeden, hatta daha mecliste görüşülürken dahi insanların şahsıma konu ile ilgili en fazla sorduğu soruların başında, önceki kanunlara göre yapılandırılan veya 6183 sayılı kanuna göre vergi dairesince taksitlendirilen alacakların durumunun ne olacağı sorusu geldi.
En fazla sorunun buradan gelmesi beni çok şaşırtmadı tabi. Diğer yapılandırma kanunlarının yürürlük tarihinin çok eski olmadığı ve o düzenlemeler kapsamında bugün hala taksitlerini ödeyen mükelleflerin olduğu düşünülürse, soruların bu minvalde gelmiş olması gayet doğal.
Hemen söyleyelim, yeni tasarıda bu ve buna benzer mükelleflerin durumlarının da dikkate alındığını görüyoruz.
Bilindiği üzere 6183 sayılı yasa kapsamında, borçlu mükellefler bazı vergi türleri için (eskiden bu vergi türlerine KDV borcu dahil değildi ama artık KDV borcu da dahil) vergi dairesinden tecil taksitlendirme talep edebilmektedirler. Vergi dairesi de mükellefin durumuna göre (likidite pozisyonu) ilgili vergi borçları için, belirli bir tecil faizi ile taksitlendirme imkanı sunmaktadır.
İşte bu durumda olan yani yasa çıktığı anda daha önce taksitlendirdiği borçları ödemekte olan mükellefler, kalan borç taksitleri için bu yasadan faydalanabilecek.
Yasanın Ortak Hükümler başlıklı 10. Maddesi uyarınca; 6111 sayılı Kanun hükümlerine göre taksit ödemeleri devam eden alacaklar hariç olmak üzere, bu yasa kapsamına giren alacakların, yasanın yayımlandığı tarihten önce 6183 sayılı Kanun ve diğer kanunlar uyarınca tecil edilip de tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olanlarından, kalan taksit tutarları için borçlular, talep etmeleri hâlinde yapılandırma hükümlerinden yararlanabilirler.
Bu takdirde tecil şartlarına uygun olarak ödenen taksit tutarları için tecil hükümleri geçerli sayılır. Bu şekilde ödenmiş taksit tutarlarına tecil tarihi ile ödeme tarihi arasında geçen süre için sadece ilgili kanunun öngördüğü faiz uygulanır. Kalan taksit tutarları vadesinde ödenmemiş alacak kabul edilir ve yasa hükümleri uygulanır.
Yine 2014 yılının sonlarına doğru uygulanmaya başlanmış olan 6552 sayılı yapılandırma yasası uyarınca borçlarını yapılandırılmış olan ve halihazırda taksitleri ödemeye devam eden mükellefler için de yeni yasa bazı imkanlar getiriyor.
Şöyle ki, yasanın 11. Maddesi uyarınca; 6552 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine göre yapılandırılan ve bu yasanın yayımlandığı tarih itibarıyla ödemeleri devam eden alacaklar açısından, borçluların talep etmeleri hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanabileceklerdir.
Bu durumda, 6552 sayılı Kanun kapsamında ödenen taksitler için yapılandırma hükümleri geçerli sayılır, bu şekilde ödenmiş taksit tutarlarına tecil tarihi ile ödeme tarihi arasında geçen süre için tercih edilmiş taksit süresine uygun katsayı uygulanır, kalan taksit tutarlarına konu alacaklar vadesinde ödenmemiş alacak kabul edilerek yasanın ilgili hükümlerine göre yapılandırılır.
Görüldüğü gibi yasa çıktığı anda gerek daha önceki yapılandırma kanununa göre gerek vergi dairesinin iradesi ile yapılmış tecil taksitlendirme hükümlerine göre ödenmekte olan taksitleriniz varsa yeni yasa ile kalan taksitleri uzun vadeye yayma ve yeni yasadan faydalanma imkanları mevcut.
Bu sebeple bu durumda olup da yeni yasadan faydalanmak isteyenlerin yasanın Resmi Gazete de yayınlamasını müteakip borçlu olduğu kuruma başvurması gerekmektedir.
23.08.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.